Μάξιμος Χαρακόπουλος: «Γίνονται βήματα για στενότερη συμπόρευση Ορθοδόξων και Καθολικών»

Μάξιμος Χαρακόπουλος: «Γίνονται βήματα για στενότερη συμπόρευση Ορθοδόξων και Καθολικών»

Μια πολύ σημαντική συμφωνία για το μέλλον των σχέσεων της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας επετεύχθη στη Συνάντηση του Ρίμινι.

Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε η διοργάνωση εκδηλώσεων για το κοινό Πάσχα Ορθοδόξων και Καθολικών που συμπίπτει το 2025 και τη συμπλήρωση, το ίδιο έτος, 1.700 χρόνων από την Α' Οικουμενική Σύνοδο της ενωμένης χριστιανοσύνης.

Τη συμφωνία πέτυχαν ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, και ο πρόεδρος της «Συνάντησης του Ρίμινι για τη φιλία των λαών», Μπέρνχαρντ Σολτς.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο διεθνές forum, που εγκαινίασε ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο επικεφαλής της ΔΣΟ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιδρύματος για τη Φιλία μεταξύ των Λαών, Μπέρνχαρντ Σολτς, και τον επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της οργάνωσης «Κοινωνία και Απελευθέρωση», Ρομπέρντο Φοντολάν.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε για την τιμητική πρόσκληση και συνεχάρη τους διοργανωτές για την υψηλού επιπέδου διοργάνωση της Συνάντησης του Ρίμινι. Ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την επιτυχή πραγματοποίηση της 28ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ στην Κρήτη, παρουσία εκπροσώπων από διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις -ιδιαίτερα από καθολικούς και μουσουλμάνους- με βασικό θέμα «Το μέλλον του κόσμου, το μέλλον της Ευρώπης μετά τον Covid-19».

Επιπλέον, ο γ.γ. της ΔΣΟ αναφέρθηκε εκτενώς στις πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την ηγεσία της Τουρκίας. Μεταξύ των 37 εμβληματικών ναών που θα περιληφθούν σε ειδικό τόμο για τις εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στη Σοφία του Θεού βρίσκονται και 4 στην Ιταλία. Ο τόμος θα εκδοθεί σε διάφορες γλώσσες, και στα ιταλικά, προκειμένου να παρουσιαστεί στο κοινό της Ιταλίας.

Επίσης, ενημέρωσε για την επικείμενη επίσκεψη της ηγεσίας της Μουσουλμανικής Λίγκας στην Αθήνα και την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης με την ηγεσία της ΔΣΟ, ως ένα μήνυμα αλληλοκατανόησης με τον μουσουλμανικό κόσμο σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος για την Φιλία μεταξύ των Λαών, Μπέρνχαρντ Σολτς, χαιρέτισε την πρωτοβουλία αυτή και μάλιστα κάλεσε τον γ.γ. της ΔΣΟ να παρουσιάσει του χρόνου, στην επόμενη Συνάντηση του Ρίμινι, τα βήματα της συνεννόησης με τον μουσουλμανικό κόσμο, ζήτημα που αγγίζει περισσότερο τους Ορθόδοξους από τους υπόλοιπους χριστιανούς, καθώς αυτοί ζουν αιώνες μαζί.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εστίασε, επιπρόσθετα, στη σημασία που αποκτά το 2025 για Ορθόδοξους και Καθολικούς, καθώς συμπίπτει η ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα, ενώ συμπληρώνονται και 1.700 χρόνια από την Α' Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας το 325 μ.Χ. Όπως είπε, θα μπορούσαν να υπάρξουν κοινές εκδηλώσεις υπόμνησης της πρώτης χιλιετίας της ενωμένης χριστιανοσύνης ως ένα μήνυμα ενθάρρυνσης του διαλόγου για την ενότητα, την στενότερη συνεργασία και τη συμπόρευση Ορθοδόξων και Καθολικών. Τόσο ο Μπέρνχαρντ Σολτς όσο και ο Ρομπέρντο Φοντολάν συμφώνησαν να συνεργαστούν με την ηγεσία της ΔΣΟ για την από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων για τα δύο αυτά σημαντικά γεγονότα, αλλά και για την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των οργανώσεων που εκπροσωπούν Ορθόδοξοι και Καθολικοί.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3sDDHmB
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη