Έρχεται νέο λίφτινγκ στον ΕΝΦΙΑ

φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ

Έναν νέο ΕΝΦΙΑ με στόχο να μην υπάρξουν στρεβλώσεις στα εκκαθαριστικά και επιβαρύνσεις στη μεγάλη πλειονότητα των ιδιοκτητών σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για το 2022. 

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να «πειράξει» τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και ταυτόχρονα να αυξηθούν οι συντελεστές που φέρνουν έκπτωση στο φόρο, ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στον τελικό λογαριασμό μετά την αλλαγή των αντικειμενικών τιμών και την αύξηση τους έως και 250%.

Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς οι αλλαγές στις αντικειμενικές δεν αποτυπώνονται απόλυτα στον τελικό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Ως εκ τούτου, σημαντικό ρόλο για τις τελικές αποφάσεις θα παίξουν τα επιπλέον έσοδα που αναμένεται να φέρει στα ταμεία η ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι ένταξη των νέων περιοχών μπορούν να φέρουν επιπλέον έσοδα 400 εκ. ευρώ. Ο υπολογισμός ωστόσο, δεν μπορεί να είναι ακριβής μέχρι να ολοκληρωθεί η άσκηση που θα τρέξει η ΑΑΔΕ για την φορολογητέα ύλη των ακινήτων με βάση τις νέες τιμές.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών θέτουν ως χρονικό ορόσημο για τις αποφάσεις σχετικά με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ τον Νοέμβριο. Όπως αναφέρουν με βάση τα επιπλέον έσοδα θα μπορεί να αποφασιστεί και το εύρος των παρεμβάσεων στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Επισημαίνουν μάλιστα ότι το «πλεόνασμα» των εσόδων θα κρίνει το εύρος και την έκταση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει ότι οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να έχουν δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα.

Τα σενάρια

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν την πρόταση διεύρυνσης των κλιμακίων με ταυτόχρονη μείωση του ποσού του κύριου φόρου με βάση την τιμή ζώνης. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι από τη μία θα απενεργοποιηθούν οι επιβαρύνσεις και από την άλλη θα ενισχυθεί η αναλογικότητα και η προοδευτικότητα του συστήματος. 

Με τα έως τώρα δεδομένα κρίνεται αναζητείται ο δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να προχωρήσει υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2022. Από την κυβέρνηση μεταθέτουν τη σχετική απόφαση για το μέλλον, εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. 

Σημαντικό ρόλο στον υπολογισμό του νέου ΕΝΦΙΑ θα παίξουν και οι αλλαγές που σχεδιάζονται στους συντελεστές παλαιότητας. Πρόθεση είναι ο φόρος να είναι όσο το δυνατόν δικαιότερο για όλους τους ιδιοκτήτες. Ωστόσο, το εγχείρημα κρύβει πολλές δυσκολίες καθώς μια οριζόντια ρύθμιση ανάλογα των ετών παλαιότητας δεν θα αποδώσει την πραγματική εικόνα της αγοράς. Για παράδειγμα ανακαινισμένο σπίτι 30ετίας μπορεί να αυξάνει την αξία του ακινήτου πολλαπλάσια σε σχέση με ένα νεόδμητο σπίτι στην ίδια περιοχή.

Επανασχεδιασμός

Η εξέταση των αλλαγών έχει ήδη ξεκινήσει και με

με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα συστήνεται ειδική επιτροπή έργο της οποίας είναι « η διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ και η προσαρμογή των συντελεστών του στις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών ακινήτων που μεταβιβάζονται ή αποκτώνται με οποιαδήποτε αιτία».

Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει θέσει σαφές χρονοδιάγραμμα προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία των προτάσεων της επιτροπής, ωστόσο πρόθεση είναι οι τελικές αποφάσεις να έχουν ληφθεί το αργότερο εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 καθώς όπως αποκάλυψε η έκθεση της Κομισιόν για τη 10η αξιολόγηση η πληρωμή του φόρου το επόμενο έτος θα ξεκινήσει από το Μάρτιο και θα απλωθεί σε περισσότερες δόσεις ενδεχομένως έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Η νεοσυσταθείσα ομάδα εργασίας θα εξετάσει και πιθανές αλλαγές στο συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ ( επιβάλλεται σε ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ) είτε με «κούρεμα» των συντελεστών, είτε με αύξηση του αφορολόγητου ορίου. Στις προθέσεις πάντως του υπουργείου Οικονομικών παραμένει η πλήρης κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, κάτι που θα ευνοήσει όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3Bd7LIT
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη