Κορονοϊός: Τα «κρυφά» συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα και οι πικρές αλήθειες

Κορονοϊός: Τα «κρυφά» συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα και οι πικρές αλήθειες

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι σε έξαρση σε πολλές χώρες του κόσμου και και οι ΗΠΑ δεν αποτελούν καμία εξαίρεση. Ποια είναι όμως τα πιο συχνά συμπτώματα σε παιδιά και ενήλικες της μετάλλαξης αυτής που κυριαρχεί και στην χώρα μας και ποιες είναι οι δυσάρεστες αλήθειες που πρέπει όλοι να «καταπιούμε».

Αρχικά όσον αφορά τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο ωστόσο τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:

  • ανοσμία ή αγευσία ή και τα δύο
  • κόπωση
  • πονοκέφαλος
  • πυρετός
  • δύσπνοια
  • μυϊκοί πόνοι και γενικά πόνοι στο σώμα
  • γαστροοισοφαγικά προβλήματα
  • ναυτία
  • διάρροια
  • εμετός
  • εξανθήματα

Όπως σημειώνει το news4health.gr, σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πρότζεκτ όπως το COVID Symptom Study το οποίο επιτρέπει σε ασθενείς να καταγράφουν τα συμπτώματά τους και ξεχωρίζουν και τις μεταλλάξεις ενώ πλέον γίνεται καταγραφή και για τα συμπτώματα της long Covid -19.

Tα γαστροοισοφαγικά προβλήματα και τα εξανθήματα είναι λιγότερο συχνά τόσο στους ενήλικους και στα παιδιά όσον αφορά την μετάλλαξη Δέλτα. Επίσης, πολλές περιπτώσεις της Δέλτα διαφέρουν πολύ από την κλασική Covid -19.

Όπως φαίνεται ο βήχας και η έλλειψη οσμής είναι λιγότερο συχνά. Επίσης, ο πονοκέφαλος, ο ξηρός λαιμός και ο πυρετός είναι πιο συχνά συμπτώματα σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες που έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου πάνω από το 90% οφείλονται στο στέλεχος Δέλτα σύμφωνα με τον γιατρό Inci Yildirim ειδικό παιδίατρο και ανοσολόγο.

Οι πικρές αλήθειες που κανείς δεν θέλει να ακούσει για την μετάλλαξη Δέλτα

Ήπια συμπτώματα που δεν γίνονται αντιληπτά

Μπορεί ο βήχας να μην είναι τόσο συχνός στα παιδιά με την μετάλλαξη αυτή, ωστόσο το συνάχι είναι αρκετά συχνό σύμπτωμα στους ενήλικες αλλά όχι στα παιδιά.

Επιπλέον, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι οι νοσηλείες και οι θανατοι που οφείλονται στο στέλεχος Δέλτα είναι συχνές στους νέους ανθρώπους και στους ανεμβολίαστους. Τα συμπτώματα είναι ύπουλα και μπορεί ένας υγιής άνθρωπος να μην δώσει σημασία με αποτέλεσμα να μην καταλάβει εγκαίρως ότι νοσεί.

Σουπερ μεταδοτική

Από την άλλη, είναι πολύ μεταδοτική. Μεταδίδεται πιο γρήγορα από την κλασική Covid -19.

Κολλάνε και οι εμβολιασμένοι

Οι εμβολιασμένοι είτε είναι ασυμπτωματικοί είτε έχουν ήπια συμπτώματα όταν το κολλήσουν. Μοιάζει με ένα απλό κρυολόγημα και συνοδεύεται από πυρετό, βήχα και πονοκέφαλο με την προσθήκη της ανοσμίας και της αγευσίας.

Σε σπάνιες περιπτώσεις χρειάζεται νοσηλεία ή πεθαίνει. Τα συμπτώματα μοιάζουν με κρυολόγημα που έχει βήχα, πυρετό, πονοκέφαλο και ανοσμία και αγευσία.

Επηρεάζει με μεγαλύτερη σφοδρότητα τους ανεμβολιαστους

Οι περισσότεροι που μπαίνουν σε ΜΕΘ δεν έχουν κάνει εμβόλιο. Στις ΗΠΑ το 97% των ατόμων που νόσησαν χρειάστηκαν νοσηλεία μέχρι και τις 22 Ιουλίου ενώ ανιχνεύτηκε στην πλειοψηφία των ασθενών που νόσησαν από τις 8 Αυγούστου μέχρι και τις 14 του μήνα στις ΗΠΑ (98.8%).

Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Τα εμβόλιο κατά της Covid -19 φτάνει το 90% και μόνο το 10% όσων έχουν εμβολιαστεί μολύνονται. Σύμφωνα με το αμερικανικό CDC (Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ) μόνο το 0.005% του εμβολιασμένου πληθυσμού έχουν αναφέρει σοβαρές περιπτώσεις κορονοϊού.

Είναι καταστροφική για τις φτωχές κοινότητες

Στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη θα υπάρξουν προβλήματα. Ειδικά στις πιο φτωχές περιοχές όπου οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο.

Δεν πετάμε την μάσκα ακόμα και αν έχουμε εμβολιαστεί πλήρως

Αυτό είναι κάτι το οποίο ειδικοί το λένε συνέχεια. Καλό είναι να αποφεύγουμε τον συνωστισμό και να φοράμε την μάσκα όταν βρισκόμαστε ανάμεσα σε ανθρώπους σε κλειστούς χώρους.

Δεν έχουμε τελειώσει με τις μεταλλάξεις

Μετά την Δέλτα έρχεται και η Λάμδα και πάει….λέγοντας. Για να επιστρέψουμε πάλι στην ζωή όπως ήταν προ κορονοϊού πρέπει να εμβολιαστεί ολόκληρός ο πληθυσμός. Όσο κυκλοφορούν ανεμβολίαστοι νέα στελέχη του κορονοϊού θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και θα δημιουργούν προβλήματα….

Απόδοση από το https://fortune.com και https://ift.tt/2Uw5wkd



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/37TGlvd
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη