Αφγανιστάν: Έλληνας πολίτης μεταφέρθηκε με ασφάλεια από την Καμπούλ στο Ισλαμαμπάντ

Αφγανιστάν: Έλληνας πολίτης μεταφέρθηκε με ασφάλεια από την Καμπούλ στο Ισλαμαμπάντ

Με ασφάλεια από την Καμπούλ στο Ισλαμαμπάντ μεταφέρθηκε Έλληνας πολίτης, μετά τις δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν με την επέλαση των Ταλιμπάν. ΚΥΣΕΑ σήμερα Τετάρτη (18/08) για τις εξελίξεις. Το πρώτο γερμανικό αεροσκάφος που έφθασε στην Καμπούλ απομάκρυνε μόνο... επτά ανθρώπους.

Μεταφέρθηκε με ασφάλεια από την Καμπούλ στο Ισλαμαμπάντ Έλληνας πολίτης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, και στη συνέχεια σχετικών συνεννοήσεων του υπουργείου με ΥΠΕΞ άλλων κρατών, ο Έλληνας πολίτης Agajan Farhad μεταφέρθηκε με ασφάλεια από την Καμπούλ στο Ισλαμαμπάντ όπου τον υποδέχθηκαν αξιωματούχοι της Ελληνικής Πρεσβείας.

Αυτή τη στιγμή στελέχη της Ελληνικής Πρεσβείας βρίσκονται μαζί του και προετοιμάζουν την επιστροφή του στην Ελλάδα που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

{https://twitter.com/Jkylebass/status/1427761560567652354?s=20}

{https://twitter.com/amna_news/status/1427728251280150539?s=20}

ΚΥΣΕΑ σήμερα για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Την ίδια ώρα, με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν συνεδριάζει στις 11 το πρωί, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Σταύρο Μπένο που είναι επικεφαλής της ειδικής επιτροπής οικονομικής ανασυγκρότησης που έχει συσταθεί για την Εύβοια, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

{https://twitter.com/UN/status/1427843194738315264?s=20}

Το πρώτο γερμανικό αεροσκάφος που έφθασε στην Καμπούλ απομάκρυνε μόνο... επτά ανθρώπους

Εν τω μεταξύ, ένα πρώτο γερμανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που προσγειώθηκε στην Καμπούλ αφότου την κατέλαβαν οι Ταλιμπάν απομάκρυνε μόλις επτά ανθρώπους, δήλωσε σήμερα η κυβέρνηση, λόγω του χάους στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας. Η Γερμανία, που είχε το δεύτερο μεγαλύτερο στρατιωτικό απόσπασμα στο Αφγανιστάν μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, θέλει να απομακρύνει με αερογέφυρα χιλιάδες Γερμανοαφγανούς με διπλή υπηκοότητα καθώς και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόρους και ανθρώπους που εργάστηκαν με τις ξένες δυνάμεις.

Η υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ δήλωσε πως το μεταγωγικό αεροσκάφος «A400M» πραγματοποίησε μια «παράτολμη προσγείωση» αργά το απόγευμα της Δευτέρας (16/08) με κύριο σκοπό να φέρει Γερμανούς στρατιώτες προκειμένου να διασφαλίσουν την απομάκρυνση των ανθρώπων αυτών. «Έχουμε μια πολύ χαοτική, επικίνδυνη και πολύπλοκη κατάσταση στο αεροδρόμιο», δήλωσε στο δίκτυο «ARD» και συνέχισε: «Είχαμε πολύ λίγο χρόνο, ως εκ τούτου πήραμε στο αεροσκάφος μόνο ανθρώπους που βρίσκονταν στο σημείο».

{https://twitter.com/dwnews/status/1427845977440866310?s=20}

Το «A400M» έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει 114 επιβάτες αν και γίνεται κατανοητό πως έως και 150 άνθρωποι θα μπορούσαν να μεταφερθούν με αυτό στη διάρκεια της επιχείρησης απομάκρυνσης. Μόνο επτά τα κατάφεραν καθώς το αεροπλάνο έπρεπε να φύγει γρήγορα και άλλοι Γερμανοί δεν μπορούσαν να φθάσουν στο αεροδρόμιο χωρίς προστασία από Γερμανούς στρατιώτες, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

{https://twitter.com/JackieFaye/status/1427792356799963136?s=20}

«Η είσοδος ανθρώπων από το πολιτικό τμήμα του αεροδρομίου δεν κατέστη δυνατή από τους εταίρους που έχουν την ευθύνη ασφαλείας στο αεροδρόμιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος. Καθώς 600 στρατιώτες αναμένεται να λάβουν μέρος στην εκκένωση, η Γερμανία ελπίζει ότι θα μπορέσει να απομακρύνει περισσότερους ανθρώπους τις επόμενες ώρες.

Ο γερμανικός στρατός μπόρεσε να φέρει μόνο αλεξιπτωτιστές από τη μεραρχία ταχείας ανάπτυξης – οι οποίο είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για επιχειρήσεις απομάκρυνσης - στην Καμπούλ με αυτό το πρώτο αεροσκάφος του. Οι πτήσεις επαναλήφθηκαν νωρίς τη Δευτέρα (16/08) το πρωί μετά την αναστολή τους την προηγουμένη καθώς απελπισμένοι άνθρωποι, που προσπαθούσαν να διαφύγουν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, μπλόκαραν τον διάδρομο προσαπογείωσης.

Η Γερμανία περιμένει άδεια από τις ΗΠΑ για να στείλει ένα δεύτερο αεροσκάφος από την Τασκένδη, η οποία χρησιμοποιείται ως κόμβος. Η Κραμπ-Καρενμπάουερ εξέφρασε την ελπίδα ότι το αεροδρόμιο θα μείνει ανοικτό για πολλές ημέρες έτσι ώστε να απομακρυνθούν όσοι περισσότεροι άνθρωποι είναι δυνατό. «Αυτοί δεν είναι μόνο Γερμανοί πολίτες, αλλά και τοπικό προσωπικό, άνθρωποι που κινδυνεύουν. Θα υποστηρίξουμε επίσης άλλες χώρες», πρόσθεσε.from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3xRPHSt
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.