Αφγανιστάν: Η Κίνα επιθυμεί «φιλικές σχέσεις» με το καθεστώς των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Η Κίνα επιθυμεί «φιλικές σχέσεις» με το καθεστώς των Ταλιμπάν

Την επιθυμία της να αναπτύξει «φιλικές σχέσεις» με το καθεστώς των Ταλιμπάν, την επομένη της κατάληψης της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν Καμπούλ από αυτούς, εξέφρασε η Κίνα.

Το Πεκίνο «σέβεται το δικαίωμα του αφγανικού λαού να αποφασίζει για την μοίρα και το μέλλον του», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Χουά Τσουνγίνγκ.

«Οι Ταλιμπάν εξέφρασαν επανειλημμένως την ελπίδα να αναπτύξουν καλές σχέσεις με την Κίνα», πρόσθεσε η ίδια. Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε εξάλλου ότι η πρεσβεία της Κίνας στην Καμπούλ «συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά».

Η Κίνα, η οποία επαναπάτρισε στις αρχές του Ιουλίου 210 πολίτες της από το Αφγανιστάν, κάλεσε τις νέες αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια αυτών που παραμένουν εκεί.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει τις τελευταίες εβδομάδες «ανεύθυνη» την αμερικανική αποχώρηση από το Αφγανιστάν, φοβούμενη προπάντων έναν εμφύλιο στη γειτονική της χώρα.

Για την αντιμετώπιση του κινδύνου πρόκλησης χάους στο Αφγανιστάν, η κινεζική κυβέρνηση άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2019 συνομιλίες με τους Ταλιμπάν και μια αντιπροσωπεία τους είχε γίνει δεκτή τότε στην Κίνα.

Η τελευταία επίσημη συνάντηση στη χώρα ανέρχεται στα τέλη Ιουλίου.

Ο δεύτερος στην ιεραρχία των Ταλιμπάν, ο μουλάς Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, συναντήθηκε με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.

Η Κίνα, η οποία έχει κοινά σύνορα μήκους 76 χιλιομέτρων με το Αφγανιστάν, ενέταξε το 2016 την πολύπαθη χώρα στο μεγάλο σχέδιο υποδομών «Νέοι δρόμοι του Μεταξιού». Ωστόσο ελλείψει ασφάλειας, οι κινεζικές επενδύσεις παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο: μόλις 4,4 εκατομμύρια δολάρια το 2020, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3xOpZOH
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.