Φωτιά στα Βίλια: Μάχη διαρκείας με τις αναζωπυρώσεις – Ρίψεις νερού και από τα θηριώδη Ilyushin (βίντεο, εικόνες)

Φωτιά στα Βίλια: Μάχη διαρκείας με τις αναζωπυρώσεις – Ρίψεις νερού και από τα θηριώδη Ilyushin (βίντεο, εικόνες)

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν αυτή τη στιγμή ασφαλίσει τα Βίλια και δεν υπάρχει κίνδυνος για τον οικισμό από τη φωτιά στην περιοχή, αλλά το μέτωπο συνεχίζει να είναι μεγάλο και προβληματίζουν οι αναζωπυρώσεις. Στη μάχη της κατάσβεσης και από τα θηριώδη Ilyushin.

  

Μαίνεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη στα Βίλια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν αυτή τη στιγμή ασφαλίσει τον οικισμό και δεν υπάρχει κίνδυνος από την πυρκαγιά, ενώ έχουν οριοθετηθεί κομμάτια που κατευθύνονταν είτε ανατολικά είτε δυτικά (Αγία Παρασκευή).

Οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί σε Παλαιοχώρι, Άγιο Γεώργιο και στο όρος Πατέρας όπου έχει ανέβει η πυρκαγιά σε δύσβατο σημείο. Επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα (Beriev, Καναντέρ και ελικόπτερα – ενώ ξεκινούν τις ρίψεις και τα δύο Ilyushin, που έχουν έρθει από τη Ρωσία).

Υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις σε περίπτωση που το μέτωπο από το όρος Πατέρα κατέβει προς Βένιζα, Βαθυχώρι και πεδιάδα Μεγάρων.

Το πρωί της Τρίτης (17/08), μετά από μάχη κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκκενώθηκαν ακόμα πέντε οικισμοί (Θέα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα και Αγία Σωτήρα), καθώς οι φλόγες που εκτείνονται σε μεγάλο μέτωπο πλησίασαν την κατοικημένη περιοχή καίγοντας πυκνό παρθένο πευκοδάσος και δυσπρόσιτο στο όρος Πατέρα.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Αττικής, Βασίλη Κόκκαλη, αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία ενεργά μέτωπα, το ένα με κατεύθυνση τα Μέγαρα, το δεύτερο στο όρος Πατέρα και το τρίτο με κατεύθυνση προς την Οινόη, καλύπτοντας έκταση δέκα χιλιομέτρων.

Oλοκληρώθηκε, παράλληλα, η εκκένωση γηροκομείου, που ήταν μέσα στο μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης.

fwtia pirkagia vilia attikis katasvesi aeroplano katoikoi eurokinissi

Η φωτιά ξεκίνησε να καίει στα Βίλια το μεσημέρι της Δευτέρας (16/08) και από εκείνη η στιγμή καίει ανεξέλεγκτη.

Στις 06:30 το πρωί ξεκίνησαν να πετούν και τα εναέρια μέσα, χωρίς τα οποία το έργο της κατάσβεσης είναι δύσκολο, αφού όπως είπε στον «ΣΚΑΪ» ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Βασίλης Κόκκαλης, χωρίς αυτά δεν θα αντιμετωπιστεί το πύρινο μέτωπο που καίει σε χαράδρα.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έδωσαν μάχη με τις αναζωπυρώσεις το βράδυ ανάμεσα στους οικισμούς Άγιος Γεώργιος και Κρύο Πηγάδι. Λίγο μετά τις 06:00 το πρωί της Τρίτης (17/08), μέσω του «112», δόθηκε νέα εντολή εκκένωσης στους οικισμούς Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας, Παλαικούνδουρα και Θέα, προληπτικά λόγω των καπνών, όπως είπε στην «ΕΡΤ» Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης. Ήδη έχει εκκενωθεί και η ιερά μονή Παναγίας Φανερωμένης, μαζί με το γηροκομείο που υπάρχει στο ίδιο μέρος.

Σε κατάσταση ετοιμότητας τα νοσοκομεία

Όπως αναφέρθηκε, ολοκληρώθηκε η εκκένωση γηροκομείου στα Βίλια Αττικής λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, έπειτα από επικοινωνία του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τον πρόεδρο του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστο Ροϊλό, 12 τρόφιμοι μεταφέρθηκαν για φιλοξενία στο Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» και άλλοι 2, θετικοί στη νόσο Covid-19, διακομίστηκαν στο ΠΓΝ «Αττικόν».

Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας έχουν τεθεί από τη Δευτέρα (16/08) το Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο και το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων καθώς και τα Κέντρα Υγείας Μεγάρων και Ελευσίνας.

fwtia pirkagia vilia attikis katasvesi aeroplano katoikoi eurokinissi  

Επιχειρούν 330 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων οκτώ (8) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 115 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.
 
 
 
Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».  Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 6Ε/Π και 5Α/Φ συμπεριλαμβανομένου και του Beriev-200. Ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Η φωτιά συνεχίζει να καίει σε δύσβατα σημεία, δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης. Το 1989 είχε σημειωθεί μεγάλη πυρκαγιά στην ίδια περιοχή, η οποία είχε αναδασωθεί.

Όπως στη φωτιά στην Κερατέα, έτσι και στην περίπτωση αυτή υπάρχουν αναφορές τοπικών αρχόντων για εμπρησμό.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της φωτιάς στα Βίλια

Σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχωρά η ελληνική Αστυνομία λόγω πυρκαγιών στην περιοχή των Βιλίων Αυτή τη στιγμή υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων: στην επαρχιακή οδό Αλεποχωρίου – Ψάθας- Βιλίων, στον οικισμό της Ψάθας προς Πόρτο Γερμενό – Βίλια.

Τι προηγήθηκε όλη τη νύχτα

Το βράδυ της Δευτέρας (16/08) ενισχύθηκαν οι προσπάθειες στο πύρινο μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή στα Βίλια Αττικής, με στόχο την αποφυγή επέκτασης της σε κατοικημένες περιοχές Μεγάλη αναζωπύρωση υπήρξε στο Κρύο Πηγάδι ενω καίγεται το Όρος Πατέρα σε δύο σημεία. Παράλληλα το πύρινο μέτωπο πέρασε τον δρόμο και ήδη δημιουργήθηκε ένα νέο μέτωπο προς το Πόρτο Γερμενό.

Στα Βίλια, οι κάτοικοι έμειναν ξύπνιοι και αγωνιούσαν, εκφράζοντας φόβους ότι μπορεί να χρειαστεί να εκκενωθεί η περιοχή.

Μήνυμα από το «112» εστάλη νωρίς το βράδυ για την εκκένωση του οικισμού Βενίζα. Η Πολιτική Προστασία κάλεσε τους κατοίκους να φύγουν προς Μέγαρα. Νωρίτερα, εκκενώθηκαν οι οικισμοί Μικρό και Μεγάλο Βαθυχώρι προς Ψάθα, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Αγ. Παρασκευή και Κρύο Πηγάδι, με οδηγίες στους κατοίκους οι κάτοικοι να κινηθούν προς Ψάθα και Αλεποχώρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καεί τρία σπίτια και συγκεκριμένα εξοχικές κατοικίες στον Άγιο Γεώργιο. Επίσης, από τις κατασκηνώσεις του Δήμου Ασπροπύργου έως και το Κρύο Πηγάδι έχει κοπεί τόσο το ηλεκτρικό ρεύμα όσο και η υδροδότηση, σύμφωνα με την «ΕΡΤ».

Για την κατάσταση που επικρατούσα μέχρι το βράδυ της Δευτέρας (16/08) στο πύρινο μέτωπο των Βιλίων μίλησε στο «Mega» ο πρόεδρος της κοινότητας, Κώστας Μακρυνόρης. Ο κ. Μακρυνόρης ευχαρίστησε τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που βρέθηκαν άμεσα στην περιοχή. Επανέλαβε, παράλληλα, την ανάγκη να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες και δασικά μονοπάτια προκειμένου να μην κινδυνεύουν να καούν όλα τα δάση. «Καλά θα κάνει ο πρωθυπουργός της χώρας να ξεκαθαρίσει ποιος έχει την αρμοδιότητα για να τελειώνουμε. Δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με δέκα υπηρεσίες, που η μία δεν θα συμφωνεί με την άλλη», συμπλήρωσε.

Στη φωτιά επιχειρούσαν μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας (16/08) 61 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένου ενός πεζοπόρου τμήματος και 25 οχήματα. Παράλληλα, έγιναν ρίψεις νερού από πέντε ελικόπτερα και οκτώ αεροσκάφη, ενώ τις επίγειες δυνάμεις υποβοηθούσαν εθελοντές πυροσβέστες και προσωπικό των δήμων της περιοχής.

fwtia pirkagia vilia attikis katasvesi Beriev 200 eurokinissi 1

fwtia pirkagia vilia attikis katasvesi canadair eurokinissi

fwtia pirkagia vilia attikis katasvesi elikoptero anefodiasmos deksameni eurokinissi

fwtia pirkagia vilia attikis katasvesi aeroplano katoikoi eurokinissi



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3iUlJsS
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη