Μίκης Θεοδωράκης - Αντονι Κουίν χορεύουν τον θρυλικό «Ζορμπά»: Μια ιστορική συνάντηση επί σκηνής (βίντεο)

Μίκης Θεοδωράκης - Αντονι Κουίν χορεύουν τον θρυλικό «Ζορμπά»: Μια ιστορική συνάντηση επί σκηνής (βίντεο)

Από τις σκηνές που έχουν αφήσει την σφραγίδα τους στον παγκόσμιο κινηματογράφο είναι αυτή με τον Αντονι Κουίν να χορεύει συρτάκι στην ταινία Ζορμπάς του Μιχάλη Κακογιάννη σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Χορός του Ζορμπά είναι ένα ορχηστρικό τραγούδι, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, που συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας Αλέξης Ζορμπάς (1964), το οποίο κυκλοφόρησε το 1965. To κομμάτι είχε κυκλοφορήσει και σε single, μαζί με το Στρώσε το στρώμα σου. Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα κομμάτια του Έλληνα συνθέτη, γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Το κομμάτι μετά την κυκλοφορία της ταινίας έγινε δημοφιλές παγκοσμίως και διασκευάστηκε ή ερμηνεύτηκε από μουσικούς διαφόρων ειδών και εθνικότητας. Μερικές από αυτές τις διασκευές κατάφεραν να εισέλθουν και σε διάφορα charts. Eίναι το τραγούδι που όταν το ακούνε πολίτες του κόσμου, αναφωνούν «Ελλάδα».

Το κομμάτι εμφανίζεται στην ταινία στη σκηνή της παραλίας όπου o Basil ζητά στον Ζορμπά να του μάθει να χορεύει. Το κομμάτι ακολουθεί επιτάχυνση ρυθμού, αρχικά είναι σε 4/4 και όταν μεταβληθεί στο πιο γρήγορο μέρος είναι σε 2/4.

Από το εν λόγω κομμάτι δημιουργήθηκε ο χορός συρτάκι, ο οποίος από τις πρώτες κιόλας νότες θυμίζει Ελλάδα.

Ακόμη και σήμερα, 56 χρόνια μετά την πρώτη φορά που ακούστηκε αυτή η μουσική στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη με τον Άντονι Κουίν, υπάρχουν άνθρωποι σε όλες τις άκρες του κόσμου που ακούγοντας τις δύο πρώτες νότες του «Ζορμπά», ακούν την Ελλάδα γι' αυτό δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι ο «Ζορμπάς» είναι κάτι σαν δεύτερος «εθνικός ύμνος» της Ελλάδας που δημιουργεί περηφάνεια σε όποιον το ακούει.

{https://youtu.be/2AzpHvLWFUM}

Μια ιστορική συνάντηση επί σκηνής

Ήταν 29 Ιουλίου 1995 και στην πλατεία Koenigsplatz στο Μόναχο της Γερμανίας, οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν ήταν μοναδικές. Εκεί, o κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης συνάντησε επί σκηνής τον Άντονι Κουίν, τον θρυλικό «Ζορμπά» του κινηματογράφου, σε μια συναυλία που έμεινε στην ιστορία!

mikis1

Οι δύο τους είχαν συναντηθεί λίγες ημέρες πριν σε μία εκδήλωση στην πόλη του Μονάχου και ο Μίκης Θεοδωράκης προσκάλεσε τον διάσημο ηθοποιό να παραστεί στην συναυλία του, καθώς και να χορέψει.

Όταν ο Άντονι Κουίν, με περίσσιο ενθουσιασμό, ανέβηκε επί σκηνής, ο Μίκης Θεοδωράκης επέμεινε ιδιαίτερα να χορέψει συρτάκι. Υπό τους ήχους της ορχήστρας του Μίκη Θεοδωράκη και με τον εκπληκτικό Γρηγόρη Τζιστούδη στο μπουζούκι, ο Άντονι Κουίν αποδεχόμενος της πρόκληση, θύμισε σε όλους τις παγκοσμίως γνωστές σκηνές από την ταινία Ζορμπάς!

Ξεκίνησε να χορεύει το αγαπημένο του συρτάκι, «παρασέρνοντας» μαζί στον χορό και τον μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη!

{https://www.youtube.com/watch?v=Gzu2R1Mu3d8&t=269s}



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3gVJWNX
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη