Το αποτύπωμα των συναντήσεων του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη: Χαμόγελα στην ελληνική πλευρά, ένταση στην Τουρκία

Το αποτύπωμα των συναντήσεων του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη: Χαμόγελα στην ελληνική πλευρά, ένταση στην Τουρκία

Ιδιαίτερα θετικά αποτιμά η Αθήνα το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωστρατηγικό επίπεδο.

Στην κυβέρνηση φιλοδοξούν να κεφαλαιοποιήσουν τα θετικά μηνύματα, που εκπέμπει εδώ και αρκετούς μήνες η ελληνική οικονομία, κάτι, που κατέστη ευκρινές στις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη

Ιδιαίτερα θετικά αποτιμά η Αθήνα το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη.

Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε μπαράζ επαφών σε πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο. Όπως διαπιστώθηκε το κλίμα για την χώρα μας στο εξωτερικό είναι ευνοϊκό και μάλιστα υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Και δεν είναι καθόλου τυχαία η ανάρτηση του μεγιστάνα επιχειρηματία και πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης Μάικ Μπλούμπεργκ με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο διεθνές πρακτορείο Bloomberg στην οποία εξήρε τη μεταρρυθμιστική συμβολή του πρωθυπουργού για την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων στη χώρα μας.

«Το πρόγραμμα οικονομικών και ανταγωνιστικών μεταρρυθμίσεων του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ενθαρρύνει τους επενδυτές από όλον τον κόσμο να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Ένα καλό σημάδι προόδου και ανάκαμψης. Σ 'ευχαριστώ που πέρασες από το Bloomberg» ανέφερε ο Μάικ Μπλούμπεργκ στην ανάρτησή του.

Συναντήσεις όμως, ο Πρωθυπουργός είχε και με επιφανή στελέχη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, αλλά και επικεφαλής παγκόσμιων κολοσσών στη Νέα Υόρκη, όπως ο πρόεδρος της Microsoft – που δραστηριοποιείται έντονα πλέον στην χώρα μας – Brad Smith και τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, ΄Αλμπερτ Μπουρλά, επαναβεβαιώθηκε η ανοδική πορεία της Οικονομίας και τα μεγάλα περιθώρια τοποθέτησης κεφαλαίων σε επενδυτικές ευκαιρίες στην χώρα.

Τα προαναφερθέντα περιέγραψε ως success story κατά την ομιλία του στους Ομογενείς και εν προκειμένω σε εκδήλωση του The Hellenic Initiative, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπεραίνοντας ότι η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρότερη σε σχέση με την προηγούμενη 10ετία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγνωρίζει στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» τον καθρέφτη της ανάπτυξης, αλλά και την ασφαλέστερη και ταχύτερη οδό προς την ανάκαμψη.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να απευθύνει πρόσκληση και στους Ομογενείς μας να επενδύσουν στην Ελλάδα και διά αυτού του τρόπου να «διαφημίσουν» τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας. Διαπίστωσε, μάλιστα, αντιστροφή εσχάτως της τάσης του brain drain, που κυριάρχησε καθ όλη την προηγούμενη 10ετία, καλώντας τους Ομογενείς μας να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο brain gain.

mitso

Η κλιματική αλλαγή

Στο φόντο των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχασε την ευκαιρία να απαριθμήσει τις πολιτικού, αλλά και επιχειρησιακού χαρακτήρα πρωτοβουλίες, που έχει ήδη αναλάβει είτε η Ελληνική κυβέρνηση μεμονωμένα, είτε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αφύπνισης, όπως αυτή εκφράστηκε στις αποφάσεις της EUMED9 και την Διακήρυξη των Αθηνών.

Η γεωπολιτική διάσταση

«η Ελλάδα είναι σταθερά υπέρμαχος της ειρήνης, της σταθερότητας και της πολυμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και των αρχών της καλής γειτονίας.

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έστειλε ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία, κατά την ομιλία του στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Οπως επεσήμανε:

«Η Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε το Διεθνές Δίκαιο στις σχέσεις της με τους γείτονές της και με την Τουρκία. Όμως είμαστε αντιμέτωποι με το παράνομο casus belli. Έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνίες καθορισμού της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, αυτό είναι το ισχυρότερο πειστήριο πως τέτοιες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν εάν συμφωνήσουμε πως γνώμονας της λύσης της μόνης διαφοράς μας είναι το διεθνές δίκαιο. δεν πρέπει να επαναληφθεί η ένταση, που καλλιέργησε η Τουρκία τον προηγούμενο χρόνο. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα την ώρα που θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τομείς συνεργασίας με την Τουρκία, όπως η κλιματική κρίση και το Μεταναστευτικό, υπάρχουν πολλά που οι δύο χώρες μπορούν να κάνουν μαζί».

Το Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού έκανε ειδική μνεία στην τουρκική παραβατικότητα στη Μεγαλόνησο, απέστειλε σαφές μήνυμα προς την πλευρά της 'Αγκυρας και του ψευδοκράτους ότι προτάσεις, που κινούνται σε διαφορετική των σχετικών δεσμευτικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατεύθυνση, όπως αυτή των δύο κρατών, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ως βάση συζήτησης και ως εκ τούτου απορρίπτονται.

Επανέλαβε, δε πως μοναδικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος στην Κύπρο παραμένει η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Στο πλαίσιο, δε, της ενεργοποίησης ενός ισχυρού δικτύου συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή εντάσσονται και οι επαφές του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των Αμερικανο – εβραϊκών οργανώσεων μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του American Jewish Committee, David Harris.

Οργισμένος ο Ερντογάν με τον Μπάιντεν: "Δεν έχω βιώσει τέτοια κατάσταση με κανέναν ηγέτη των ΗΠΑ"

Ιδιαίτερα ενοχλημένος είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την άρνηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν να τον συναντήσει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

"Εγώ μέχρι σήμερα δεν έχω βιώσει τέτοια κατάσταση με κανέναν ηγέτη των ΗΠΑ. Δυστυχώς είμαστε σε μια τέτοια κατάσταση" είπε φανερά δυσαρεστημένος ο Τούρκος πρόεδρος μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες μετά την προσευχή της Παρασκευής.

"Ως δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα έπρεπε να βρισκόμαστε σε διαφορετική κατάσταση. Κι αφού δεν είμαστε στο σημείο που είμαστε, θα πρέπει να το λέμε" πρόσθεσε, την ώρα που οι σχέσεις Ουάσινγκτον και Άγκυρας βρίσκονται στο ναδίρ.

Την ίδια ώρα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι "στηρίζουν τρομοκράτες πέραν του επιτρεπτού, και τους στηρίζουν με όπλα με πυρομαχικά, αντί να τους καταπολεμούν", αναφερόμενος στο PKK και τους Κούρδους.

"Δεν μπορώ να πω ότι μια υγιής διαδικασία διέπει τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις... Αγοράσαμε F-35, πληρώσαμε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτά τα F-35 δεν μας δόθηκαν. Οι ΗΠΑ πρέπει καταρχάς να το διευθετήσουν αυτό", είπε ο Ερντογάν, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, αφότου παρέστη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

"Για εμάς, η υπόθεση των (ρωσικών πυραύλων) S-400 έχει διευθετηθεί. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε πίσω. Οι ΗΠΑ πρέπει να το κατανοήσουν (...). Εμείς, ως Τουρκία, είμαστε ειλικρινείς, όμως οι ΗΠΑ δυστυχώς δεν ήταν και δεν είναι", συνέχισε.

Ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε πως η Άγκυρα θα καλύψει τις αμυντικές ανάγκες της από αλλού, εάν η Ουάσινγκτον δεν βοηθήσει. "Εμείς προχωράμε (...). Θα χτυπήσουμε άλλες πόρτες": "Η Τουρκία αγοράζει ό,τι πρέπει για την άμυνά της".

Οι δύο χώρες θα πρέπει να εργαστούν από κοινού ως φίλες, όμως "η τωρινή κατεύθυνση δεν προοιωνίζεται καλή", είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας πως εκείνος και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν "δεν ξεκίνησαν καλά".

"Συνεργάστηκα καλά με τον (πρόεδρο Τζορτζ) Μπους, τον γιο. Συνεργάστηκα καλά με τον (Μπαράκ) Ομπάμα και τον (Ντόναλντ) Τραμπ. Όμως, δεν μπορώ να πω πως ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν", υπογράμμισε.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού στον ΟΗΕ

{https://youtu.be/mga0cChx0ic}



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/39E1TfX
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη