Στη Βουλή η τροπολογία για μείωση ΦΠΑ, γονικές παροχές και πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ»

Στη Βουλή η τροπολογία για μείωση ΦΠΑ, γονικές παροχές και πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ»

Κατατέθηκαν στη Βουλή οι τροπολογίες αναφορικά το αφορολόγητο στις γονικές παροχές, τη μείωση στο συντελεστή ΦΠΑ σε γυμναστήρια και σχολές χορού, αλλά και στις μεταφορές, τον καφέ κτλ.

Ίσως η σημαντικότερη όλων των αλλαγών είναι η απόφαση κατάργησης του φόρου στις γονικές παροχές-δωρεές έως και 800.000 ευρώ. Με την τροπολογία ορίζεται ότι από την 1η Οκτωβρίου χιλιάδες νοικοκυριά να μπορούν να μεταβιβάσουν αφορολόγητα περιουσιακά τους στοιχεία προς τα παιδιά, είτε αυτά αφορούν ακίνητα, είτε μετρητά, είτε μετοχές.

Το αφορολόγητο όριο ορίστηκε στις 800.000 ευρώ και είναι ατομικό ανά συγγενή α΄βαθμού που θα προχωρήσει σε μεταβίβαση περιουσίας εν ζωή (γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, πεθερός, πεθερά).

Με την τροπολογία ορίζεται επίσης ότι από την 1η Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου μειωμένου συντελεστής ΦΠΑ και στα γυμναστήρια καθώς και τις σχολές χορού από 24% σε 13%. Το μέτρο θα ισχύσει έως τον Ιούνιο του 2022 και θα επανεξεταστεί όταν θα φτάνει η περίοδος λήξης της εφαρμογής του.

Από την 1η Οκτωβρίου επεκτείνεται και η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και στο τουριστικό πακέτο. Το μέτρο θα ισχύσει έως και τον Ιούνιο του 2022. Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για την ανάσχεση της ακρίβειας, αυξάνεται κατά 20% το επίδομα θέρμανσης για περίπου 550.000 νοικοκυριά τα οποία είναι δικαιούχοι του επιδόματος, ενώ θα επιδοτηθεί και το ηλεκτρικό ρεύμα για το τελευταίο τρίμηνο του έτους ως αντιστάθμισμα στην αυξητική τάση που υπάρχει στα τιμολόγια.

Μειωμένος από το 13% στο 6% θα είναι από την 1η Οκτωβρίου 2021 και ο ΦΠΑ των ζωοτροφών για ζωική παραγωγή, προκειμένου να συγκρατηθεί το κόστος και να δοθούν κίνητρα.

Αντίστοιχα, από 1η Οκτωβρίου επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022, καθώς και τη μείωση των συντελεστών του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και του τέλους καρτοκινητής τηλεφωνίας για νέους έως 29 ετών.

Ανάσα θα πάρουν και χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα». Το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων νοικοκυριών που επλήγησαν από την Πανδημία «ΓΕΦΥΡΑ» επεκτείνεται για τρεις μήνες. Συγκεκριμένα, από Οκτώβριο μέχρι Δεκέμβριο του 2021, διατηρείται για τα τραπεζικά δάνεια η κάλυψη των δόσεων με 40%. Ακόμα, επεκτείνεται μέχρι το τέλος του 2022 το πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ".

Ειδικές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν και σε επίπεδο κινήτρων προκειμένου να «τρέξουν» συγχωνεύσεις και εξαγορές. Για παράδειγμα, από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώνεται κατά 50% ο φόρος στην συγκέντρωση κεφαλαίου.

Αντίστοιχα, για τις επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, δημιουργώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας, θα παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη.

Επιπλέον, οι ατομικές επιχειρήσεις θα μπορούν μέσω συμπράξεων να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στην φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/2XVCo7n
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη