Αυξάνεται η επιδότηση για το ρεύμα

eurokinissi

Λίγες μόλις ημέρες μετά την εξαγγελία του μέτρου για επιδότηση στα τιμολόγια για το ηλεκτρικό ρεύμα, η κυβέρνηση προχωρά σε 25% αύξηση (από 150 εκατ. σε 200 εκατ.) γιατί από το κυβερνητικό επιτελείο κατάλαβαν ότι ο λογαριασμός... δεν βγαίνει.

Το αρχικό πλάνο για την οριζόντια επιδότηση αφορούσε 30 ευρώ τη μεβατώρα μηνιαίως για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε η τελική επιβάρυνση να περιοριστεί στα δύο ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη στο νομοσχέδιο για τη σύσταση του ειδικού λογαριασμού με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», προβλέπει ενίσχυση 200 εκατ. ευρώ, που θα προέλθει από τα έσοδα δημοπράτησης των δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων.

Η σχετική διάταξη φαίνεται ότι μετατίθεται για την ερχόμενη εβδομάδα, με τις εταιρείες προμήθειας να βρίσκονται σε φάση αναμονής καθώς στη συνέχεια θα πρέπει να προετοιμάσουν τα πληροφοριακά τους συστήματα για την αποτύπωση της επιδότησης σε ευδιάκριτο σημείο του λογαριασμού ρεύματος.

Η εξειδίκεση για τον τρόπο εφαρμογής της επιδότησης θα ανακοινωθεί μέσω ΚΥΑ, όμως ήδη οι προμηθευτές έχουν αναθέσει το έργο των αναγκαίων παρεμβάσεων σε συνεργαζόμενες εταιρείες, καθώς η επιδότηση θα αφορά και τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου (τιμολογούνται τον Οκτώβριο).

Η επιδότηση θα καταβληθεί στους προμηθευτές βάσει του χαρτοφυλακίου πελατών τους και για το κομμάτι που αφορά τα κυμαινόμενα τιμολόγια (σχεδόν το 90% επί του συνόλου), κάτι που πλέον αφορά και τη ΔΕΗ.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπάρχει η δέσμευση ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα χρήματα να δοθούν προκαταβολικά (το αργότερο μέσα στον Νοέμβριο).

Παρά το ότι η επιδότηση θα είναι ορατή στους καταναλωτές από τους λογαριασμούς του Οκτωβρίου, η τελική επιβάρυνση θα φανεί στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2022.

Πάντως οι προσδοκίες για αντιστάθμιση των αυξήσεων μέσω επιδότησης και εκπτώσεων δεν θα επιβεβαιωθούν, καθώς οι τιμές σε φυσικό αέριο και ρύπους (CO2) απέχουν σημαντικά από τα 95 ευρώ η μεγαβατώρα που έλαβε υπόψιν η κυβέρνηση για την επιδότηση.from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3i3byBD
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη