Λαμία: Mάθετε για το εντυπωσιακό Δέλτα του Σπερχειού ποταμού


Το Δέλτα του Σπερχειού ποταμού βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, εκτείνεται ανατολικά της Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας και συγκεκριμένα ανατολικά των Δ.Δ Ροδίτσας, Ανθήλης, Μεγ. Βρύσης και Β.Α, των Δ.Δ. Δαμάστας, Θερμοπυλών και Αγ. Τριάδας. Ο Σπερχειός ποταμός πηγάζει από τον Τυμφρηστό από τα 2.327μ και ύστερα από διαδρομή 82,5μ χύνεται στο Μαλιακό κόλπο, όπου σχηματίζεται το Δέλτα του. Η έκτασή του ήταν παλαιότερα θάλασσα, που βαθμιαία οπισθοχώρησε λόγω των προσχώσεων του ποταμού.

Κατά την εποχή του Ομήρου αναφέρεται, ότι η θάλασσα έφτανε ως τα Καλύβια, συνοικισμό δυτικά της Λαμίας. Ο ποταμός με τα άφθονα φερτά υλικά σχημάτισε αυτή την προσχωσιγενή πεδιάδα της Ανθήλης, της Ροδίτσας, των Θερμοπυλών και της Αγ. Τριάδας. Στην περιοχή του Δέλτα τα εδάφη είναι άργυρο- ιλυώδη, πλούσια σε ασβέστιο και μαγνήσιο και μέτρια εφοδιασμένα σε κάλιο. Κύριος παράγοντας στο σχηματισμό της ξηράς του Δέλτα είναι ο ποταμός Σπερχειός. Η κεντρική κοίτη του ποταμού τροφοδοτείται από 63 χείμαρρους μόνιμης και περιοδικής ροής.

Επίσης, μεγάλη σημασία για την περιοχή του Δέλτα είναι η επίδραση των θαλάσσιων νερών. Λόγω της μικρής κλίσης που παρουσιάζει η περιοχή προς τη θάλασσα, η ροή των νερών του ποταμού είναι ήρεμη και σε περίπτωση πλημμυρίδας τα θαλάσσια νερά εισδύουν στην κοίτη και εισχωρούν αρκετά μέσα στην ξηρά κατακλύζοντας μεγάλα εδαφικά τμήματα.
Δέλτα Σπερχειού


Η βλάστηση εξαρτάται από τους τοπικούς εδαφικούς παράγοντες υγρασίας και αλατότητας. Κατά μήκος των ακτών του υγροβιότοπου υπάρχει μια εδαφική ζώνη, που χαρακτηρίζεται από χαμηλή θαμνώδη βλάστηση. Στο εσωτερικό του υγροβιότοπου, η βλάστηση επηρεάζεται από τα θαλασσινά νερά, που κατακλύζουν συχνά την περιοχή. Εκεί τα εδάφη είναι αλατούχα και η βλάστηση χαμηλή, αραιή και ανθεκτική στις δυσμενείς συνθήκες. Πιο πάνω τα εδάφη, που δεν επηρεάζονται από το θαλασσινό νερό έχουν αποδοθεί για καλλιέργεια (ρυζοκαλλιέργεια κατά κύριο λόγο).

Η πανίδα του Δέλτα είναι πολύ πλούσια και περιλαμβάνει πολλά σπάνια είδη. Το Λιβάρι αποτελεί έναν αξιόλογο βιότοπο. Τα κυριότερα είδη ψαριών, που απαντά κανείς εκεί είναι κέφαλοι, γοφάρια, γλώσσες, κοκκάλια, λαβράκια, τσιπούρες κλπ, ενώ από τα οστρακοειδή κύρια είδη είναι το κυδώνι, το στρείδι και το χάβαρο. Στο Σπερχειό και ειδικά στις θέσεις, όπου υπάρχουν καρστικά νερά, έχει παρατηρηθεί ένα είδος ψαριού, το Pungitius Hellenicus το οποίο αντιπροσωπεύει έναν ιδιαίτερο τύπο του Pungitius στον Καναδά και την Ιρλανδία. Άλλα είδη ψαριών του γλυκού νερού είναι η μπριάνα, το μουστακάτο, το χέλι, η πέρκα, το κουνουπόψαρο, πλατίτσα, ο κυπρίνος και η πέστροφα στα νερά του Γοργοποτάμου. Επίσης, στην περιοχή του Γοργοποτάμου υπάρχουν βάτραχοι, χελώνες, νεροχελώνες, σαύρες, νερόφιδα και οχιές. Τέλος, φιλοξενούνται διάφορα είδη θηλαστικών, όπως ποντικός, νυφίτσα, λαγός, σκίουρος, νυχτερίδα, αλεπού, κουνάβι, ασβός κλπ.


πηγή: www.lamia.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη