Γκίκας: Στον «αέρα» και φέτος οι παρελάσεις, δεν φτάνουν τα μίνι lockdown

eurokinissi

Ο καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό, Αχιλλέας Γκίκας, αναφέρθηκε το πρωί της Πέμπτης στην τρίτη δόση του εμβολίου, την πορεία της πανδημίας καθώς και στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου (για το αν θα διεξαχθούν).

«Τα τεστ αντισωμάτων δεν έχουν μεγάλη ακρίβεια. Δεν ξέρουμε τι σημαίνει αν βρεθούν 1.000 αντισώματα ή 15.000 αντισώματα», είπε σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο κ. Γκίκας.

Ο Καθηγητής Παθολογίας, αναφορικά με την πλατφόρμα για τα ραντεβού της τρίτης δόσης του εμβολίου (άνοιξε σήμερα), σημείωσε ότι «η τρίτη δόση εμβολίου είναι ενισχυτική για την άμυνα των υγειονομικών και όσων είναι άνω των 60 ετών και γίνεται από 6 έως 8 μήνες μετά. Στους ανοσοκατασταλμένους δεν υπάρχει αναμονή, μπορεί η τρίτη δόση να γίνει και μία εβδομάδα μετά την δεύτερη, λόγω της αδυναμίας του οργανισμού να παράξει και να αναπτύξει αντισώματα».

«Η χώρα βρίσκεται σε μια μικρή ύφεση, καθώς έχουμε μικρή συρρίκνωση της πανδημίας. Θυμάστε ότι λέγονταν διάφορα για 4.000 ή 10.000 κρούσματα αυτήν την εποχή, που δεν υπάρχουν. Τα κρούσματα ως αριθμός δεν είναι τόσο ανησυχητικά στην Βόρεια Ελλάδα.

Το πρόβλημα αφορά την πίεση στο σύστημα υγείας που είναι μεγάλη, καθώς σε περιοχές που υπήρχε έξαρση δεν επαρκούσαν οι κλίνες που είχαν προβλεφθεί και έτσι γέμισαν και τα νοσοκομεία στην Θεσσαλονίκη», ανέφερε σχετικά με το «κοκκίνισμα» της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών στην βόρεια Ελλάδα.

Στο ερώτημα για το αν η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα εισηγηθεί μίνι lockdown με απαγόρευση μουσικής και κυκλοφορίας, ο κ. Γκίκας απάντησε ότι «είναι αυτονόητο, όμως το επόμενο ερώτημα είναι αν φτάνουν αυτά για να σταματήσουν ένα τέτοιο φαινόμενο».

«Υπάρχει διάχυτη εντύπωση, τουλάχιστον η προτίμησή μου, ότι θέλει κάτι παραπάνω. Θα απαγορεύεται η μουσική, θα κλείνουν τα κέντρα, για την κυκλοφορία δεν είναι ξεκάθαρο, νομίζω δεν θα σταματήσει. Πρέπει να δημιουργηθούν δύο -τρία μέτρα ακόμη που θα έχουν ανασχετικό ρόλο στη συνάθροιση όπως οι παρελάσεις», συνέχισε ο κ. Γκίκας και εξήγησε:

«Είμαστε μπροστά σε περίοδο με παρελάσεις. Απέχουμε 3,5 εβδομάδες από τις παρελάσεις, το επιδημιολογικό πεδίο αυξάνει ραγδαία. Είναι όμως ένας χώρος συγκέντρωσης ανθρώπων», τόνισε, αφήνοντας ανοιχτό ενδεχόμενο να μην διεξαχθούν ούτε φέτος παρελάσεις, κυρίωςστην Θεσσαλονίκη, όπου γίνεται το τριήμερο εκδηλώσεων, λόγω και της εορτής του πολιούχου Αγίου Δημητρίου.

Τέλος, σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης και του κορονοϊού, ο κ. Γκίκας τόνισε ότι «τα δύο εμβόλια δεν έχουν καμία συμβατότητα μεταξύ τους. Πρέπει όλοι να κάνουν και το εμβόλιο της γρίπης, γιατί είναι ένας ξεχασμένος ιός. Στην Ελλάδα το 2016 είχαμε πάνω από 200 νεκρούς στην Ελλάδα, εγώ θα το κάνω», κατέληξε.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3olw2tk
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη