Οδηγώντας με ασφάλεια σε καταιγίδες και πλημμύρες: Τι κάνουμε για να περάσουμε με το αυτοκίνητο μέσα από πολύ νερό

Intime

Αρκετά ήταν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο οδικό δίκτυο λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, ενώ αρκετοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματα τους λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει την χώρα.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Μπάλλιος στη χώρα μας, προκαλώντας χάος στους δρόμους. Το οδικό δίκτυο έχει μετατραπεί σε ποτάμι, δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία. Αρκετοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει και κλείσει ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική αρκετοί συμπολίτες μας βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητα τους.

Η Πυροσβεστική μέχρι στιγμής έχει δεχθεί 56 κλήσεις -με αυξητική τάση- για πλημμύρες κυρίως σε υπόγεια σε Νέα Φιλαδέλφεια, Κάτω Πατήσια, Περιστέρι, Μοσχάτο, Νέα Ιωνία και Κηφισιά.

Έντονα προβλήματα εντοπίζονται και στο οδικό δίκτυο, όπου αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Πειραιώς λόγω συσσώρευσης υδάτων στο ρεύμα προς Πειραιά από το ύψος της οδού Πέτρου Ράλλη και στο ρεύμα προς Αθήνα, από το ύψος της οδού Χαμοστέρνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, η υπηρεσία έχει δεχτεί κλήση για παροχή βοήθειας σε δύο σημεία στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου φέρεται να βρίσκονται αρκετά άτομα εγκλωβισμένα.

Η πρώτη κλήση αφορά κτήριο στην Οδό Λάρνακος 74 και πρόκειται πιθανότατα για γραφεία εταιρείας με τους πυροσβέστες να είναι καθ' οδόν. Το δεύτερο συμβάν αφορά δημοτικό σχολείο επί της Οδού Εφέσου 1. Οι μαθητές έχουν ανέβει σε όροφο καθώς το σχολείο έχει πλημμυρίσει. Οι πυροσβέστες που έφτασαν στο σημείο έχουν ξεκινήσει επιχείρηση άντλησης των υδάτων.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής προβλήματα εντοπίζονται επίσης:

Στην Αλεξάνδρας
Στην Λ. Κηφισίας (άνοδος)
Στην Λ. Κηφισίας (κάθοδος)
Στην Λ. Ποσειδώνος (Αλίμου έως Καραϊσκάκη -ρεύμα προς Πειραιά)
Στην Αθηνών-Λαμίας(Αθηνών έως κόμβος Καλυφτάκη -έξοδος)
Στην Αθηνών-Λαμίας(κόμβος Καλυφτάκη έως Αθηνών-είσοδος)<p>Πηγή: <a target="_blank"

Η ραγδαιότητα των βροχoπτώσεων τοπικά ξεπερνά τα 50 mm στο Λεκανοπέδιο με βάση τα στοιχεία του Μετεωρολογικού Ραντάρ της EMY.

Μήνυμα από το 112

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη το μεσημέρι της Πέμπτης στους κατοίκους της Αττικής με το οποίο ενημερώνονται από την Πολιτική Προστασία για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα συνοδεύσουν την κακοκαιρία «Μπάλλος».

Γίνονται επίσης συστάσεις προς τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των Αρχών.

Ωστόσο, αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη να μετακινηθείτε τότε αυτό πρέπει να γίνει με τις απαραίτητες προφυλάξεις και ακολουθώντας οδηγίες.

Πως θα οδηγήσετε με ασφάλεια

Φρενάρισμα στη βροχή: Στο βρεγμένο δρόμο πρέπει να οδηγούμε με χαμηλότερες ταχύτητες και να κρατάμε μεγαλύτερη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, καθώς η απόσταση ακινητοποίησης (φρεναρίσματος) αυξάνεται. Εκτιμάται ότι ο χρόνος φρεναρίσματος διπλασιάζεται στο βρεγμένο, ενώ, σημαντικό είναι τα ελαστικά μας να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και να έχουν τη σωστή πίεση.

Υαλοκαθαριστήρες και φώτα: Το παρμπρίζ θα πρέπει να είναι καθαρό από βρωμιές, φύλλα από δέντρα, διαφημιστικά φυλλάδια κλπ. Επίσης οι υαλοκαθαριστήρες να είναι σε καλή κατάσταση και αν όχι να αντικατασταθούν. Όταν χρειάζεται να θέτεις σε λειτουργία τους υαλοκαθαριστήρες σημαίνει ότι η ορατότητα είναι περιορισμένη και άρα είναι αναγκαία η χρήση των προβολέων. Στα σύγχρονα αυτοκίνητα υπάρχουν προβολείς LED ημέρας και φώτα που ενεργοποιούνται αυτόματα όταν το φως είναι χαμηλό. Στα παλαιότερα όμως θα πρέπει να τα ανάψουμε όταν βρέχει.

Μεγάλες ποσότητες νερού στο δρόμο και υδρολίσθηση: Οι ελληνικοί δρόμοι είναι γεμάτοι από λακκούβες, οι οποίες όταν βρέχει γεμίζουν με νερό. Πέρα από το φόβο να καταστρέψουμε το ελαστικό ή τη ζάντα αν περάσουμε με ταχύτητα, υπάρχει ο κίνδυνος της υδρολίσθησης.

Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο το ελαστικό δεν μπορεί να διώξει την ποσότητα του νερού, με αποτέλεσμα να μην πατά σωστά στο δρόμο και το αυτοκίνητο να είναι ουσιαστικά εκτός ελέγχου του οδηγού. Σηκώστε απαλά το πόδι από το γκάζι, κρατήστε σταθερά το τιμόνι χωρίς να κάνετε απότομους ελιγμούς, μην πατήσετε έντονα φρένο και το αυτοκίνητο θα ξαναβρεί πρόσφυση μόλις το νερό φύγει από τους τροχούς.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι: Αποφύγετε τα σημεία όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση νερού, ιδίως αν αυτό κινείται με ταχύτητα. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το αυτοκίνητο να παρασυρθεί και εσείς να εγκλωβιστείτε μέσα σε αυτό. Επιλέξτε μία εναλλακτική διαδρομή, ακόμη και αν θα κάνετε περισσότερα χλμ.

Σε σημεία με μικρή συγκέντρωση νερού όπου κρίνετε ως ασφαλή τη διέλευση, κρατήστε ψηλά τις στροφές του κινητήρα, πατώντας ελαφρά το συμπλέκτη. Αν είστε σε όχημα με αυτόματο κιβώτιο, επιταχύνετε ελαφρά, ελέγχοντας την ταχύτητά σας με το φρένο. Αφού περάσετε το πλημμυρισμένο σημείο, πατήστε φρένο ώστε να διαπιστώσετε ότι λειτουργούν σωστά.

Τι κάνουμε για να περάσουμε μέσα από πολύ νερό

Στην Ελλάδα δυστυχώς, λόγω της σοβαρής έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο των λακούβων και των δρόμων με πολύ νερό ειδικά σε έκτακτα καιρικά φαινόμενα όπως σήμερα.

Τα βήματα για να περάσετε μέσα από το νερό είναι τα εξής:

Κινούμαστε με μέγιστη ταχύτητα 5 χλμ./ώρα ώστε να αποτρέψουμε την είσοδο του νερού στο μοτέρ και να αποφύγουμε βλάβες των ηλεκτρικών εξαρτημάτων.

Έχουμε στο νου ότι, λόγω των κυματισμών που προκαλούνται από τα επερχόμενα οχήματα, η στάθμη του νερού μπορεί να ξεπεράσει το δάπεδο του αυτοκινήτου.

Εφόσον σβήσει ο κινητήρας ενώ βρισκόμαστε μέσα σε νερά δεν επιχειρούμε να τον θέσουμε ξανά σε λειτουργία. Σε αυτή την περίπτωση το όχημα καλό θα ήταν να ρυμουλκηθεί.

Το νερό και η λάσπη μπορεί να υγράνουν τις επενδύσεις τριβής (θερμουί) με αποτέλεσμα η λειτουργία πέδησης να επενεργεί με καθυστέρηση.

Αν υποπτεύεστε πως το βάθος βύθισης είναι μεγάλο, ή δεν γνωρίζετε πόσο βαθιά είναι τότε καλό θα ήταν να μην προχωρήσετε και να μην διασχίσετε τον πλημμυρισμένο δρόμο.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3FOAE12
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη