Χωρίς γαλοπούλα το χριστουγεννιάτικο τραπέζι λόγω Brexit

Χωρίς γαλοπούλα το χριστουγεννιάτικο τραπέζι λόγω Brexit

Στην καρδιά της αγγλικής υπαίθρου το αγρόκτημα Flower Farm αντιμετωπίζει προβλήματα. Ο Πάτρικ Ντίλι δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει αρκετούς εργάτες για να μπορέσει να παραδώσει στα καταστήματα τις γαλοπούλες του ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρω να βρω επαρκές προσωπικό για να μπορέσω να κάνω όλες τις δουλειές που απαιτούνται πριν από τα Χριστούγεννα», εξηγεί ο Ντίλι, ένας πτηνοτρόφος από το Σάρεϊ.

Μέχρι πέρυσι την περίοδο πριν τις γιορτές προσλάμβανε 12 εποχικούς εργάτες προκειμένου να πακετάρουν, να προετοιμάσουν και να παραδώσουν τις γαλοπούλες για τα Χριστούγεννα. Εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια προσλάμβανε εργάτες από την Ευρώπη. Φέτος όμως κατάφερε να βρει μόνο έναν.

Λόγω του Brexit από την 1η Ιανουαρίου είναι πιο δύσκολο να πάνε να εργαστούν στη Βρετανία άνθρωποι από την ΕΕ καθώς χρειάζεται να εκδώσουν βίζα.

Αντιμέτωποι με ελλείψεις εργατών, πολλοί πτηνοτρόφοι καταφεύγουν στις μικρές αγγελίες αναζητώντας εργατικά χέρια, αλλά μάταια.

«Δεν είναι η πιο γοητευτική δουλειά του κόσμου. Είναι δύσκολη (…) πρέπει να εργάζεσαι επτά ημέρες την εβδομάδα», εξηγεί ο Μαρκ Γκόρντον που εκτρέφει γαλοπούλες στο Νόρφολκ στην ανατολική Αγγλία.

Φέτος δεν έχει καταφέρει να βρει κανέναν εποχικό εργάτη, ενώ συνήθως προσλαμβάνει 300 με 400 ετησίως.

«Είμαστε έξι εβδομάδες πριν την έναρξη της προετοιμασίας των γαλοπούλων για την αγορά των Χριστουγέννων και προς το παρόν δεν έχουμε εργατικά χέρια», προσθέτει.

Λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών, κάποιοι πτηνοτρόφοι μείωσαν φέτος τον αριθμό των γαλοπούλων που εξέθρεψαν και τα σούπερ μάρκετ αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις παραγγελίες τους.

«Ο αριθμός των γαλοπούλων μειώθηκε σημαντικά (…) το πρόβλημα είναι ίδιο σε όλη τη χώρα, δεν έχει σημασία αν κάποιος εκτρέφει δέκα ή 2.000 γαλοπούλες, το πρόβλημα είναι ουσιαστικά το ίδιο: υπάρχει τεράστια έλλειψη εξειδικευμένων εργατών», τονίζει ο Ντίλι.

Λόγω της κατάστασης, πολλοί καταναλωτές έσπευσαν ήδη να παραγγείλουν τη γαλοπούλα των Χριστουγέννων από αγροκτήματα. Από τις 40 φάρμες που συμμετέχουν στην «ένωση φρέσκων γαλοπούλων παραδοσιακής εκτροφής», οι περισσότερες είδαν να αυξάνονται κατά πολύ οι παραγγελίες τους σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3iWxf6S
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη