Yoga Nidra: Διαλογισμός και γιόγκα πριν κοιμηθείς

Δεν υπάρχει υποκατάστατο για έναν υπέροχο βραδινό ύπνο, αλλά υπάρχει ένας συγκεκριμένος συνδυασμός διαλογισμού και γιόγκα που πλησιάζει: η Yoga Nidra. Αυτή η πρακτική διαλογισμού Yoga Nidra ωθεί το σώμα να χαλαρώσει βαθιά, ενώ το μυαλό παραμένει εσωτερικά σε εγρήγορση.

Οι ειδικοί της γιόγκα και του διαλογισμού πιστεύουν ότι μια άσκηση 30 λεπτών Yoga Nidra μπορεί να είναι τόσο ξεκούραστη όσο 2 έως 4 ώρες ύπνου. Ενώ είναι απαραίτητες πιο καταληκτικές μελέτες για να κατανοήσουμε ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό, οι ερευνητές πιστεύουν ότι σχετίζεται με τις αλλαγές στα κύματα του εγκεφάλου που υποβάλλετε κατά τη διάρκεια της γιόγκα νίντρα.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα οφέλη της γιόγκα νίντρα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο θα σας κάνει να νιώθετε σαν να κοιμηθήκατε για ώρες.

Πώς λειτουργεί η Yoga Nidra

Αυτό που διαχωρίζει αυτή τη μορφή διαλογισμού από τα τυπικά μαθήματα γιόγκα είναι ότι εξισορροπεί το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό νευρικό.

Η γιόγκα νίντρα σας οδηγεί απαλά στα τέσσερα κύρια στάδια δραστηριότητας του εγκεφαλικού κύματος: βήτα, άλφα, θήτα και δέλτα. Απώτερος στόχος είναι η επίτευξη μιας υπναγωγικής κατάστασης, η οποία εμπίπτει μεταξύ εγρήγορσης και ύπνου. Είναι εκείνη η μαγική στιγμή λίγο πριν κοιμηθείτε, όταν το σώμα βρίσκεται σε βαθιά χαλάρωση ενώ το μυαλό είναι ακόμα αρκετά διαυγές.

Καθώς προχωράτε στα τέσσερα στάδια της δραστηριότητας του εγκεφαλικού κύματος, η σωματική και ψυχική σας ευεξία μπορεί να βελτιωθεί, καθώς οι αγχωτικές σκέψεις και η ένταση αρχίζουν να εξασθενίζουν.

«Κύματα» Βήτα και Άλφα

Αρχικά ο καθοδηγούμενος διαλογισμός θα σας οδηγήσει στην ενεργή σκέψη που είναι χαρακτηριστική των εγκεφαλικών κυμάτων βήτα (8-12 Hz). Καθώς η πρακτική του διαλογισμού συνεχίζεται και τα κύματα του εγκεφάλου σας αρχίζουν να επιβραδύνονται, θα περάσετε στη συνέχεια από τη χαλαρή κατάσταση του κύματος άλφα.

«Κύματα» Θήτα

Μόλις επιτύχετε την κατάσταση βήτα, η διαδικασία διαλογισμού γιόγκα νίντρα σας οδηγεί βαθύτερα στην κατάσταση των κυμάτων θήτα. Εδώ, οι σκέψεις σας επιβραδύνονται ακόμη περισσότερο (4-8 Hz). Όπως στην ύπνωση, αυτή είναι η κατάσταση όπου μπορούν να απελευθερωθούν αρνητικά πρότυπα σκέψης όπως το βάρος της καθημερινής ζωής. Αυτό καθιστά την κατάσταση θήτα ένα εξαιρετικό μέρος για την αντιμετώπιση των κακών συνηθειών που σχηματίζονται σε παλιές νευρικές οδούς.

«Κύματα» Δέλτα

Τέλος, ο καθοδηγούμενος διαλογισμός σας οδηγεί στην κατάσταση δέλτα, η οποία είναι γνωστό αναγεννά το μυαλό και το σώμα. Κατά τη διάρκεια αυτής της δραστηριότητας εγκεφαλικών κυμάτων, πολλές ορμόνες απελευθερώνονται, συμπεριλαμβανομένης της GHRH η οποία διεγείρει την απελευθέρωση της ανάπτυξης από την υπόφυση. Ταυτόχρονα, η κορτιζόλη (ορμόνη του στρες) πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο στο σώμα σας.

Δυστυχώς, όλο και περισσότεροι άνθρωποι σήμερα δεν επιτυγχάνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου τους να φτάσουν στο επίπεδο θήτα και δέλτα, με αποτέλεσμα το σώμα τους να μην μπορεί να θεραπευτεί.

Πώς εξασκείτε τη Yoga Nidra

Θέλετε να έχετε μια αίσθηση για το πώς πηγαίνει μια συνεδρία γιόγκα νίντρα;

Ξαπλώστε ανάσκελα σε μια άνετη θέση – γνωστή ως στάση Savasana. Ίσως θελήσετε μια κουβέρτα για να σας κρατήσει ζεστούς ή ένα μπλοκ κάτω από τα γόνατά σας για υποστήριξη. Ο στόχος είναι να νιώσετε όσο το δυνατόν πιο άνετα, γιατί θα είστε σε αυτή τη θέση για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Με βάση τον καθοδηγούμενο διαλογισμό που επιλέγετε, σας ζητείται να αρχίσετε να ανιχνεύετε το σώμα σας για περιοχές έντασης. Η επίγνωση της αναπνοής και η προσοχή είναι επίσης βασικές πτυχές για την επίτευξη της βαθιάς απόκρισης χαλάρωσης που προσφέρει η γιόγκα νίντρα.

Θα ξεκινήσετε επίσης με καθοδηγούμενες οπτικοποιήσεις του φωτός. Σε αυτό το σημείο η «μαγεία» αρχίζει να συμβαίνει καθώς βυθίζεστε ήρεμα στις τέσσερις καταστάσεις της δραστηριότητας του εγκεφαλικού κύματος.

Στο τέλος της πρακτικής, θα αναλογιστείτε το ταξίδι που έχετε κάνει με τον οδηγό γιόγκα νίντρα. Επαναφέροντας την επίγνωση στην παρούσα πραγματικότητα, θα επαναλάβετε τη Sankalpa σας. Θα έρθετε ξανά σε καθιστή θέση για να τιμήσετε τον χώρο που έχετε δημιουργήσει, νιώθοντας βαθιά γαλήνη.

Πηγή: vita



from Αρχαία Ελληνικά https://ift.tt/3n6ikIz
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη