Κανένας καινούριος φόρος το 2022, τι θα συμβεί με τον κατώτατο μισθό και τον ΕΝΦΙΑ

Κανένας καινούριος φόρος το 2022, τι θα συμβεί με τον κατώτατο μισθό και τον ΕΝΦΙΑ

Τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών για την πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ και το ενδεχόμενο δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού

Στα οικονομικά δεδομένα που θα φέρει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2022, αναφέρθηκε μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Ο νέος προϋπολογισμός δεν θα περιλαμβάνει κανένα καινούριο φόρο, ενώ αντιθέτως θα περιέχει πρόσθετες μειώσεις, διευκρίνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο υπουργός επισήμανε, μάλιστα, πως θα περιλαμβάνει ένα μικρό δημοσιονομικό περιθώριο για επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία θα ισχύσει παράλληλα με την υφιστάμενη μείωση.

Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε, η πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι της τάξης των 60 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός δεν ξεκαθάρισε τους ωφελούμενους της εν λόγω μείωσης, μεταθέτοντας τις σχετικές διευκρινίσεις στα τέλη Γενάρη.

Υπογράμμισε, ωστόσο, πως τον Μάρτιο του 2022 θα μπουν οι αντικειμενικές, θα αλλάξουν οι κλίμακες και οι συντελεστές, ενώ παράλληλα υπάρχει και σχέδιο ο ΕΝΦΙΑ να πληρώνεται σε δέκα δόσεις.

«Φτάνουμε πολύ πιο κοντά στην προεκλογική μας  δέσμευση για 30% μείωση του ΕΝΦΙΑ», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Τι θα γίνει με την αύξηση του κατώτατο μισθού

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022 , ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι πλέον υπάρχουν τα δεδομένα στην οικονομία - όπως αποτυπώνονται και στον προϋπολογισμό - για την εν λόγω αύξηση:

«Πλέον υπάρχουν τα δεδομένα στην οικονομία για αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022

Το πόση θα είναι αυτή θα εξαρτηθεί από τη διαβούλευση που θα γίνει το επόμενο διάστημα με τους φορείς από το υπουργείο εργασίας, την εισήγηση που θα κάνουν εκείνοι στο υπουργό εργασίας και την εισήγηση που θα κάνει εκείνος στο υπουργικό συμβούλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι αλλάζει στον προϋπολογισμό του 2022

 Ο υπουργός αναφέρθηκε, τέλος, συνοπτικά στις υπόλοιπες ρυθμίσεις που θα «τρέξουν» στο νέο προϋπολογισμό:

  • Μείωση του φόρου όλων των επιχειρήσεων στο 22% από 29% 
  • Νόμιμη μείωση προκαταβολής φόρου  όλων των επιχειρήσεων από το 100%  στο 80 %  και στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%
  • Νόμιμη μείωση της φορολόγησης των φυσικών προσώπων στα χαμηλά στρώματα στο 9%
  • Νόμιμη μείωση της των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες
  • Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα
  • Όλες οι μειώσεις ΦΠΑ μέχρι τον Ιούνιο 2022.


from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3x4igNZ
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη