Γλυπτά του Παρθενώνα: Τα 3 ελληνικά «ανταλλάγματα» που προτείνουν οι Άγγλοι για να μας τα επιστρέψουν πίσω

Μετά την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να θέσει και επίσημα επί τάπητος το αίτημα να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αποτέλεσε αφορμή για ένα δημοσίευμα της Daily Telegraph μέσα από το οποίο… προτείνει τους θησαυρούς που θα μπορούσε να δανείσει η Ελλάδα για να ικανοποιήσει τους Βρετανούς.

Γλυπτά του Παρθενώνα: Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός μιλώντας στην εκδήλωση της UNESCO, τόνισε: «Το ότι μπορεί κανείς να δει στο σημείο αυτό, στη γενέτειρά τους, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, οπτικά συνδεδεμένα με το μνημείο που τους προσδίδει την οικουμενική τους ακτινοβολία, είναι κάτι που έχει πολύ μεγάλη σημασία», συνέχισε και υπογράμμισε: «Ωστόσο, όσο ένα μέρος της συλλογής παραμένει “εξόριστο” στο Λονδίνο, αυτή η διάσταση δεν θα μπορεί να εκτιμηθεί πλήρως.

Για το λόγο αυτό, πιστεύω ότι είναι απαραίτητο τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λονδίνο να επανενωθούν με το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκεται στην Αθήνα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να προχωρήσει σε έναν καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα. «Και τους ζητώ να το κάνουν. Άλλωστε, φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή από αυτή για την επιστροφή του τμήματος που λείπει και την επανένωση Γλυπτών του Παρθενώνα, στoν τόπο που γεννήθηκαν, την Ελλάδα», τόνισε.

Τι προτείνει η Daily Telegraph

Ωστόσο στη συνέχεια η ατάκα του πρωθυπουργού πως «αν υπήρχε βούληση εκ μέρος της κυβέρνησης (του Ηνωμένου Βασιλείου) για αλλαγή στάσης θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μία διευθέτηση με το Βρετανικό Μουσείο για να δανείσουμε στο εξωτερικό πολιτιστικούς θησαυρούς οι οποίοι δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας» έδωσε την αφορμή στην Daily Telegraph να προτείνει τρία ανταλλάγματα:

Αυτά είναι τα εξής:

1.Θησαυρό από χρυσά αντικείμενα που βρέθηκε το 1876 κατά τη διάρκεια της ανασκαφής στις Μυκήνες από τον Ερρίκο Σλήμαν/ Ανάμεσά του βρίσκεται και το χρυσό προσωπείο του Αγαμέμνονα.

2.Το χάλκινο άγαλμα του Ποσειδώνα του Αρτεμισίου/Εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

3.Μηχανισμός των Αντικυθήρων.

Πηγή: enimerotiko



from Αρχαία Ελληνικά https://ift.tt/30v5YCn
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη