-->

Ζακ Κωστόπουλος: Συνεχίζεται η δίκη για τον «θάνατο σε δημόσια θέα» - Σήμερα οι κρίσιμες καταθέσεις των ιατροδικαστών

Ζακ Κωστόπουλος: Συνεχίζεται η δίκη για τον «θάνατο σε δημόσια θέα» - Σήμερα οι κρίσιμες καταθέσεις των ιατροδικαστών

Συνεχίζεται σήμερα, Τρίτη 9 Νοεμβρίου, η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, που δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας

Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας αναμένεται να καταθέσουν σήμερα μεταξύ άλλων και οι ιατροδικαστές, που θα κληθούν να περιγράψουν τα αίτια θανάτου του Ζακ Κωστ΄όπουλου.

Υπενθυμίζεται πως κατηγορούμενοι είναι ο κοσμηματοπώλης, ο μεσίτης, καθώς και οι τέσσερις αστυνομικοί, από τους τουλάχιστον οκτώ που είχαν σπεύσει στο σημείο για συλλάβουν τον 33χρονο άνδρα, ενώ αντιμετωπίζουν την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, και όχι της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, όπως ζητούσε η οικογένεια του θύματος.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση - στις 20 Οκτωβρίου - είχαν καταθέσει τα μέλη της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, με τον πατέρα του να περιγράφει το παιδί του ως έναν άνθρωπο με κοινωνική ζωή, χαρούμενο που είχε τη στήριξη της οικογένειάς του:

«Για μένα είναι δίπλα δολοφόνοι οι αστυνομικοί», είχε σημειώσει. «Αποκρύψαν στοιχεία. Έκαναν έλεγχο στο τηλέφωνο του γιου μου και όχι στων κατηγορουμένων», ενώ συμπλήρωσε:

Είδα το βίντεο, κάτω το είχαν το παιδί με αίματα και να τον κλωτσοπατάνε. Και πριν λίγους μήνες ένας σκότωσε ένα γατάκι και τώρα είναι μέσα και αυτοί είναι έξω! Πώς είναι δυνατόν! Συγγνώμη για την οργή μου αλλά έχω θυμό μέσα για αυτό που συνέβη! Δεν είναι πράγματα αυτά σε μια πολιτισμένη χώρα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι θέλησαν να τον δολοφονήσουν»

Στην πρώτη εκείνη συνεδρίαση, είχαν ακολουθήσει η κατάθεση της μητέρας και του αδελφού του Ζακ Κωστοπουλου.

«Τίποτα δεν δικαιολογεί το φόνο ενός ανθρώπου ούτε η περιουσία μας. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν σε άμυνα, θα μπορούσαν να τον αφήσουν μέσα στο μαγαζί και να κάνουνε τη σύλληψη του. Και έτσι ίσως το παιδί μου να ήταν εδώ και να σας έλεγε γιατί μπήκε στο μαγαζί και να μην ήταν μέσα σε ένα υγρό τάφο», ανέφερε η Ελενη Κωστοπουλου υποστηρίζοντας πως το έγκλημα είναι ρατσιστικό.

Από την πλευρά του ο αδελφός του Ζακ Κωστόπουλου, περιέγραψε στο δικαστήριο πως χρειάστηκε να απευθυνθεί ο ίδιος και το φιλικό του περιβάλλον στα καταστήματα της περιοχής προκειμένου να βρει βιντεοληπτικό υλικό:

Υπήρχε ολιγωρία. Σε μένα είναι ξεκάθαρο ότι δεν ήθελαν να βρεθεί υλικό. Προσπαθούσα να βρω τα περισσότερα στοιχεία… είναι ξεκάθαρο ότι θέλησαν να τον δολοφονήσουν. Ήταν φοβισμένος ο αδελφός μου. Του είχαν σπάσει το αυτοκίνητο. Έχει δεχθεί επίθεση στην Πατησίων από φασιστές ένα χρόνο πριν. Πιο κοντινό περιστατικό δεν γνωρίζω. Ήταν ένα παιδί που φοβόταν και πάντα είχε το νου του μην συμβεί κάτι. Κάποιος ή κάτι τον τρόμαξε και προσπάθησε να κρυφτεί κάπου αλλά βρήκε το λάθος σημείο.

Αίτημα για μεγαλύτερη αίθουσα

Υπενθυμίζεται πως η πολιτική αγωγή που εκπροσωπεί την οικογένεια του θύματος, έθεσε, από την πρώτη στιγμή, θέμα για την αλλαγή αίθουσας που να δίνει τη δυνατότητα να παραβρεθούν στη δίκη εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας και ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων, συγγενείς και δημοσιογράφοι για τη δημοσιοποίηση της δίκης - τηρουμένων των μέτρων για την πανδημία.

Το αίτημα έθεσε η Αννυ Παπαρούσου, εκ των συνηγόρων της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, η οποία τόνισε ότι η δίκη αφορά υπόθεση με μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον και θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα κάλυψής της. Το θέμα τέθηκε από την αρχή, με την εκφώνηση της υπόθεσης, πριν την κλήρωση των ενόρκων, καθώς η πρόεδρος δεν επέτρεψε την είσοδο σε κανένα δημοσιογράφο.

Το δικαστήριο, ωστόσο, αποφάσισε την εκδίκαση στην παρούσα αίθουσα ορίζοντας ότι παρόντες, πλην των παραγόντων για την διεξαγωγή της δίκης, θα μπορούν να είναι τέσσερις δημοσιογράφοι, ένας από την Διεθνή Αμνηστία, ένας από το Παρατηρητήριο για τη δίκη και ένας από τη ΛΟΑΤΚΙ οργάνωση.

Το χρονικό μιας δολοφονίας σε «δημόσια θέα»

Το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018 ο Ζακ Κωστόπουλος (Zackie Oh)  πέφτει νεκρός έπειτα από εξαιρετικά βίαιη επίθεση που δέχτηκε στην οδό Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας 

Με καθυστέρηση τριών χρόνων, ξεκινά σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η δίκη για την υπόθεση που προκάλεσε αίσθηση, καθώς ο νεαρός άνδρας στιγματίστηκε με χυδαίο τρόπο ακόμη και μετά την δολοφονία του.

Η άγρια δολοφονία είχε προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα, ενώ χαρακτηρίστηκε από την Πολιτική Αγωγή της υπόθεσης ως «θάνατος σε δημόσια θέα».

Υπενθυμίζεται πως ο 33χρονος ακτιβιστής λιντσαρίστηκε από πολίτες - ενώ στη συνέχεια δέχτηκε χτυπήματα και από αστυνομικούς που επιχείρησαν να τον συλλάβουν - επειδή νωρίτερα είχε προσπαθήσει να βρει καταφύγιο σε κοσμηματοπωλείο και θεωρήθηκε ύποπτος για κλοπή.

Τόσο οι δύο πολίτες, ο κοσμηματοπώλης και ένας μεσίτης, όσο και οι τέσσερις αστυνομικοί, από τους τουλάχιστον οκτώ που είχαν σπεύσει στο σημείο για το συλλάβουν, κατηγορούνται πλέον για θανατηφόρα σωματική βλάβη.

Υπενθυμίζεται πως η οικογένεια του θύματος ζητούσε να κατηγορηθούν με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από δόλο.from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3C0ceP0
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->