Κάθε άντρας στο TikTok θέλει να μοιάζει με τον Μέγα Αλέξανδρο

Εικόνα arxaia-ellinika ©


Οι New York Times δημοσίευσαν ένα μακροσκελές άρθρο, διερευνώντας τη σχέση ανάμεσα στο πιο μοντέρνο ανδρικό χτένισμα του TikTok και την απροσδόκητη έμπνευσή του… τον Μέγα Αλέξανδρο.

Ναι, καλά ακούσατε: φαίνεται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος εξακολουθεί να κατακτά τον κόσμο, μόνο που αυτή τη φορά είναι στον κόσμο των ανδρικών χτενισμάτων! Το άρθρο κάνει μια βαθιά βουτιά στη σγουρή χαίτη που κάθε τύπος – από διάσημος μέχρι αισιόδοξος θαυμαστής – προσπαθεί να αντιγράψει.

Το στυλ περιλαμβάνει μπούκλες των μεσαίων μαλλιών και σπρώχνοντάς τα όλα προς τα εμπρός. Η μέθοδος για να πετύχετε τις μπούκλες εξαρτάται από το πόσο φυσικά κυματιστά είναι τα μαλλιά σας: μερικοί τύποι απλώς ανακατεύουν τα μαλλιά τους με τα δάχτυλά τους ενώ στεγνώνουν με πιστολάκι το πρωί, άλλοι έχουν καταφύγει στη χρήση ισιωτικών μαλλιών για να στρίψουν τα μαλλιά τους σε τέλεια χειροποίητα δαχτυλίδια.

Το χτένισμα επανεμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μαζικά δημοφιλή πλατφόρμα ανταλλαγής βίντεο Tik Tok, όπου μπορείτε να δείτε τα πιο πανταχού παρόντα και χαρισματικά αστέρια της εφαρμογής να το κάνουν καθημερινά, από τον Noah Beck μέχρι τον Josh Richards. Το στυλ έγινε τόσο περιζήτητο που ένα υποείδος βίντεο άρχισε να εμφανίζεται στην εφαρμογή, με άνδρες που δίνουν μαθήματα για τους καλύτερους και ευκολότερους τρόπους για να πετύχετε το στυλ.

Οι ιστορικοί λένε ότι το αγαπημένο ανδρικό χτένισμα του TikTok έχει όλα τα βασικά στοιχεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Αλλά το άρθρο σημειώνει ότι αυτό το στυλ δεν είναι μια σύγχρονη εφεύρεση που γεννήθηκε από τη φαντασία του Gen Z– έχει τους βασικούς δείκτες ενός χτενίσματος που ήταν το πρότυπο για τους αρχαίους άνδρες, ειδικά τον Μέγα Αλέξανδρο. Η Ιστορικός Τέχνης Katherine Schwab είπε στην εφημερίδα ότι η μόδα του στυλ – το να φέρνει κανείς τα μαλλιά στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού – προέρχεται απευθείας από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη και ότι η έμφαση στις ανάγλυφες μπούκλες ήταν ζωτικής σημασίας για τους άνδρες της αρχαιότητας. Ο Schwab είναι ειδικός στα αρχαία χτενίσματα, έχοντας επιμεληθεί μια έκθεση το 2015 με τίτλο «Τα μαλλιά στον κλασικό κόσμο».

«Το πιο διάσημο είναι ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είχε πολύ πυκνά μαλλιά, ανακατωμένα που προέρχονταν από το στέμμα», είπε ο Schwab. «Νομίζω ότι η προσοχή στα μαλλιά τώρα για τους άντρες, και η μετάβαση σε αυτό, θα έλεγα, σε αυτό το άκρο, έχει έναν παραλληλισμό στην αρχαιότητα. Δεν είναι καινούργιο.”

Η Marice Rose, η οποία συνεργάζεται με τον Schwab στο Fairfield Univesrity και βοήθησε στην επιμέλεια του "Hair in the Classical World", είπε στους Times ότι το στυλ έχει μια άλλη κρίσιμη αναφορά - τον πρώτο Ρωμαίο αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο. Η Ρόουζ λέει ότι πολλοί ερμηνεύουν το ύφος του Αυγούστου ως άρρηκτα από το στυλ του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ότι ο Αύγουστος ήλπιζε ότι θα ενέπνεε τους ανθρώπους να τον αντιληφθούν ως μέρος μιας γενεαλογίας ηγεμόνων:

«Υπάρχουν πολλές ιστορικές, κοινωνιολογικές και ανθρωπολογικές μελέτες που δείχνουν ότι το styling και η διάταξη των μαλλιών χρησιμοποιήθηκαν - και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται - για την επικοινωνία πληροφοριών σχετικά με την ατομική και κοινωνική ταυτότητα ενός ατόμου σε όλη την ιστορία, παγκοσμίως», είπε η Rose στην εφημερίδα.

«Δεν νομίζω ότι οι TikTokers έχουν τους ίδιους προπαγανδιστικούς στόχους με τους Ρωμαίους αυτοκράτορες!» είπε, αλλά ότι «η κουλτούρα μας έχει γίνει επίσης εξαιρετικά οπτικά προσανατολισμένη με το smartphone να βάζει κάμερες και συσκευές προβολής στις τσέπες όλων και τους ανθρώπους να καταγράφουν και να επιμελούνται κάθε εμπειρία τους για οπτική κατανάλωση από άλλους. Τώρα, δεν είναι μόνο οι πλούσιοι και οι ισχυροί που μπορούν να δημιουργήσουν πορτρέτα».

Οι σχολιαστές του άρθρου ήταν λιγότερο διατεθειμένοι να διαβάσουν το νόημα της τάσης, παρά τις γνώσεις του ειδικού. Αφήνοντας μηνύματα που κυμαίνονταν από διασκεδαστικά έως τα πικρά απορριπτικά:

«Ως μεσήλικας, η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω σε αυτούς τους έφηβους είναι να τραβήξουν πολλές φωτογραφίες, ώστε μια μέρα να δείξουν στα παιδιά τους πώς έμοιαζαν κάποτε με τα μαλλιά τους», έγραφε ένα κορυφαίο σχόλιο.

«Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη παρουσίαση», έγραψε ένας άλλος σχολιαστής.

Παρά τις διαφωνίες των αναγνωστών, ένα άτομο βρήκε έμπνευση στο άρθρο, σημειώνοντας ότι πώς ο κύκλος των τάσεων μεταπηδά στο χρόνο:

«Στους νέους που το κάνουν αυτό. Να περάσουν καλά. Φτιάξτε τα μαλλιά σας όπως θέλετε. Αν κοιτάξετε στον καθρέφτη και σας κάνει χαρούμενους, αυτό είναι υπέροχο. Για όλους τους ανθρώπους της ηλικίας μου. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για το τι πιστεύουμε για τη μόδα. Η μόδα είναι για τους νέους. Και εύχομαι μια μακρά ευτυχισμένη ζωή στους σύγχρονους trendsetters της μόδας. Σε δεκαπέντε χρόνια θα δείτε τις επιλογές σας να γελοιοποιούνται από την επόμενη γενιά. Πρόσθεσε άλλα είκοσι χρόνια και μπορεί να δεις τις επιλογές σου σε μια αναβίωση».



from Αρχαία Ελληνικά https://ift.tt/3Dilz6l
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη