Τι σημαίνει η 9μηνη ισχύς στα Ευρωπαϊκά Πιστοποιητικά Εμβολιασμού

Τι σημαίνει η 9μηνη ισχύς στα Ευρωπαϊκά Πιστοποιητικά Εμβολιασμού

Πριν από λίγο έγινε γνωστή η είδηση ότι και επίσημα θα λήγει το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού στους 9 μήνες και όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί από 1 Φεβρουαρίου του 2022. Τι σημαίνει η λήξη του.

Όπως ανακοινώθηκε από την Κομισιόν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήγει στους 9 μήνες. Αυτό σημαίνει αυτόματα, ότι αλλάζει ότι ξέραμε για τα ταξίδια. Δηλαδή όσοι έχουν σε ισχύ το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, μπορούν να ταξιδέψουν στις χώρες τις Ευρώπης χωρίς κάποιον έξτρα περιορισμό -δηλαδή rapid test ή PCR ή καραντίνα-. Από την στιγμή που θα λήξει το πιστοποιητικό, όσοι δεν κάνουν την ενισχυτική δόση για να το ανανεώσουν, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι όσον αναφορά τα ταξίδια στην Ευρώπη.

Μια τέτοια απόφαση θα φέρει τα πάνω κάτω στην Ευρώπη, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να ανοίξει το δρόμο και σε κάθε χώρα ξεχωριστά να επιβάλλει ημερομηνία λήξης στα Πιστοποιητικά. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή το πιστοποιητικό εμβολιασμού στη χώρα μας δεν έχει ημερομηνία λήξης για όλους τους κάτω των 60, ενώ για τους άνω των 60 -που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική-τρίτη δόση- λήγει τους 7 μήνες.

Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού 9 μήνες ή 270 ημέρες

Ειδικότερα, η Επιτροπή ενέκρινε κανόνες σχετικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, καθορίζοντας δεσμευτική περίοδο αποδοχής 9 μηνών (ακριβώς 270 ημερών) των πιστοποιητικών εμβολιασμού για τους σκοπούς των ταξιδιών εντός της ΕΕ.

Μια σαφής και ομοιόμορφη περίοδος αποδοχής για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα εγγυηθεί ότι τα ταξιδιωτικά μέτρα θα συνεχίσουν να συντονίζονται, όπως ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά την τελευταία του συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου 2021.

Οι νέοι κανόνες

Οι νέοι κανόνες θα διασφαλίζουν ότι οι περιορισμοί βασίζονται στα καλύτερα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία καθώς και σε αντικειμενικά κριτήρια. Ο συνεχής συντονισμός είναι απαραίτητος για τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς και θα παρέχει σαφήνεια στους πολίτες της ΕΕ κατά την άσκηση του δικαιώματός τους στην ελεύθερη κυκλοφορία.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ είναι μια ιστορία επιτυχίας της ΕΕ. Το Πιστοποιητικό συνεχίζει να διευκολύνει την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων της πανδημίας. Μέχρι στιγμής, στην ΕΕ έχουν εκδοθεί 807 εκατομμύρια πιστοποιητικά. Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ έχει θέσει ένα παγκόσμιο πρότυπο: μέχρι τώρα 60 χώρες και εδάφη σε πέντε ηπείρους έχουν ενταχθεί στο σύστημα.

Οι νέοι κανόνες για τα ταξίδια εντός της ΕΕ εναρμονίζουν τους διαφορετικούς κανόνες μεταξύ των κρατών μελών. Αυτή η περίοδος ισχύος λαμβάνει υπόψη τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, σύμφωνα με τις οποίες συνιστώνται αναμνηστικές δόσεις το αργότερο έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου εμβολιασμού.

Η περίοδος χάριτος

Το Πιστοποιητικό θα παραμείνει σε ισχύ για μια περίοδο χάριτος επιπλέον τριών μηνών πέραν αυτών των έξι μηνών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού μπορούν να προσαρμοστούν και οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε αναμνηστικές δόσεις.

Επιπλέον, σήμερα η Επιτροπή προσάρμοσε επίσης τους κανόνες για την κωδικοποίηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Αυτό είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, που δείχνουν την ολοκλήρωση της αρχικής σειράς, μπορούν πάντα να διακρίνονται από τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται έπειτα από αναμνηστική δόση.

Οι ενισχυτικές δόσεις θα καταγράφονται ως εξής:

  • 3/3 για αναμνηστική δόση μετά από μια αρχική σειρά εμβολιασμού 2 δόσεων.
  • 2/1 για αναμνηστική δόση μετά από εμβολιασμό μίας δόσης ή μία δόση εμβολίου 2 δόσεων που χορηγείται σε άτομο που έχει αναρρώσει.


from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3H5cBL5
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη