-->

Πρόγνωση από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη: Ο καιρός τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Πρόγνωση από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη: Ο καιρός τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Σύμφωνα με ανάρτηση του κ. Μαρουσάκη στο Facebook, τα Χριστούγεννα ο καιρός θα θυμίσει... άνοιξη, ενώ σε μία πρώτη πρόγνωση για την Πρωτοχρονιά, ο μετεωρολόγος περιμένει το σκηνικό του καιρού να μετατρέπεται σε βροχερό.

Ήπιος θα είναι ο καιρός από την Πέμπτη, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει, όπως αναφέρει ο γνωστός μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Στην ανάρτηση του αναφέρεται και στον καιρό που θα έχουμε τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την Πρωτοχρονιά.

Αναλυτικά η ανάρτηση του

«Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Με ένα νέο ψυχρό μέτωπο να διασχίζει τη χώρα μας από βορρά προς νότο και να προκαλεί τόσο σήμερα αλλά και αύριο λίγες τοπικές βροχές στα πεδινά και λίγα χιόνια στα ορεινά, θα ολοκληρώσει τον κύκλο της αυτή η ισχυρή ψυχρή εισβολή όπου προκάλεσε χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα, καταιγίδες σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, πολύ θυελλώδεις βοριάδες αλλά και ισχυρό παγετό.

Από την Πέμπτη και μετά φαίνεται να οδηγούμαστε σε ένα γενικά ήπιο καιρικό σκηνικό με τον υδράργυρο να τραβά την ανηφόρα φτάνοντας τα Χριστούγεννα σε θερμοκρασίες κοντά στους 16 με 19 βαθμούς Κελσίου με το κρύο όμως έντονο τη νύχτα και το πρωί και με έμφαση τα κεντρικά και βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα αλλά και το εσωτερικό της Πελοποννήσου.

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΒΟΥΝΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Αιτία για την παραπάνω εξέλιξη αποτελεί η μετατόπιση ενός ατμοσφαιρικού βουνού (πρώτος χάρτης) ή αλλιώς ενός πεδίου υψηλών πιέσεων από την περιοχή της δυτικής Ευρώπης προς τη χώρα μας. Καθώς μάλιστα αυτό το ατμοσφαιρικό βουνό θα συνδυαστεί με χαμηλές πιέσεις δυτικότερα θα ωθήσει θερμότερες και υγρότερες αέριες μάζες προς την περιοχή μας.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Σύμφωνα πλέον και με όλες τις ενδείξεις, ανήμερα των Χριστουγέννων θα επικρατήσει ένας γενικά ήπιος καιρός που θα θυμίζει κάτι από Άνοιξη αργά το μεσημέρι ιδιαίτερα προς τα νότια τμήματα της χώρας μας με τις βραδινές και πρωινές όμως ώρες να μας θυμίζουν σε ποια πραγματικά εποχή του έτους βρισκόμαστε.

Η ηλιοφάνεια αναμένεται να κυριαρχήσει σε πολλές περιοχές, δεν θα απουσιάζουν όμως και οι συννεφιές προς τα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο που στο πέρασμά τους ίσως αφήνουν και λίγες τοπικές βροχές.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ

Καθώς όπως αναλύσαμε παραπάνω θερμότερες και υγρότερες αέριες μάζες θα έρθουν προς τη χώρα μας με την μετατόπιση του ατμοσφαιρικού βουνού, αυτές καθώς θα συγκρούονται με τις δυτικές βουνοπλαγιές της οροσειράς της Πίνδου θα αναγκάζονται να ανυψωθούν και να συμπυκνώνουν τους υδρατμούς που αυτές θα φέρουν σχηματίζοντας σύννεφα στα δυτικά ηπειρωτικά.

Αντίστοιχα καθώς θα περνούν αυτές οι ίδιες αέριες μάζες πάνω από το Αιγαίο, θα εμπλουτίζονται με περισσότερη υγρασία την οποία δύναται να εναποθέτουν με τη μορφή τοπικών βροχών προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κοντά σε ορεινούς - ημιορεινούς όγκους.

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ο χάρτης βροχής για την ημέρα των Χριστουγέννων όπου εμφανίζονται κάποιοι χρωματισμοί που σημαίνουν τοπικές βροχές χαμηλής γενικά έντασης - διάρκειας (χάρτης 2).

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

Στον τελευταίο μας χάρτη γίνεται μία εκτίμηση των μέγιστων θερμοκρασιών που αναμένεται να επικρατήσουν ανήμερα των Χριστουγέννων στα διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας.

Συνοψίζοντας η ημέρα των Χριστουγέννων θα είναι μία ημέρα όπου καιρικά θα ευνοούνται οι μετακινήσεις - εξορμήσεις σε βουνά - θάλασσες κτλ με μέγιστες θερμοκρασίες πολύ καλές για την εποχή, το κρύο αισθητό νύχτα και πρωί και το στρωμένο χιόνι να διατηρείται στους ορεινούς όγκους άρα και στα περισσότερα χιονοδρομικά μας κέντρα και ιδιαίτερα αυτά που εμφανίζουν ένα καλό υψόμετρο.

ΒΡΟΧΕΡΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

Κλείνοντας μια εικόνα για τις ημέρες προς την Πρωτοχρονιά, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε ένα βροχερό καιρικό σκηνικό μιας και το ατμοσφαιρικό βουνό φαίνεται να καταρρέει ανοίγοντας τον δρόμο στις κακοκαιρίες από τα δυτικά να φτάσουν μέχρι και τη χώρα μας. Θερμοκρασιακά θα κυμανθούμε σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα με τα χιόνια προς τα ψηλά βουνά μας.

Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και σε όλους!»from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/32m7Y0q
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->