Δημοσκόπηση Prorata: «Κλειδώνει» το διψήφιο ποσοστό το ΠΑΣΟΚ

eurokinissi

Η Νέα Δημοκρατία (33%) και ο ΣΥΡΙΖΑ (25%) παρουσιάζουν απώλειες 1% συγκριτικά με την μέτρηση του Οκτωβρίου, διατηρώντας την μεταξύ τους ποσοστιαία απόσταση στο 8%. Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει σε ακόμα μία δημοσκόπηση.

Συγκεκριμένα, μεγάλη αποδεικνύεται η άνοδος του ΚΙΝΑΛ, μετά τις εσωκομματικές εκλογές και τις προσδοκίες που αυξήθηκαν με την εκλογή του Νίκο Ανδρουλάκη. Αντίστοιχα, οριακές μεταβολές ανιχνεύονται ως προς την επιρροή του ΚΚΕ (4.5%), της Ελληνικής Λύσης (3.5%) και του ΜεΡΑ 25 (2%).

Παράλληλα, καταγράφεται μεγάλη διαφοροποίηση (της τάξης του 70%) ως προς την επιρροή του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο από το 6.5% της μέτρησης του Οκτωβρίου εκτοξεύεται στο 11%. Όπως αναφέρει η εταιρεία, η μεταβολή αυτή συσχετίζεται με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος.

Οι πρώτες αναλύσεις φανερώνουν πως πρόκειται κατά βάση για μετακινήσεις ψηφοφόρων που στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία το 2019 και ψηφοφόρους που μετακινήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια προς την «γκρίζα ζώνη», καθώς και ψηφοφόρους (σε μικρότερο βαθμό) που προτίμησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Την ίδια στιγμή, τα κρίσιμα ζητήματα της περιόδου δείχνουν να καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στη δημόσιες και ιδιωτικές συζητήσεις (πανδημία, ακρίβεια, χαμηλοί μισθοί, συνθήκες εργασίας, διαφθορά και θέματα διαφάνειας).

Η έκρηξη των κρουσμάτων και των θανάτων από κορονοϊό στις αρχές του Νοεμβρίου οδήγησε στην ιεράρχηση της πανδημίας ως κορυφαίου ζητήματος της περιόδου από την κοινή γνώμη, περνώντας από την έκτη θέση της σχετικής κατάταξης στην πρώτη.

Η αναμενόμενη αύξηση της κατανάλωσης για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των νοικοκυριών κατά τους ψυχρούς μήνες του χειμώνα μετακίνησε το ζήτημα της «ακρίβειας» από την πέμπτη θέση στην δεύτερη της σχετικής λίστας.

Παρά την υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας έναντι των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, στη διαχείριση της περίπου 6 στους 10 ψηφοφόρους σταθερά εδώ και ένα χρόνο αξιολογούν αρνητικά τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Τέλος, τα συναισθήματα που διακρίνονται αυτή την περίοδο σε σχέση με τα οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα είναι η «απογοήτευση» και ο «θυμός», με την ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο να περιορίζεται ποσοστιαία οριακά πάνω από την εκλογική επιρροή του κυβερνώντος κόμματος, δηλαδή στο 34%.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3F8UIdT
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη