Όλα δείχνουν τη 10η Ιανουαρίου για το άνοιγμα των σχολείων - Το σχέδιο της επιτροπής για τις αλλαγές στο πρωτόκολλο

Όλα δείχνουν τη 10η Ιανουαρίου για το άνοιγμα των σχολείων - Το σχέδιο της επιτροπής για τις αλλαγές στο πρωτόκολλο

Μπήκαμε στην τελική ευθεία για την πρόταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία θα συνεδριάσει εντός της εβδομάδας για το άνοιγμα των σχολείων.

Το σχέδιο της ειδικής υποεπιτροπής για τα σχολεία φαίνεται πως έχει κλειδώσει, και απομένει η τελική απόφαση της επιτροπής συνολικά και φυσικά η αποδοχή των εισηγήσεων από την κυβέρνηση.

Όπως αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ όλες οι απόψεις των ειδικών συγκλίνουν στο να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, με την επιτροπή να χαρακτηρίζει ανεδαφικό το σενάριο να παραταθούν οι σχολικές διακοπές καθώς την μεθεπόμενη εβδομάδα τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν και να υπάρξει διασπορά του κορονοϊού και στα παιδιά.

Επιθυμία της επιτροπής να υπάρξει αλλαγή στο τέστινγκ, με τους μαθητές να υποβάλλονται σε έλεγχο με rapid αντί για σελφ τέστ, αν αυτό είναι εφτικτό.

Επίσης θα υπάρξουν αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο όσον αφορά στον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος: 

  • Σε  περίπτωση εύρεσης κρούσματος, όλοι οι μαθητές , εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test. Παράλληλα, καταργείται ο «σταυρός» (τεστινγκ στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω , ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα) και πλέον θα γίνεται rapid τεστ σε όλους τους μαθητές της τάξης
  • Τα τεστ θα γίνονται επί 5 ημέρες αντί για 7.
  • Η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10 

Stop στις εκδρομές

Μέχρι στιγμής υπάρχει η  απόφαση της κυβέρνησης να ανασταλούν οι σχολικές εκδρομές με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο εντός και εκτός της Επικράτειας με  υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε ήδη από τις 30 Δεκεμβρίου, η οποία περιλαμβάνει όλα τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ληφθεί για την ανάσχεση και αυτού του κύματος της πανδημίας κατά του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει:

  • Αναστέλλεται η πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο εντός και εκτός της Επικράτειας.
  • Πλήρης λειτουργία δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης με δια ζώσης εκπαίδευση (ομαδικά, ατομικά μαθήματα και εξετάσεις) με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που εκδίδονται από τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Σήμερα το υφιστάμενο πρωτόκολλο, το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς και γονείς, προβλέπει ότι για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να νοσήσουν παραπάνω από τους μισούς μαθητές (50%+1). Παράλληλα αρκετοί ειδικοί ζητούσαν εδώ και καιρό να ακυρωθούν οι σχολικές εκδρομές που είχαν γίνει εστία υπερμετάδοσης κορονοϊού.

Οι εισηγήσεις για επιστροφή με rapid test

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών αρκετά μέλη της επιτροπής είχαν εισηγηθεί να δοθεί παράταση στο άνοιγμα των σχολείων για τις 17 Ιανουαρίου, καθώς όπως λένε, η «Όμικρον» σαρώνει τη χώρα και θα «σαρώσει» όπως είναι φυσικό και τα σχολεία όλης της χώρας. 

Με τη σειρά του, τόσο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης όσο και η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή τόνιζαν σε κάθε ευκαιρία πως τα σχολεία θα ανοίξουν στην ώρα τους ωστόσο, μέχρι τότε μπορεί να έχουν επικαιροποιηθεί τα πρωτόκολλα λειτουργίας του. 

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια στις 10 Ιανουαρίου» είχε τονίσει και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος ε΄ίχε επισημάνει ταυτόχρονα ότιέχουμε πολλές ημέρες μπροστά μας για να δούμε πώς θα εξελίσσονται τα κρούσματα, αν θα έχουμε φτάσει την κορύφωση της διασποράς της νέας μετάλλαξης.

Στην απέναντι πλευρά, οι επιστήμονες κάνουν δεύτερες σκέψεις και πολλοί από αυτούς αναμένεται να εισηγηθούν το άνοιγμα των σχολείων από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου. Μάλιστα, αναμένεται αυτό να συμβεί αλλαγές και στο πρωτόκολλο λειτουργίας εκτός του 50+1.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές εξετάζεται να γυρίσουν πίσω στα θρανία με εργαστηριακό τεστ (rapid test) και όχι με τα self test που παρέχονται δωρεάν από το κράτος μέσω των φαρμακείων. 

 



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3sNr2zK
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη