Μάσκες ΚΝ95: Έτσι μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε ξανά

Μάσκες ΚΝ95: Έτσι μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε ξανά

Για να χρησιμοποιηθεί και πάλι με ασφαλή τρόπο η μάσκα KN95 θα πρέπει μετά την χρήση να τοποθετηθεί σε μια χάρτινη σακούλα ώστε να αναπνέει και προσοχή σε καμία περίπτωση σε πλαστική, λένε οι ειδικοί.

Σύμφωνα με τις έρευνες των ειδικών οι μάσκες KN95 έχουν σαφή πλεονεκτήματα απέναντι στις χειρουργικές και, κυρίως, τις υφασμάτινες, με την αμέσως επόμενη καλύτερη επιλογή να είναι η χρήση διπλής μάσκας. Σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα της USA Today, οι υφασμάτινες μάσκες έχουν μεγάλους πόρους που επιτρέπουν την εισπνοή σταγονιδίων και αερολυμάτων (αεροζόλ) που περιέχουν τον κορωνοϊό. Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, λόγω της χαλαρής εφαρμογής, οι υφασμάτινες μάσκες έχουν κενά στα μάγουλα και κάτω από τα μάτια με συνέπεια να περνούν σταγονίδια και αεροζόλ.

Οι μάσκες KN95 «έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτυγχάνουν καλή εφαρμογή στο πρόσωπο και επαρκές φιλτράρισμα αιωρούμενων σωματιδίων. Ακόμη έχουν ένα πιο πυκνό δίκτυο ινών από τις χειρουργικές ή τις υφασμάτινες. Απο την άλλη πλευρά οι μάσκες N95 έχουν φτιαχτεί από πολυπροπυλένιο. Πρόκειται για ένα υλικό που περνά από μια διαδικασία που λιώνει και "σπρώχνεται" σε τρύπες μικρής διαμέτρου, έτσι ώστε να μετατρέπεται σε μικροσκοπικές ίνες που δένονται μεταξύ τους», αναφέρει μεταξύ άλλων η USA Today.

KN95: Μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί;

Το μόνο αρνητικό σημείο των μασκών τύπου ΚΝ95 είναι το κόστος τους, που είναι εμφανώς μεγαλύτερο από τις χειρουργικές και τις υφασμάτινες. Πολλοί ρωτούν αν αυτές οι μάσκες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά. Σύμφωνα με τη USA Today, η επαναχρησιμοποίηση των KN95 μασκών είναι δυνατή, αλλά χρειάζεται να ακολουθηθούν συγκεκριμένα βήματα.

«Παρότι οι μάσκες N95 και ΚΝ95 είναι μιας χρήσης, πολλοί άνθρωποι έχουν βρει τρόπους ώστε να τις επαναχρησιμοποιούν» τονίζουν οι συντάκτες, παραπέμποντας στη στρατηγική που είχε ακολουθήσει το CDC, στην αρχή της πανδημίας, όταν υπήρχαν ελλείψεις μασκών υψηλής προστασίας (KN95) στα νοσοκομεία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της USA Today, και το CDC, για να χρησιμοποιηθεί ξανά μια μάσκα τύπου KN95 πρέπει να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα:

— Μετά τη χρήση της KN95, βγάλτε τη μάσκα και τοποθετήστε τη σε μια χάρτινη σακούλα , ώστε να «αναπνέει». Προσοχή: Μη χρησιμοποιήσετε πλαστική σακούλα.

— Κλείστε τη σακούλα και αφήστε τη σε θερμοκρασία δωματίου.

— Πλύνετε καλά τα χέρια σας.

— Αφήνουμε τη μάσκα στη σακούλα για διάστημα τριών – τεσσάρων ημερών, που θεωρείται αρκετό για να έχουν πεθάνει όλοι οι ιοί που βρίσκονταν σε αυτή.

— Την 4η-5η μέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά.

Για να είναι λειτουργικό αυτό το σύστημα, κατά τα πρότυπα του CDC, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε με rotation τουλάχιστον 5 με 7 μάσκες (μια για κάθε εργάσιμη ή κάθε ημέρα της εβδομάδας). Παράδειγμα: Τη μάσκα που βάζει κάποιος τη Δευτέρα, να τη χρησιμοποιεί ξανά την επόμενη Δευτέρα. Όμοιως της Τρίτης, την επόμενη Τρίτη κ.ό.κ….



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3FwN2Sl
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη