-->

Νοσείς και έχεις πιστοποιητικό σε... ένα μήνα: Μεγάλο κενό στην έκδοσή του

Νοσείς και έχεις πιστοποιητικό σε... ένα μήνα: Μεγάλο κενό στην έκδοσή του

Στο τραπέζι είναι η μείωση του χρόνου έκδοσης πιστοποιητικού νόσησης το οποίο μέχρι τώρα χρειαζόταν ένα μήνα για εκδοθεί και να τεθεί σε ισχύ.

Ο χρόνος έκδοσης του πιστοποιητικού νόσησης, όπως αναφέρει το news4health.gr, δημιουργεί προβλήματα στην πράξη με τους εμβολιασμένους που νοσούν αλλά μπορούν να κάνουν χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού για να «σπάσουν» την καραντίνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η επίσπευση την διαδικασία έκδοσης μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην πράξη με τους εμβολιασμενους που νοσούν και μπορούσαν να μετακινούνται «ανενόχλητοι» επιδεικνύοντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Το πρόβλημα αυτό, εξακολουθεί να υπάρχει καθώς για την ώρα δεν είναι εφικτό να «παγώσουν» τα πιστοποιητικά εμβολιασμού όσων νοσούν για τεχνικούς λόγους.

Ο ίδιος ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, είχει εξάλλου δηλώσει στον ΣΚΑΪ στις 7/1 ότι στην ουσία είναι στο χέρι του ατόμου που νοσεί να μην χρησιμοποιεί το πιστοποιητικο εμβολιασμού για την ώρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι σίγουρο αν η διαδικασία έκδοσης μειωθεί στις 15 μέρες ή και λιγότερο. Όπως διαβεβαίωσαν πάντως πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο news4health.gr το πιστοποιητικό νόσησης δεν εμποδίζει κάποιον πολίτη από τον προγραμματισμό του ραντεβού του για τρίτη δόση. Είναι ένα «χαρτί» το οποίο διαρκεί για περίπου τρεις μήνες επιπλέον μέχρις ότου μπορέσει κάποιος να κλείσει το ραντεβού του για τρίτη δόση.

Από την 1η Φεβρουαρίου 2022 εξάλλου, όπως έχει γνωστοποιηθεί όσοι δεν προχωρούν σε τρίτη δόση θα θεωρούνται τυπικά ανεμβολίαστοι εκτός και αν έχουν νοσήσει. Αν υπάρχει πιστοποιητικό νόσησης τότε αυτό το πιστοποιητικό τους δίνει επιπλέον χρόνο. Αν δεν έχουν νοσήσει οι διπλά εμβολιασμένοι πρέπει να κλείσουν ραντεβού για να συνεχίσουν να θεωρούνται «πλήρως» εμβολιασμένοι.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 4/1 το πιστοποιητικό νόσησης έχει ημερομηνία λήξης. Όπως αναφέρει: «Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5.7.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test) παραμένουν σε ισχύ έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης.1.2022.

Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες.

kyra

«Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

eikona

Η ΚΥΑ που πήρε ΦΕΚ στις 4/1

Άγνωστο...τι θα ισχύει με όσους νοσούν ξανά

Το τοπίο ωστόσο δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει σχετικά με τα άτομα που νοσούν ξανά από τον κορονοϊό καθώς σύμφωνα με την ΚΥΑ, δεν έχει επιβεβαιωθεί αν μπορούν να εκδώσουν ξανά πιστοποιητικό νόσησης, γεγονός το οποίο όπως είχε δημοσιεύσει το news4health.gr σύμφωνα με το εδάφιο αυτό αντικρούει τις πρώτες πληροφορίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που αναφέρουν ότι τα πιστοποιητικά των εμβολιασμένων ατόμων θα «παγώνουν» όταν αυτά νοσούν.

Σύμφωνα πάντως με την ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 746 (Β' 32) «Η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού, στην περίπτωση νόσησης φυσικού προσώπου πλήρως εμβολιασμένου, δεν επιτρέπεται για όσο χρονικό διάστημα προβλέπεται από τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα». Ωστόσο, δεν αναφέρεται τίποτα άλλο, ούτε έχουν δοθεί περισσότερες εξηγήσεις για την περίπτωση των ατόμων με επαναλοίμωξη από κορονοϊό.

H ΚΥΑ που πήρε ΦΕΚ στις 8/1

Προσεχώς ανοίγει η πλατφόρμα για την αναγνώριση πιστοποιητικών εξωτερικού

Τα άτομα τα οποία έχουν εμβολιαστεί πλήρως στο εξωτερικό (και με την τρίτη δόση δηλαδή) αναμένεται σύντομα μέσω της πλατφόρμας Anagnorisi.emvolio.gov.gr να αναγνωρίζουν τα πιστοποιητικά τους πολύ σύντομα όπως αναφέρει και το ΦΕΚ που μπορείτε να δείτε εδώ.

Δεν αποκλείεται η πλατφόρμα να ανοίξει εντός της ημέρας αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αναγνώριση των πιστοποιητικών νόσησης εξωτερικού επίσης θα γίνεται μέσω πλατφόρμας του Υπουργείου Διακυβέρνησης.

Αναμένεται σύντομα δελτίο τύπου από το Υπουργείο το οποίο θα αναφέρει με λεπτομέρειες πώς και πότε τα άτομα με πιστοποιητικά από το εξωτερικό θα κάνουν την αναγνώριση των πιστοποιητικών τους.from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3zGWJMD
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->