Η Δικαιοσύνη «βαριά ασθενής» στη Ρουμανία

screenshot video via Reuters

Η παραμονή του Ισραηλινο΄ύ επιχειρηματία Μπένι Στάινμετζ στην χώρας μας λόγω μίας «ερυθράς αγγελίας διεθνών αναζητήσεων» από την Interpol, η οποία μάλιστα είχε ανακληθεί φαίνεται πως είναι ένα από τα πολλά εντάλματα σύλληψης που εκδίδουν κάθε χρόνο οι αρχ΄ές της Ρουμανίας και εκ των υστέρων απορρίπτονται από ευρωπαικές χώρες λόγω ενδείξεων διώξεων με πολιτικά ή άλλα χαρακτηριστικά

Στις αρχές Δεκεμβρίου είδε το φως της δημοσιότητας η είδηση πως ο Μπένι Στάινμετζ, γνωστός Ισραηλινός επιχειρηματίας, παραμένει στην Ελλάδα, εξαιτίας μιας ανακληθείσας από την Interpol «ερυθράς αγγελίας». H «ερυθρά αγγελία» για τον Ισραηλινό επιχειρηματία είχε αρχικά εκδοθεί ύστερα από αίτημα των ρουμανικών Αρχών.

Η Interpol όμως είχε ήδη προχωρήσει στην άρση της «ερυθράς αγγελίας», εκδίδοντας παράλληλα ένα πόρισμα για τη Δικαιοσύνη στη Ρουμανία, στο οποίο φαίνεται πως υπάρχουν στοιχεία και ενδείξεις για δίωξη του Μπένι Στάινμετζ με χαρακτηριστικά πολιτικής υποκίνησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται το πόρισμα να αναδεικνύει και καταπάτηση των δικαιωμάτων της υπεράσπισής του κατηγορουμένου.

Τα σοβαρά θέματα που εγείρονται με την κατάσταση της Δικαιοσύνης στη Ρουμανία έχουν οδηγήσει αρκετά ευρωπαϊκά κράτη στην «κατά συρροή» απόρριψη των αιτημάτων έκδοσης που λαμβάνουν από τη συγκεκριμένη χώρα και αφορούν άτομα, για τα οποία υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως διώκονται με πολιτικά ή άλλα κριτήρια.

Χαρακτηριστική ήταν και η περίπτωση του ηθοποιού και επιχειρηματία Dragos Savulescu, εναντίον του οποίου οι ρουμανικές αρχές είχαν εκδώσει Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης. Ο Savulescu βρισκόταν εκείνο το διάστημα στην Ιταλία και το Εφετείο της Νάπολης απέρριψε το αίτημα έκδοσής του στη Ρουμανία.

Η «εμπιστοσύνη» των ρουμανικών Αρχών στο κεκτημένο της ΕΕ αντικατοπτρίζεται στην αλαζονική δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας, Catalin Predoiu, μετά την απόρριψη του ΕΕΣ από την ιταλική Δικαιοσύνη: «Είμαι δυσαρεστημένος με την απόφαση του δικαστηρίου. Ακούει ο Ιταλός Υπουργός Δικαιοσύνης;».

Τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο Savulescu είχε βρεθεί στη Μύκονο μετά της συντρόφου του, για διακοπές και η αστυνομία τον συνέλαβε στηριζόμενη στο παλαιό Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης που είχε εκδώσει η Ρουμανία. Παρ' όλα αυτά το Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου αποφάσισε την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης στη Ρουμανία, όπως έκανε και νωρίτερα η Ιταλία -για τους ίδιους λόγους που το έπραξε και η γειτονική χώρα-.

Ενδείξεις για πολιτικά υποκινούμενες διώξεις και «φάμπρικα» έκδοσης ενταλμάτων

Η Ρουμανία μετά την Πολωνία, είναι 2η ανάμεσα στα κράτη της Ε.Ε. σε αριθμό εκδόσεων Ευρωπαϊκών Ενταλμάτων Σύλληψης (ΕΕΣ). Μέσα σε ένα χρόνο και συγκεκριμένα το 2019 εξέδωσε 1.373 εντάλματα, την στιγμή που το ίδιο διάστημα η Ελλάδα εξέδωσε μόλις 406. Από το σύνολο των 1373 ενταλμάτων που εκδόθηκαν από τις Ρουμανικές αρχές το 2019 εκτελέστηκαν από τα κράτη της Ε.Ε. μόλις τα 665. Τα υπόλοιπα απορρίφθηκαν. 

Το 2020 η Διεθνής Διαφάνεια δημοσίευσε δείκτες που αποκάλυψαν πως η Ρουμανία είναι μεταξύ των τριών πιο διεφθαρμένων κρατών της Ε.Ε.

Στο μεσοδιάστημα προέκυψαν στοιχεία που έδειξαν ότι η χώρα που προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, μαστίζεται από φαινόμενα διαφθοράς και δικαστικής αυθαιρεσίας, δεκαπέντε χρόνια αργότερα -εξ ου και τελεί υπό αυστηρή επιτήρηση στο πλαίσιο του Μηχανισμού Συνεργασίας και Ελέγχου.

Έπειτα από την ασφυκτική πίεση που άσκησαν τα όργανα της Ε.Ε., σχετικά με τη συμμόρφωση της χώρας σε θέματα απονομής Δικαιοσύνης, το 2019 κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Ρουμανίας η Έκθεση για τις δικαστικές υποθέσεις διαφθοράς. Μολονότι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Ρουμανίας υιοθέτησε την Έκθεση στις 15/10 του 2019, αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από μόλις λίγες μέρες.

Αφότου την εξέτασε, η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου κατέληξε σε συμπεράσματα που φαίνεται να αποτελούν ευθεία ομολογία ήττας του κράτους Δικαίου στη Ρουμανία. Τα συμπεράσματα σημειώνουν ότι υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες ως προς την αμεροληψία των εισαγγελικών οργάνων, κατά τη διεξαγωγή της ποινικής διαδικασίας.

Στην Έκθεση, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι συνολικά περισσότεροι από 1900 Ρουμάνοι Δικαστές έγιναν αντικείμενο έρευνας της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, ενώ περιλαμβάνεται και περιγράφεται ένας καλά σχεδιασμένος μηχανισμός που φαίνεται να κατηύθυνε την πορεία των δικαστικών υποθέσεων διαφθοράς -με στόχο την κατάλυση της ανεξαρτησίας των δικαστών και των εισαγγελέων και τη στέρηση του δικαιώματος της δίκαιης δίκης από τους διαδίκους.

Η πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας είχε «καρατομηθεί» στη Ρουμανία  

Το 2020 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την παύση της Γενικής Εισαγγελέως της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Λάουρα Κόντρουτσα Κόβεσι. Η καθαίρεση χαρακτηρίστηκε ώς απροκάλυπτη προσπάθεια να καμφθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στη χώρα. 

Η Λάουρα Κόβεσι, σήμερα είναι η πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας, ενώ στη Ρουμανία παραμένει σύμβολο του αγώνα για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Μόλις τον Μάιο του 2021, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμφισβήτησε σειρά νομικών μεταρρυθμίσεων στη συγκεκριμένη χώρα, οι οποίες κρίθηκε πως αποτελούσαν οπισθοδρόμηση σχετικά με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και απέκλιναν από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Η απάντηση της Ρουμανίας στη σκληρή κριτική του ΔΕΕ ήλθε μόλις έναν μήνα αργότερα (8 Ιουνίου 2021), με το Συνταγματικό Δικαστήριο να αμφισβητεί ευθέως την αρχή της υπεροχής του δικαίου της ΕΕ. Έκρινε ότι οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Μηχανισμό Συνεργασίας και Ελέγχου, δεν δεσμεύουν τα εθνικά δικαστήρια.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3HNKW1R
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη