-->

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων φέρνουν νέο λογαριασμό: Για ποιους θα είναι βαρύς ο πέλεκυς

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων φέρνουν νέο λογαριασμό: Για ποιους θα είναι βαρύς ο πέλεκυς

Πρεμιέρα έκαναν οι νέες αντικειμενικές τιμές και πλέον οι ιδιοκτήτες αναζητούν το νέο λογαριασμό που θα έχουν για τα ακίνητα τους προς την εφορία.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών είναι σε περίπου 4.000 περιοχές, καθώς οι νέες αξίες θα προκύψουν από την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές. Αυτή η αλλαγή θα φέρει σε πολλές περιοχές και για πολλούς ιδιοκτήτες αυξημένους φόρους για την ιδιοκτησία του ακινήτου, αλλά και για τη μεταβίβαση του.

Ακόμα πιο βαρύς θα είναι ο πέλεκυς για τους ιδιοκτήτες που τα ακίνητα τους βρίσκονται σε μία από τις 3.463 περιοχές οι οποίες βρισκόντουσαν εκτός σχεδίου και για πρώτη φορά θα ενταχθούν στο σύστημα. Οι περιοχές αυτές εντάσσονται πλέον στο σύστημα και όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα πραγματοποιούνται με βάση τις νέες τιμές που έχουν οριστεί.

Σε αντίστοιχη θέση βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα στις περίπου 3.500 περιοχές και φορολογούνται χαμηλότερα σε σχέση με την πραγματική αξία του ακινήτου τους. Και για αυτούς τους ιδιοκτήτες οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες θα φέρουν φορολογικές επιβαρύνσεις.

Οι επερχόμενες αλλαγές αναγκάζουν τους ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα σε αυτές τις περιοχές να επιταχύνουν τις διαδικασίες μεταβίβασης ή πώλησης του ακινήτου τους. Το υπουργείο οικονομικών έδωσε μια προθεσμία ενός μήνα προκειμένου να ολοκληρωθούν οι αγοραπωλησίες με τις παλιές αντικειμενικές, υπό την προϋπόθεση όμως ότι ο φόρος καταβλήθηκε έως το τέλος του 2021. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους αγοραστές καθώς προτιμούν να προχωρήσουν την αγοραπωλησία με τις προηγούμενες τιμές ζώνης προκειμένου να μην κληθούν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους κατά την διαδικασία αγοράς του ακινήτου.

Στο υπουργείο Οικονομικών «τρίβουν τα χέρια τους» βλέποντας ότι η αύξηση του ενδιαφέροντος για την αγορά κατοικίας θα αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου. Η αύξηση αυτή αναμένεται να έρθει από τις εισπράξεις φόρων εξαιτίας των αγοραπωλησιών και των μεταβιβάσεων, αλλά και από την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς το Δημόσια προχωρά σε αυτόματη παρακράτηση των ποσών που του οφείλονται.

Δεδομένο είναι ότι οι σημαντικότερες αυξήσεις που θα δουν οι ιδιοκτήτες είναι στις λεγόμενες περιοχές «φιλέτα», οι οποίες βρίσκονται κοντά στη θάλασσα ή με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον. Για παράδειγμα αναμένονται αυξήσεις σε ακριβά νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, σε τουριστικές περιοχές της Πελοποννήσου ή της βόρειας Ελλάδας, αλλά και ακριβές περιοχές των αστικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αυξήσεις βέβαια θα δουν και περιοχές οι οποίοι θεωρούνται ιδιαίτερα χαμηλής εμπορικής αξίας όπως είναι για παράδειγμα το Ίλιον, το Καματερό, το Περιστέρι, το Πέραμα, η Κερατέα, η Νέα Πέραμος, ο Άγιος Νικόλαος Κρήτης, η Καβάλα και το το 1ο διαμέρισμα Θεσσαλονίκης. Αδικημένοι βέβαια θα είναι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων ή οικοπέδων ιδιαίτερα μικρής εμπορικής αξίας, τα οποία όμως έτυχε να βρίσκονται σε νησιά ή παραθαλάσσιες περιοχές με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον όπως είναι η Πάρος, η Σύρος, η Αμοργός, η Νάξος, η Σκιάθος, η Κεφαλονιά, η Κέρκυρα και άλλες.

Αυτό σημαίνει ότι πέρα από την αύξηση της φορολογίας στις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, και κληρονομιές, αυξήσεις θα γίνουν ακόμα και σε μια σειρά από φόρους που βαρύνουν το ακίνητο όπως:

- το τεκμαρτό εισόδημα που υπολογίζεται από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με συντελεστή 3%.
- τον ΕΝΦΙΑ ο οποίος υπολογίζεται με βάση τις τιμές ζώνης των ακινήτων.
-τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ καθώς και αυτός υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες
-τα πρόστιμα και οι τακτοποιήσεις αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων χώρων
-το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) υπέρ τον Δήμων ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή από 0,25% έως και 0,35% ανάλογα την τιμή ζώνης
- ο ΦΠΑ 24% στα ακίνητα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες καθώς η αναστολή της επιβολής του αφορά μόνο όσα ακίνητα έχουν οικοδομική άδεια από το 2006 και μετά και δεν έχουν πωληθεί.
- Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, που υπολογίζεται με 3% επί των αντικειμενικών αξιών και επιβαρύνει τους αγοραστές.from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3eS8A0H
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->