Υπάτη – Όρος Οίτη: Ένα εναλλακτικό ταξίδι στον τόπο των μαγισσών (φωτογραφίες)


Οργανώστε μια εκδρομή-έκπληξη στη Φθιώτιδα, εκεί υπάρχουν λουλούδια που δεν φυτρώνουν πουθενά αλλού στον κόσμο

Μονοπάτια, καταρράκτες, αναρριχητικά πεδία. Σπάνια βιοποικιλότητα αλλά και θειούχα νερά. Σπορ στη φύση και ιστορικά σημεία. Σε απόσταση μόλις δύο ωρών από την Αθήνα, στην Φθιώτιδα, βρίσκεται η ιστορική περιοχή Υπάτη, στο όρος Οίτη. Στους περισσότερους από εμάς είναι γνωστή από τον Γοργοπόταμο και τα ιαματικά λουτρά της, όμως η Υπάτη η οποία αγκαλιάζεται από το όρος Οίτη είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Η ιστορία της χάνεται στα βάθη του χρόνου. Γνωστή ως «Υπάτα των Ρωμαίων» ή «Νεοπάτρια των Καταλανών» υπήρξε ακμάζουσα πόλη κατά την αρχαιότητα στην ευρύτερη περιοχή της Οίτης.


Υπάτη – Όρος Οίτη: Η πρώτη γνωριμία

Η νεότερη ιστορία της, της προσέθεσε τον τίτλο «μαρτυρική», καθώς καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς. Το χωριό αποτελεί σύμβολο των αγώνων της δημοκρατίας και της ελευθερίας, με ευεργέτη την οικογένεια Αινιάν. Ένα στοιχείο που σίγουρα θα σας προκαλέσει έκπληξη είναι πως εδώ βρίσκεται το «Κακογιάννειο Αστεροσχολείο». Στην ουσία, πρόκειται για το 3ο μεγαλύτερο πλανητάριο της Ελλάδας. Με επικεφαλής τον κ. Φάνη Σμάνη, Καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Πρόεδρο του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας, παράγει αξιοσημείωτο επιστημονικό ερευνητικό έργο. Στεγάζεται στο παλιό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Υπάτης και είναι επισκέψιμο, οπότε να το βάλετε στο πρόγραμμά σας.


Όσο για το βουνό, αν και είναι από τα μεγαλύτερα της Στερεάς Ελλάδας, ουσιαστικά παραμένει ένας άγνωστος ορεινός κόσμος. Με περισσότερες από πέντε κορυφές να ξεπερνούν τα 2.000 μέτρα, αυτό το ορεινό σύμπλεγμα βρίσκεται ανάμεσα στην πεδιάδα του Σπερχειού, στα παράλια του Μαλιακού, στην Γκιώνα, στα Βαρδούσια και στον Παρνασσό.
 
Ακολουθούν τα σημεία που απαρτίζουν το μαγικό τοπίο της ευρύτερης περιοχής της Οίτης. Αν η αφετηρία σας είναι η Αττική, μπορείτε ανεβαίνοντας προς την Υπάτη (ή επιστρέφοντας από τον προορισμός σας) να κάνετε μια στάση στην «πόλη των νερών». Εκεί κοντά βρίσκεται και το άγνωστο άγαλμα της γυναίκας που ξεπροβάλλει μέσα από τα νερά του ποταμού της Έρκυνας. Στο δρόμο σας βρίσκονται και οι Θερμοπύλες. Αξίζει μια στάση για να δείτε τι παράξενο συμβαίνει στον ιστορικό στο μνημείο του Λεωνίδα. Μπορείτε, επίσης, να κάνετε μια επίσκεψη στην Παύλιανη, ένα ονειρεμένο παραδοσιακό χωριό στα 1.000 μέτρα υψόμετρο.

Καλές και «γεμάτες» βόλτες…


Υπάτη – Όρος Οίτη: Η ιστορική γέφυρα, ο Εθνικός Δρυμός και το μονοπάτι

Η ιστορική Γέφυρα του Γοργοποτάμου. Βρίσκεται στο χωριό Γοργοπόταμος, εδώ όπου διαδραματίστηκε μια μάχη ιστορική και ταυτόχρονα μία από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Έλληνες αντάρτες των ΕΔΕΣ, ΕΛΑΣ με τη βοήθεια Άγγλων πρακτόρων κατάφεραν να αναχαιτίσουν την επέλαση των γερμανο-ιταλικών στρατευμάτων που ήλεγχαν την περιοχή και τη γέφυρα, ανατινάζοντας την. Η πράξη αυτή αποτελεί έκτοτε σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας του ελληνικού λαού.


Εθνικός Δρυμός της Οίτης. Η περιοχή παρουσιάζει μεγάλη βιοποικιλότητα, μετρώντας τουλάχιστον 1.200 είδη φυτών. Το πιο χαρακτηριστικό και σπάνιο είδος της είναι «Βερονίκη» της Οίτης. Το συγκεκριμένο λουλούδι δεν φυτρώνει πουθενά αλλού στον κόσμο. Η Βερονίκη της Οίτης βρίσκεται από όλο τον κόσμο μόνο σε λίγα τετραγωνικά μέτρα γης στην Οίτη. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό φυτό και κύριο χαρακτηριστικό της είναι ο σύντομος βιολογικός κύκλος που δεν ξεπερνά τις τρεις εβδομάδες. Οι δε επισκέπτες μπορούν να το θαυμάσουν μόνο μια εβδομάδα τον χρόνο. Στον δρυμό ζει και ένα είδος αγριόγιδου που προέρχεται από γενετικό υλικό αντιλόπης. Μέσα στην περιοχή του δρυμού, απλώνεται ένα δίκτυο 60 χλμ. σηματοδοτημένων μονοπατιών μέσα από τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την πλούσια βλάστηση και τα απόκρημνα φαράγγια.


Πεζοπορία στο μονοπάτι των Φαρμακιδών. Το μονοπάτι των Φαρμακιδών είναι ένα μονοπάτι που αξίζει να το περπατήσετε αν βρείτε ήπιο καιρό. Έχει πάρει το όνομά του από τις Φαρμακίδες, μάγισσες οι οποίες σύμφωνα με τη μυθολογία αξιοποιώντας τα βότανα της περιοχής γιάτρευαν τις ψυχικές ασθένειες και έλυναν τα ερωτικά προβλήματα. Το μονοπάτι οδηγεί σε έναν μεγάλο καταρράκτη. Οι πιο μυημένοι μπορούν να κάνουν rappel (κατάβαση με σχοινιά) στον καταρράκτη. Εδώ, σύμφωνα με τους θρύλους λούζονταν οι Φαρμακίδες ενώ πάλι σύμφωνα με τον θρύλο, εδώ λειτούργησε κι η πρώτη Σχολή των Μαγισσών. Στα πρώτα 15 λεπτά η διαδρομή κινείται σχεδόν σε επίπεδο έδαφος, μέσα από χαμηλή βλάστηση που απαρτίζεται από δρύες, πλατάνια, και ιτιές. Μετά από την ξύλινη πεζογέφυρα το μονοπάτι στενεύει και αρχίζει η ανάβαση.


Υπάτη – Όρος Οίτη: Το καταφύγιο και τα λουτρά

Καταφύγιο Οίτη. Βρίσκεται σε ένα καταπράσινο διάσελο σε υψόμετρο 1.240 μέτρων, μόλις 50 χιλιόμετρα από την Λαμία και 200 από την Αθήνα. Στο ζεστό σαλόνι του καταφυγίου θα απολαύσετε γευστικά ροφήματα και φρέσκα σπιτικά γλυκά και έξω από το καταφύγιο θα επιδοθείτε σε σπορ και δράσεις στα παρθένα δάση της περιοχής. Για τα παιδιά, οι άνθρωποι που «τρέχουν» το καταφύγιο έχουν οργανώσει δύο πάρκα περιπέτειας – ένα για παιδιά ως 14 ετών και άλλο ένα για παιδιά 14 ετών και άνω. Το καταφύγιο οργανώνει δραστηριότητες για κάθε εποχή του χρόνου-από ποδήλατο βουνού και πεζοπορία με ποικιλία στο επίπεδο δυσκολίας , μέχρι διασκέδαση στο χιόνι – ελεύθερο ski και snowboard- και βόλτες με έλκηθρα στις χιονισμένες κορυφές της Οίτης. Φεύγοντας από εδώ μπορείτε να αγοράσετε τοπικά προϊόντα όπως κρασί και μέλι, κατευθείαν από τους παραγωγούς. Αν είστε λάτρεις των καταφυγίων ή θέλετε να ζήσετε για πρώτη φορά την εμπειρία, υπάρχουν πέντε καταφύγια στην Ελλάδα που θα θυμάστε για πάντα.

Λουτρό στα ιαματικά νερά της Υπάτης. Το χωριό Λουτρά Υπάτης συνορεύει με την Υπάτη. Φιλοξενεί τα ιαματικά νερά που φημίζονται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες στις δερματικές παθήσεις, ήδη από τον 4ο π. Χ αιώνα. Την πρώτη μυρωδιά από το θειάφι ακολουθεί μια χαλαρωτική εμπειρία στα λουτρά. Στο παρελθόν αυτά τα λουτρά γνώρισαν μεγάλη άνθηση κάνοντας την περιοχή από τις πιο τουριστικές για λουτροθεραπείες. Το 1900 μάλιστα η περιοχή αποκαλούνταν το «Παρίσι της Ελλάδας», ενώ τα λουτρά επισκεπτόταν τακτικά και η Βασίλισσα Αμαλία. Σήμερα, το Υδροθεραπευτήριο της Υπάτης είναι από τα τελειότερα και πλέον συγχρονισμένα υδροθεραπευτήρια σε όλη τη χώρα. Τα διαμερίσματα των θαλάμων των λουτήρων πλαισιώνονται από πολλές αίθουσες αναμονής των λουόμενων. Πρόκειται για την μοναδική οξυανθρακούχο πηγή στην Ελλάδα, από τις πιο σπάνιες σε όλο τον κόσμο.


Αποχαιρετισμός στην Υπάτη… Ποτέ πολυδιαφημισμένη, ποτέ πολύ τουριστική, η Υπάτη και η Οίτη χαρίζουν αυτό το ταξίδι σε μια Ελλάδα που μπορεί να σου είναι άγνωστη και αθέατη αλλά και που την ίδια στιγμή θα σου προσφέρει εικόνες που δεν θα έχεις δει πουθενά αλλού.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη