Μετάλλαξη Όμικρον: Πότε κάνουμε rapid test και πότε PCR, ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Με τη μετάλλαξη Όμικρον να «καλπάζει» και τους πολίτες να σπεύδουν μαζικά για διαγνωστικό έλεγχο, ας θυμηθούμε τις επισημάνσεις των ειδικών για τα τεστ και τα συμπτώματα.

Πρόσφατα, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναθεώρησε τις οδηγίες απομόνωσης και καραντίνας, υιοθετώντας εν μέρει και τις αντίστοιχες οδηγίες του CDC.

Όπως είπε στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, οι νέες οδηγίες προτείνουν για τους νοσήσαντες, για αυτούς δηλαδή που βγαίνουν με θετικό τεστ ή και έχουν συμπτώματα, απομόνωση στο σπίτι για 5 ημέρες. Εφόσον δεν έχουν συμπτώματα, μπορούν να εξέλθουν και να κάνουν υποχρεωτικά, όμως, χρήση μάσκας υψηλής προστασίας για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες, σημείωσε η καθηγήτρια.

Αναφορικά δε με την καραντίνα μετά από τη στενή επαφή με κρούσμα, για τα μη πλήρως εμβολιασμένα άτομα, «προτείνουμε το μοντέλο του 5 συν 5», πρόσθεσε και εξήγησε: «καραντίνα δηλαδή για 5 μέρες, και εργαστηριακό έλεγχο την 5η ημέρα μετά από την έκθεση».

Συνέχισε λέγοντας: «Εφόσον και μόνο εφόσον το τεστ την 5η μέρα μετά την έκθεση βγει αρνητικό, τότε αυτός που έχει εκτεθεί, μπορεί να βγει από το σπίτι, αλλά και πάλι με μεγάλη προσοχή και κάνοντας χρήση της μάσκας υψηλής προστασίας για τουλάχιστον άλλες 5 μέρες».

«Όχι» καραντίνα για τους πλήρως εμβολιασμένους

Αντίθετα, οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν μπαίνουν καραντίνα, αλλά φοράνε μάσκα, προσέχουν τις επαφές τους, ιδιαίτερα με τα ευάλωτα άτομα και κάνουν και αυτά εργαστηριακό έλεγχο την πέμπτη μέρα μετά την έκθεση, τόνισε η Β. Παπαευαγγέλου.

Παρουσιάζοντας τα νεότερα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο για την παραλλαγή «Όμικρον», είπε ότι δεν διαφέρει σημαντικά και στην κλινική εικόνα.

«Αυτό εκδηλώνεται συχνότερα με καταρροή, πονοκέφαλο, κόπωση, φτέρνισμα, πονόλαιμο και σπανιότερα οι ασθενείς εμφανίζουν αυτή τη γνωστή μας απώλεια όσφρησης και γεύσης, βήχα και υψηλό πυρετό. Έτσι πολλοί που θα κολλήσουν την παραλλαγή "Όμικρον" θα νομίζουν ότι έχουν ένα απλό κρυολόγημα και όχι κορονοϊό», υπογράμμισε.

Συνοψίζοντας η Β. Παπαευαγγέλουν απηύθυνε «ισχυρή» σύσταση, «να μην αψηφούμε» τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, αλλά να προχωράμε άμεσα στη διενέργεια είτε αυτοδιαγνωστικού, ή και εργαστηριακού ελέγχου.

Ποιοι δεν χρειάζεται να επιβεβαιώσουν με rapid ή PCR τη νόσηση 

«Τέλος, θέλω να υπενθυμίσω ότι μόνο οι ανεμβολίαστοι, που νοσούν για πρώτη φορά, και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης, είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν το θετικό rapid με ένα PCR. Γεγονός που δεν έχει κανένα νόημα να γίνεται σε ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Δεν χρειάζεται να πηγαίνουν να επιβεβαιώνουν το θετικό rapid με PCR», διευκρίνισε η καθηγήτρια.

Συμπληρώνοντας τις τοποθετήσεις της Β. Παπαευαγγέλου, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τόνισε ότι «επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία, είναι καλύτερα ίσως με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι και να μην πάμε για PCR».

Επίσης, η Μ. Γκάγκα ανέφερε ότι δεν χρειάζεται συχνά PCR. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάνε οικογένειες να κάνουν PCR. Κάνουμε ένα rapid test που έχει μια διατίμηση, επίσης που είναι φτηνό και εάν είναι θετικό το δεχόμαστε, αν είναι αρνητικό επίσης το δεχόμαστε. Αν έχει πολύ έντονα συμπτώματα, τότε πάει κάποιος. Αλλά να πάει μια οικογένεια να κάνει PCR, πραγματικά δεν χρειάζεται να γίνει«, είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας για το ίδιο θέμα, είπε ότι οι μελέτες δείχνουν ότι η χρονική διαφορά μεταξύ θετικοποίησης της PCR και του rapid, δηλαδή, του χρόνου που είναι θετική η PCR αλλά αρνητικό το rapid στην αρχή της νόσου, είναι μερικές ώρες μέχρι μια ημέρα.

«Σε αυτό το χρονικό διάστημα η πιθανότητα μετάδοσης είναι μικρότερη, καθότι το φορτίο είναι χαμηλό. Το γεγονός ότι για να εκτελεστεί PCR χρειάζεται αρκετές ώρες μέχρι ημέρες, ανάλογα με το φορτίο που υφίσταται το σύστημα, στην ουσία δεν βοηθάει για να ανακοπεί η μετάδοση γιατί μέχρι να βγει το αποτέλεσμα της PCR θα έχει θετικοποιηθεί και το rapid», εξήγησε.

Ο Γκ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι η χρήση της PCR εξέτασης είναι σημαντική για τη διάγνωση ατόμων, που έχουν επιμονή σοβαρών συμπτωμάτων και αρνητικά διαγνωστικά rapid, καθότι έχει παρατηρηθεί ότι σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων το φορτίο θα παραμείνει χαμηλό.

Σημαντικό ποσοστό θα περάσει ασυμπτωματικά την Covid

«Επίσης να επισημάνουμε ότι σε φάση έξαρσης της επιδημίας, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων που θα περάσουν τη νόσο τελείως ασυμπτωματικά και θα διαγνωστούν στην αποδρομή της νόσου, δηλαδή στην τελική φάση που είναι θετική η PCR σε πολύ χαμηλό φορτίο και αρνητικό το rapid», πρόσθεσε ο επίκουρος καθηγητής.

Και σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για μεταδοτικούς φορείς, καθότι η PCR μπορεί να βγαίνει θετική ακόμα και 30 ημέρες μετά από την αρχική λοίμωξη, χωρίς ωστόσο αυτά τα άτομα να μεταδίδουν, είπε ο Γκ. Μαγιορκίνης.

Συμπερασματικά, υπογράμμισε ότι η PCR είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο, που θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, ενώ η χρηστικότητά της για την ανακοπή της επιδημίας, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης από τη λήψη του δείγματος μέχρι το αποτέλεσμα, είναι σχετικά περιορισμένη.

«Κατά γενικό κανόνα, τα άτομα που βγαίνουν θετικά από την PCR, αλλά αρνητικά από αξιόπιστα rapid test, έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να μεταδίδουν σε αυτό το χρονικό διάστημα», διευκρίνισε.

 



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3HqjpDq
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη