Οι Ρώσοι γκουγκλάρουν μαζικά «πώς να φύγω από τη Ρωσία;» μετά την εισβολή στην Ουκρανία

eurokinissi

«Πώς να φύγω από τη Ρωσία;» η συγκεκριμένη αναζήτηση χτύπησε ιστορικό υψηλό δεκαετίας από τις 24 Φεβρουαρίου όταν και οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Από τη Μόσχα ως την πρωτεύουσα της Σιβηρίας, Νοβοσιμπίρσκ και από τις γειτονιές των διανοουμένων στην Αγία Πετρούπολη μέχρι την βάση των πυρηνικών υποβρυχίων του Μουρμάνσκ, οι Ρώσοι ψάχνουν έναν τρόπο να φύγουν καθώς νιώθουν πως η χώρα τους απομονώνεται και η λογοκρισία στο εσωτερικό της γίνεται ολοένα και χειρότερη.

Αναλύσεις των αναζητήσεων στο διαδίκτυο, οι αιτήσεις για μετανάστευση και οι πληροφορίες των πτήσεων, καθώς και συνεντέυξεις με ειδικούς, ακτιβιστές και απλούς πολίτες της χώρας, ρίχνουν φως στο γιατί ο κόσμος δεν θέλει πια να ζει στη Ρωσία του Πούτιν.

Και η αναζήτηση σχετικά με τη «μετανάστευση» στο Google έχει τετραπλασιαστεί στη χώρα από τα μέσα του Φεβρουαρίου και τις αρχές του Μαρτίου. Το ίδιο και αυτές για την «ταξιδιωτική βίζα» που έχουν διπλασιαστεί. Πενταπλασιάστηκαν εκείνες για το «πολιτικό άσυλο».

Η Αυστραλία, η Τουρκία και το Ισραήλ είναι οι χώρες στις οποίες ψάχνουν πως να μεταναστεύσουν οι Ρώσοι τις τελευταίες μέρες μετά την εισβολή, ενώ από κοντά ακολουθούν και οι πιο φιλικές για Ρώσους, Σερβία, Αρμενία και Γεωργία. Είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς πόσοι Ρώσοι έχουν φύγει από τη χώρα, ή πόσοι θα καταφέρουν να το κάνουν.

Οι οικονομικοί περιορισμοί, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων που έχουν εκτοξευτεί και οι περιορισμένοι οδοί διαφυγής δημιουργούν αρκετά προβλήματα σε όσους δεν θέλουν άλλο να ζήσουν υπό τον ηγεσία του Βλαντίμιρ Πούτιν».

Σε μια πρόσφατη ομιλία του ο Πούτιν αποκάλεσε όσους Ρώσους δεν υποστηρίζουν τις ενέργειές του «προδότες» και χαρακτήρισε τη μαζική τους φυγή από τη χώρα «αναγκαία αυτο – εκκαθάριση της κοινωνίας που θα ενδυναμώσει ολόκληρη τη χώρα». «Ο κόσμος και ακόμα περισσότερο οι Ρώσοι, θα μπορούν πάντα να ξεχωρίσουν τους πραγματικούς πατριώτες από τους προδότες» ανέφερε ο Πούτιν.

Οι πολιτικές διώξεις είναι μόνο ένας από τους λόγους γιατί αρκετοί Ρώσοι προσπαθούν να αποδράσουν. Επιπροσθέτως, κάποιες οικογένειες δεν πιστεύουν ότι η κατάσταση στη χώρα θα αλλάξει σύντομα, ανησυχούν για τη συμμετοχή των παιδιών τους στον στρατό ή απλά θέλουν δυτική εκπαίδευση για τα παιδιά τους.

ΠΗΓΗ: CNN



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/l7RG2XI
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη