-->

Πανελλήνιες 2022: Αυτές είναι οι βασικές αλλαγές που θα ισχύσουν φέτος

Πανελλήνιες 2022: Αυτές είναι οι βασικές αλλαγές που θα ισχύσουν φέτος

Σε αλλαγές προσανατολίζεται να προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τις Πανελλήνιες 2022. Βατά θέματα και χωρίς διπλό μηχανογραφικό σε συνδυασμό με καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων Πανεπιστημίων δημιουργούν ένα καινούργιο τοπίο στο φετινό εξεταστικό σύστημα.

Επιστρέφουν στην... κανονικότητα οι Πανελλήνιες 2022 χωρίς νέα μείωση της ύλης αλλά με βατά θέματα, σύμφωνα με όσα σχεδιάσει το Υπουργείο Παιδείας για φέτος. 

Μηχανογραφικό 

Το φετινό μηχανογραφικό δελτίο δεν θα έχει πολλές αλλαγές, σύμφωνα με πληροφορίες. Αξίζει να σημειωθεί πώς δεν θα ισχύσει ούτε φέτος το διπλό μηχανογραφικό για τα πανεπιστήμια, για να μην μπερδευτούν οι μαθητές, ενώ θα υποβληθεί κανονικά το δεύτερο μηχανογραφικό, όπως και πέρυσι, που αφορά τα δημόσια ΙΕΚ.

Ύλη μαθημάτων 

Η εξεταστέα ύλη των Πανελλήνιων 2022, ανακοινώθηκε προκειμένου οι μαθητές να προετοιμαστούν εγκαίρως για τις εξετάσεις, ωστόσο μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί αναμένουν μία πιθανή επανάληψη της περσινής απόφασης για μείωση των κεφαλαίων της ύλης στα οποία θα διαγωνιστούν, έστω και αν αυτή πέρυσι βασίστηκε στην αποχή των μαθητών από τη διά ζώσης διδασκαλία και την εκτεταμένη εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης λόγω της πανδημίας και παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας δεν επιθυμεί με τίποτα κάτι τέτοιο.

Ωστόσο αυτές είναι οι βασικές αλλαγές: 

  • Επιστροφή των Λατινικών

Οι υποψήφιοι, ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού στην οποία ανήκουν, θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα, με επιπλέον και πάλι τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες.

Στις Πανελλήνιες 2022 θα αντικατασταθεί το μάθημα της Κοινωνιολογίας από εκείνο των Λατινικών για τους υποψηφίους της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών. Και για τους υποψηφίους των προηγούμενων ετών, το υπουργείο Παιδείας έχει αποφασίσει ότι θα διαγωνιστούν στα Λατινικά και όχι στην Κοινωνιολογία, παρά τις αντιδράσεις γονέων και μαθητών.

  • Συντελεστές βαρύτητας

Στις φετινές Πανελλήνιες 2022 θα ισχύουν και πάλι συντελεστές βαρύτητας, με τη διαφορά ότι θα υπάρχει δυνατότητα σε κάθε τμήμα να ορίζει εκείνο ποια μαθήματα θα έχουν συντελεστή, καθώς και τη βαρύτητά του, καθιστώντας τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου πιο περίπλοκη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Τα πανεπιστήμια ορίζουν τους συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα βάσει του γνωστικού τους αντικειμένου. Για παράδειγμα, το Τμήμα Μαθηματικών επιλέγει αυξημένο συντελεστή βαρύτητας για τα Μαθηματικά σε σχέση με τα υπόλοιπα εξεταζόμενα μαθήματα, για τα οποία θα πρέπει να ορίσει και σε αυτά χαμηλότερο συντελεστή σε ποσοστό.

  • Και δεύτερο μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ

Και στις Πανελλήνιες 2022 θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής Παράλληλου Μηχανογραφικού για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ.

Επίσης από φέτος δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους των ΙΕΚ να φοιτήσουν σε τμήμα ΑΕΙ, το αντικείμενο του οποίου είναι συναφές με το πτυχίο τους. Προϋπόθεση αποτελεί η πιστοποίηση του πτυχίου τους μέσω των εξετάσεων που πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προστανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).

Τι αλλάζει στην εισαγωγή στις Στρατιωτικές σχολές και στα Σώματα Ασφαλείας

Αλλάζει η έκδοση των βάσεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές καθώς σχετίζονται από την ομαλή και έγκαιρη ολοκλήρωση όλων των αγωνισμάτων αλλά και των προκαταρκτικών εξετάσεων.

Όλα τα σχετικά αγωνίσματα για τις είσοδο στις Σχολές αυτές γίνονται φέτος νωρίτερα, ενώ δείχνουν να καθυστερούν μόνο τα αγωνίσματα που έχουν σχέση με την εισαγωγή στα ΤΕΕΦΑ (τμήματα φυσικής αγωγής και αθλητισμού). Ωστόσο, με ένα σωστό συντονισμό από τα συναρμόδια υπουργεία (που θα αναζητείται πιθανά όλη την Άνοιξη), τα αποτελέσματα της φετινής εξεταστικής διαδικασίας για την είσοδο στα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας μπορούν να εκδοθούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/fM4avB7
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->