Ηπατίτιδα σε παιδιά: «Ίσως φταίει ο αδενοϊός 41» λέει ο Παυλάκης, τι είπε για τα εμβόλια, ποιο το χειρότερο σενάριο

Ηπατίτιδα σε παιδιά: «Ίσως φταίει ο αδενοϊός 41» λέει ο Παυλάκης, τι είπε για τα εμβόλια, ποιο το χειρότερο σενάριο

Για την έξαρση της οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στο εξωτερικό μίλησε ο Γιώργος Παυλάκης, ιατρός - ερευνητής στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τις περιπτώσεις αυτές ως «σοβαρό θέμα».

«Τα δύο από τα συνολικά εννέα παιδιά που νόσησαν με ηπατίτιδα στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, υπέστησαν καταστροφή στο συκώτι τους και χρειάστηκε να κάνουν μεταμόσχευση» είπε ο ιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα κρούσματα στην Βρετανία κρούσματα κυμαίνονται από 70 έως 90.

Σημείωσε επίσης ότι τα πρώτα δεδομένα «δείχνουν» έναν κοινό αδενοϊό που «δεν κάνει ηπατίτιδες», λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε χρόνο» και αναφέρθηκε στις αιτίες της έξαρσης ηπατίτιδας. Όπως είπε τα τελευταία δεδομένα, χωρίς να είναι τίποτα σίγουρο, «δείχνουν» ότι μπορεί να ευθύνεται ένας κοινός αδενοϊός, ο αδενοϊός 41, ο οποίος «δεν κάνει ηπατίτιδες».

Εξήγησε ότι θα μπορούσε να είναι και τελείως τυχαίο αλλά λόγω της συχνότητας εμφάνισης του εν λόγω αδενοϊού στα παιδιά που νοσούν «δεν μπορούμε να τα ρίχνουμε όλα στην τύχη».

Το χειρότερο σενάριο, πρόσθεσε, είναι ότι καθώς δυστυχώς πολλά από αυτά τα παιδιά είχαν μολυνθεί και από κορονοϊό, ένα μεγάλο μέρος του ανοσοποιητικού τους είχε καταστραφεί καθιστώντας τα ευάλωτα.

«Μπορεί να συνδέεται. Δεν είναι τίποτα σίγουρο. Ένα κακό σενάριο είναι ότι δυστυχώς ο κορoνοϊός συμμετέχει έμμεσα, οπότε μια κάποια άλλη ιική λοίμωξη που δεν θα είχε σοβαρές επιπτώσεις τώρα μπορεί να έχει», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν σχετίζονται τα εμβόλια»

Το μόνο που σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη είναι απόλυτα σαφές είναι ότι τα εμβόλια δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με την έξαρση της ηπατίτιδας.

«Πώς το ξέρουμε; Τα παιδιά αυτά είναι 1 - 2 χρονών, δεν είχαν εμβολιαστεί. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο», τόνισε.

Τα έξι συμπτώματα:

1. Ικτερο

2. Αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων

3. Κνησμό στο σώμα

4. Πυρετό

5. Ναυτία

6. Πόνο στην κοιλιακή χώρα

Τι επισημαίνει ο ΕΟΔΥ

Αναλυτικά, στην έγγραφη αναφορά που εξέδωσε τη Μεγ. Δευτέρα ο ΕΟΔΥ, αναφέρονται τα εξής:

«Άγνωστη παραμένει μέχρι στιγμής η αιτία, που στη Βρετανία καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά.

Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια, έχει εντοπιστεί ιός SARS-CoV-2 και/ή αδενοϊός, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας. Επιπλέον, έως τις 11 Απριλίου, δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος, ενώ όσον αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δεν υπάρχει αύξηση της ηπατίτιδας στα παιδιά.

Σε κανένα περιστατικό δεν απομονώθηκε ιός ηπατίτιδας (Α έως Ε) και δεν παρατηρήθηκε επιδημιολογική συσχέτιση με ταξίδια. Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, κυρίως 2-5 ετών, και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο. Σε παιδιά ηλικίας έως 10 ετών, συχνά παρατηρήθηκαν γαστρεντερικά συμπτώματα, συνήθως έμετοι, που προηγήθηκαν του ίκτερου.

Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί, έχουν αποκλειστεί οι ιοί ηπατίτιδας (Α έως Ε), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει εντοπιστεί ιός SARS-CoV-2 και/ή αδενοϊός, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας που εμφανίζουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά. Συνεπώς, υποκείμενη αιτία αυτής της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος, άγνωστη. Σε εξέλιξη βρίσκεται περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση των περιστατικών που εντοπίστηκαν, για πρόσθετες λοιμώξεις, χημικούς παράγοντες και τοξίνες.

 



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/Z6Ub9G5
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη