Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Οι σεισμοί στη Θήβα χτυπούν «καμπανάκι» για δόνηση πάνω από 6,2 Ρίχτερ

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Οι σεισμοί στη Θήβα χτυπούν «καμπανάκι» για δόνηση πάνω από 6,2 Ρίχτερ

Οι σεισμοί στη Θήβα είναι διαδοχικοί τους τελευταίους μήνες και οι σεισμολόγοι δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους για το φαινόμενο.

Το ερώτημα που κυριαρχεί είναι το εάν πρόκειται να εκδηλωθεί ισχυρός σεισμός στην περιοχή αλλά και το αν μπορεί να γίνει πρόβλεψη.

Πρόβλεψη για ισχυρό σεισμό στη Θήβα κάνει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος εξηγεί πως η προσεισμική ακολουθία, όπως και στο Αρκαλοχώρι, δείχνει «σημαντική πιθανότητα για ισχυρότερο σεισμό στην περιοχή».

Πιο αναλυτικά, την επί τα χείρω μεταβολή των δεικτών σεισμικότητας στη Θήβα, όπου η γη δεν έχει σταματήσει να σείεται από τον Ιούλιο έως σήμερα (έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 3.000 σεισμοί), επισημαίνει ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στα «ΝΕΑ», συνιστώντας λήψη πρόσθετων μέτρων από τις τοπικές Αρχές.

Ο σεισμός των 3,9 Ρίχτερ στις 10 Απριλίου χτύπησε εκ νέου καμπανάκι, ενώ είχε να καταγραφεί σεισμός τέτοιου μεγέθους από τις 11 Ιουλίου, γεγονός που επανέφερε την ανησυχία των κατοίκων για τον «χορό» των Ρίχτερ κάτω από τα πόδια τους, αλλά και από την βοή που συνοδεύει αρκετές από τις δονήσεις.

Μελετώντας το πλήθος των στοιχείων που προκύπτουν από την έξαρση σεισμικότητας στη Θήβα, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξηγεί ποιοι δείκτες «αποκαλύπτουν» χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας, πανομοιότυπης με του Αρκαλοχωρίου, με «σημαντική πιθανότητα για ισχυρότερο σεισμό στην περιοχή, ανάλογο των 6,2 Ρίχτερ που είχαν χτυπήσει τη Θήβα το 1894».



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/W3Xc8oV
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη