Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Λαβρόφ μιλά για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου, επιχείρηση «ειρήνης» από ΟΗΕ και Άγκυρα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Λαβρόφ μιλά για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου, επιχείρηση «ειρήνης» από ΟΗΕ και Άγκυρα

Ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου είναι πλέον πολύ σημαντικός και δεν μπορεί να υποτιμηθεί, ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Σεργκέι Λαβρόφ, συμπληρώνοντας πως «υπάρχουν πολλοί που είναι πρόθυμοι να διογκώσουν τεχνητά αυτή την απειλή».

Την πυρηνική απειλή διατήρησε στο τραπέζι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας μάλιστα ότι κάποιοι «διογκώνουν» τον κίνδυνο, που δεν μπορεί να «υποτιμηθεί», κάνοντας λόγο για Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται οι συνεχείς προκλήσεις του Ζελένσκι και της ομάδας του, οι οποίοι απαιτούν την εισαγωγή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ για την προστασία της ουκρανικής κυβέρνησης. Και όλοι λένε ότι θα στείλουν όπλα - κάτι που, φυσικά, ρίχνει και αυτό λάδι στη φωτιά - καθώς θέλουν να αναγκάσουν τους Ουκρανούς να πολεμήσουν με τη Ρωσία μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη.

Αρκεί αυτή η σύγκρουση να τραβήξει περισσότερο, αρκεί, όπως ελπίζουν, η Ρωσία να υποφέρει από αυτήν όλο και περισσότερο», είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας πως τα όπλα που στέλνουν οι Δυτικοί, μπορεί να καταλήξουν σε τρομοκράτες.

Παράλληλα, σημείωσε ότι όλοι οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ αποκλείουν την εμπλοκή της συμμαχίας σε μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, εκτός από την ηγεσία της Πολωνίας.

Θεμιτοί στρατιωτικοί στόχοι τα όπλα που παραδίδει η Δύση στην Ουκρανία

Οι παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία σημαίνουν ότι το NATO «στην ουσία ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Ρωσία» και η Μόσχα θεωρεί τα όπλα αυτά θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους, τόνισε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε χθες Δευτέρα.

«Αυτά τα όπλα είναι θεμιτός στόχος για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, είπε ο κ. Λαβρόφ στην κρατική τηλεόραση.

«Εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη δυτική Ουκρανία έχουν ήδη γίνει στόχος πάνω από μια φορά» από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και δεν «θα μπορούσε να γίνει αλλιώς», συνέχισε. «Το NATO, στην ουσία, ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Ρωσία δι' ενδιαμέσου και εξοπλίζει αυτόν τον ενδιάμεσο. Πόλεμος σημαίνει πόλεμος»,
Υπενθύμισε ακόμα ότι τον Ιανουάριο οι χώρες που συνθέτουν την «ισχυρή πυρηνική πεντάδα» του κόσμου, επιβεβαίωσαν τη θέση για «το απαράδεκτο της χρήσης αυτών των όπλων».

«Αυτή είναι η θέση αρχής για εμάς και προχωράμε με βάση αυτή. Δεν θα ήθελα να φτάσω στο σημείο να πω πως ο κίνδυνος είναι πραγματικά πολύ, πολύ σημαντικός και υπάρχουν πολλοί που θέλουν να τον διογκώσουν με τεχνητό τρόπο. Ωστόσο, ο κίνδυνος είναι σοβαρός, είναι πραγματικός, δεν μπορεί να υποτιμηθεί», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Συνεχίζονται οι μάχες στα Ανατολικά

ην ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι μάχες στα Ανατολικά. Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο «Είναι τα μέρη όπου αποφασίζεται τώρα η μοίρα αυτού του πολέμου και το μέλλον του κράτους μας». Όλοι πάντως έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις 9 Μαΐου, την ημερομηνία στην οποία ο Ρώσος πρόεδρος πρέπει να επιδείξει κάποιου είδους νίκη.

Εδώ και μέρες, άλλωστε, έχει κηρύξει την Μαριούπολη «απελευθερωμένη» μετά από 53 ημέρες μαχών, προτρέποντας τον στρατό του να προχωρήσει. «Δεν χρειάζεται να σκαρφαλώσουμε σε αυτές τις κατακόμβες και να συρθούμε υπόγεια μέσα από αυτές τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις…» είπε. Γεγονός, όμως, παραμένει ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιτίθενται στο εργοστάσιο στη Μαριούπολη, όπου έχουν οχυρωθεί Ουκρανοί μαχητές.

Δυνάμεις της Ουκρανίας βομβάρδισαν χωριά στη Ρωσία

Πολλά κτίρια, ανάμεσά τους ορισμένα που είναι ακατοίκητα, υπέστησαν ζημιές στο χωριό Γκολόβτσινο της επαρχίας Μπιέλγκοροντ κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού του στρατού της Ουκρανίας, που πάντως δεν προκάλεσε θύματα μεταξύ των αμάχων, ανακοίνωσε σήμερα ο Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, τοπικός αξιωματούχος, μέσω της πλατφόρμας Telegram, χωρίς να δώσει αποδείξεις για αυτό.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο κ. Γκλάντκοφ ανακοίνωνε πως δύο άμαχοι τραυματίστηκαν σε ουκρανικό βομβαρδισμό άλλου χωριού, του Ζουράβλιεφκα.

Δεν διευκρίνισε αν τα πλήγματα έγιναν από πυροβόλα, ολμοβόλα, πυραύλους, ή από αέρος.

Ο κ. Γκλάντκοφ είχε ήδη ανακοινώσει βομβαρδισμό του Γκολόβτσινο τη 19η Απριλίου δίνοντας απολογισμό τρεις τραυματίες και εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες που έδωσε ο ρώσος αξιωματούχος με ανεξάρτητο τρόπο.

Επιχείρηση 'Κατάπαυση του πυρός' από ΟΗΕ και Άγκυρα

Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα μετά τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν την Τρίτη, ενώ ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών θα συναντηθεί στη Μόσχα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πριν γίνει δεκτός από τον κ. Πούτιν.

Παράλληλα σε μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι κανείς δεν ανέμενε ότι η Ουκρανία θα άντεχε για πάνω από μια εβδομάδα, κι όμως βρίσκεται πλέον στον τρίτο μήνα αντίστασης στη ρωσική εισβολή.

«Ο πόλεμος αυτός είναι λαϊκός πόλεμος, από τα ανατολικά ως τα δυτικά της χώρας. Δεν μπορούν να αφαιρέσουν τίποτε από αυτόν τον λαό. Αν θέλεις να καταστρέψεις τον γείτονά σου, θα ηττηθείς, αυτό έχει δείξει η ιστορία. Αν θέλεις να επιτεθείς στους Ουκρανούς θα ηττηθείς», τόνισε.



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/Q5xbVjE
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη