Συναγερμός στην Ελλάδα για το φυσικό αέριο μετά το μπλόκο Πούτιν στην Βουλγαρία - Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Συναγερμός στην Ελλάδα για το φυσικό αέριο μετά το μπλόκο Πούτιν στην Βουλγαρία - Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Αναταραχή έφερε και στην Ελλάδα η απόφαση της Ρωσίας να κλείσει τις στρόφιγγες φυσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία. Σήμερα στις 15:30 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι διέκοψε όλες τις παραδόσεις φυσικού αερίου τόσο στη Βουλγαρία όσο και στην Πολωνία, αφότου και οι δύο χώρες αρνήθηκαν να αρχίσουν να πληρώνουν για τις προμήθειες σε ρούβλια ενώ, για παραβίαση της σύμβασης κατηγορεί τη Ρωσία η Βουλγαρία.

Οι εξελίξεις αυτές έθεσαν σε εγρήγορση την Ελλάδα με τον Πρωθυπουργό να πραγματοποιεί σήμερα σύσκεψη για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, σήμερα στις 15:30 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ρωσίας.

Σήμερα το πρωί μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov. Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.

Η απόφαση αυτή ήταν μάλλον αναμενόμενη καθώς οι συνέπειες για την Βουλγαρία ουσιαστικά επηρεάζουν και την Ελλάδα, η οποία στο πλαίσιο του solidarity (αλληλεγγύη) καλείται να καλύψει τα κενά της γειτονικής χώρας σε αέριο, με τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας να δίνουν την χείρα βοηθείας.

Άλλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα σε όποιο σχέδιο είχε επεξεργαστεί για να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια στην ελληνική αγορά υπολόγιζε τις απαιτήσεις της γείτονας χώρας σε αέριο και την συνδρομή της Ελλάδας για να μπορέσουν να καλυφθούν και οι δικές τις ανάγκες που υπολογίζονται συνολικά σε 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή της Ρωσίας να ξεκινήσει το «εμπάργκο» στο φυσικό αέριο ενεργοποιεί και τα δικά μας αντανακλαστικά και θέτει σε άμεση επιφυλακή και την χώρας μας που καλείται να επισπεύσει τα μέτρα της ενεργειακής θωράκισης τώρα που οι απειλές Πούτιν γίνονται πράξεις.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι διέκοψε όλες τις παραδόσεις φυσικού αερίου τόσο στη Βουλγαρία όσο και στην Πολωνία, αφότου και οι δύο χώρες αρνήθηκαν να αρχίσουν να πληρώνουν για τις προμήθειες σε ρούβλια.

Η ανακοίνωση της Gazprom

«Η Gazprom ανέστειλε πλήρως τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Bulgargaz (Βουλγαρία) και την PGNiG (Πολωνία) λόγω απουσίας πληρωμών σε ρούβλια. Οι πληρωμές για το φυσικό αέριο το οποίο παραδίδεται από την 1η Απριλίου πρέπει να γίνουν σε ρούβλια χρησιμοποιώντας τα νέα στοιχεία πληρωμών, για τα οποία οι αντισυμβαλλόμενοι ενημερώθηκαν εγκαίρως».

Η Gazprom προειδοποίησε επίσης ότι η μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρίας – για την τροφοδότηση άλλων ευρωπαϊκών χωρών - θα διακοπεί εάν το αέριο ληφθεί παράνομα.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι οι δύο πρώτες χώρες στις οποίες διακόπτεται η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες, τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές», να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

Η Πολωνία έχει επανειλημμένα ανακοινώσει ότι δεν θα πληρώσει σε ρούβλια το ρωσικό αέριο και δεν σκοπεύει να παρατείνει το συμβόλαιό της με την Gazprom μετά τη λήξη του στο τέλος του έτους.

«Οι πληρωμές για την παράδοση αερίου μετά την 1η Απριλίου θα πρέπει να γίνονται σε ρούβλια χρησιμοποιώντας νέα στοιχεία πληρωμών για τα οποία οι συμβαλλόμενοι έχουν ενημερωθεί εγκαίρως», επισήμανε σήμερα η Gazprom.

Πρόκειται για την πρώτη διακοπή στην Ευρώπη από το 2006 και το 2009, τότε που οι διαφωνίες για τις τιμές του φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας οδήγησαν σε διαταραχές στον εφοδιασμό των ευρωπαϊκών κρατών.

Η δεύτερη διακοπή, τον χειμώνα του 2009, διήρκεσε σχεδόν δύο εβδομάδες και μπλόκαρε τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την ΕΕ μέσω Ουκρανίας, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα. Η Σλοβακία και ορισμένες βαλκανικές χώρες αναγκάστηκαν να κλείσουν εργοστάσια και να κόψουν την παροχή ρεύματος για ορισμένο διάστημα.

diakopi

Η Σόφια και η Βαρσοβία τονίζουν ότι η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία αποτελεί παραβίαση της σύμβασης, ενώ χθες, όταν και έγινε γνωστό ότι θα κλείσουν οι στρόφιγγες, το βουλγαρικό υπουργείο ανέφερε πως έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης. Επίσης, υπογράμμισε ότι στην παρούσα φάση δεν απαιτούνται περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της με τις εισαγωγές από την Gazprom.

Αναλυτκότερα 

Η Βουλγαρία έχει πληρώσει για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου για τον Απρίλιο και η αναστολή τους θα αποτελούσε αθέτηση του υφιστάμενου συμβολαίου με τη ρωσική εταιρεία Gazprom, δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοβ.

Ο Νικόλοβ πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία ακολουθεί τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία καλεί τις χώρες να μην πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως έχει ζητήσει ο Ρώσος προέδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Καθώς τηρούνται όλες οι εμπορικές και νομικές υποχρεώσεις, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται περισσότερο ως πολιτικό και οικονομικό όπλο στον τρέχοντα πόλεμο", εκτίμησε ο Βούλγαρος υπουργός.

Δεν έχει περιοριστεί η ροή ρωσικού φυσικού αερίου στην Αυστρία, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας

Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Αυστρία συνεχίζονται χωρίς περιορισμούς και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό θα αλλάξει, δήλωσε σήμερα στον ραδιοσταθμό ORF η Αυστριακή υπουργός Ενέργειας Λεονόρε Γκεβέσλερ.

Ερωτηθείσα αν υπάρχουν οποιεσδήποτε ενδείξεις για διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη χώρα της, όπως συμβαίνει στην Πολωνία ή τη Βουλγαρία, η Γκεβέσλερ απάντησε: "Όχι, δεν έχουμε τέτοιες ενδείξεις (...) οι παραδόσεις στην Αυστρία εξακολουθούν να γίνονται άνευ περιορισμού".

Η Αυστρία εξασφαλίζει το 80% του φυσικού αερίου που χρειάζεται από τη Ρωσία.

Νωρίτερα, η ρωσική Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από το πρωί της Τετάρτης. Η είδηση αυτή οδήγησε σε άλμα πάνω από 20% στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Επιπλέον, η Πολωνία γνωστοποίησε την πρόθεσή της να επιταχύνει την ολοκλήρωση του τερματικού σταθμού LNG το 2025, νωρίτερα απ΄ό,τι είχε προγραμματιστεί.
«Θέλουμε οι εγκαταστάσεις να είναι έτοιμες το 2025 και επιταχύνουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Το αρχικό πλάνο ήταν να ολοκληρωθεί το εγχείρημα το 2027», ανέφερε ο Ναΐμσκι, στον απόηχο της κίνησης της Ρωσίας να παγώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς τη Βαρσοβία.

Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Οι συνέπειες για την Βουλγαρία ουσιαστικά επηρεάζουν και την Ελλάδα, η οποία στο πλαίσιο του solidarity (αλληλεγγύη) καλείται να καλύψει τα κενά της γειτονικής χώρας σε αέριο, με τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας να δίνουν την χείρα βοηθείας.

Σε κάθε περίπτωση σε όλα τα σχέδια που κατά καιρούς έχουν επεξεργαστεί οι ελληνικές αρχές για να διασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια στην ελληνική αγορά υπολόγιζαν τις απαιτήσεις της γείτονας χώρας σε αέριο και την συνδρομή της Ελλάδας για να μπορέσουν να καλυφθούν και οι δικές τις ανάγκες που υπολογίζονται συνολικά σε 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Η κυβερνητική απόφαση να διπλασιαστεί η παραγωγή λιγνίτη σε συνδυασμό με την επιλογή για παράταση της ζωής των λιγνιτικών μονάδων που ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα ο Πρωθυπουργός από την Κοζάνη, δείχνουν την ετοιμότητα της χώρας σε περίπτωση που το κακό σενάριο γίνει πραγματικότητα.

Τι θα κάνει η Ελλάδα

Εντατικοποιείται το σχέδιο για την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας

Μετατροπή των πέντε μονάδων φυσικού αερίου σε ντίζελ κάτι που επίσης θα χρειαστεί να προγραμματίσει η ελληνική πλευρά για να αντιμετωπίσει τους ρωσικούς περιορισμούς στο φυσικό αέριο.



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/pE6HmL0
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη