Ανοίγει ο δρόμος για φθηνότερο φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην προσωρινή επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου συμφώνησαν Ευρωπαϊκή Επιτροπή με Ισπανία και Πορτογαλία με στόχο την προστασία των καταναλωτών από το ενεργειακό ράλι.

 

Πράσινο φως από την Κομισιόν πήραν Ισπανία και Πορτογαλία ώστε να επιβάλουν ανώτατο όριο στις τιμές αναφοράς για το φυσικό αέριο και τον άνθρακα. 

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμόδιων Υπουργείων για την Ενέργεια και το Περιβάλλον, ορίστηκε ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας κατά 50% για περίπου το 40% των πολιτών σε Ισπανία και Πορτογαλία με ρυθμισμένες τιμές.

Ο Πρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σάντσεθ δήλωσε ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία κατέληξαν σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες «να ορίσουν μια τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο και να μειώσουν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος». Και πρόσθεσε: «Από την αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία, εργαζόμαστε για αποτελεσματικές πολιτικές που προστατεύουν τους κατοίκους, τις ΜΜΕ και τη βιομηχανία».

{https://twitter.com/sanchezcastejon/status/1518974662449012737}

«Υπάρχει πολιτική συμφωνία», ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες η τρίτη αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και υπουργός για την Οικολογική Μετάβαση, Τερέσα Ριμπέρα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό της, Ντουάρτε Κορδέιρο, έπειτα από τη συνάντηση με την επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι υπάρχει «πολιτική συμφωνία επί της αρχής», ώστε η Ισπανία και η Πορτογαλία να μπορέσουν να υιοθετήσουν «αναλογικά και προσωρινά μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα υψηλά επίπεδα των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας». Και προσθέτει ότι «οι επαφές θα συνεχιστούν τώρα με πλήρη ταχύτητα σε τεχνικό επίπεδο».

Ωστόσο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία όλες οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να διαχειριστούν τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι και οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν προειδοποιήσει κατά της παρέμβασης κυβερνήσεων στην αγορά. 



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/yJWroFu
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη