Πόλεμος στην Ουκρανία: «Πλησιάζει» η ώρα της μεγάλης μάχης στο Ντονμπάς

ΑΠΕ - ΜΠΕ, φωτογραφία αρχείου

Έχουν περάσει περίπου επτά εβδομάδες από τη στιγμή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και πλέον όλα δείχνουν πως η μεγάλη μάχη στο Ντονμπάς είναι προ των πυλών.

Την ίδια στιγμή, στην πολιορκημένη Μαριούπολη ο απολογισμός είναι κάθε μέρα και πιο δραματικός, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά συνεχώς τη βοήθεια της Δύσης ώστε η Ουκρανια να αντιμετωπίσει τη Ρωσία.

Πλέον, οι δυνάμεις του Πούτιν επικεντρώνονται στο Ντονμπάς και η έκβαση των επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία αναμένεται να κρίνει σε μεγάλο βαθμό το πώς και το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου.

Μετά την αποτυχία μέχρι στιγμής της Ρωσίας να κατακτήσει το Κίεβο, η κατάκτηση της ανατολικής Ουκρανίας είναι ο πρώτος στόχος της Ρωσίας. «Κατά τις πληροφορίες μας, ο εχθρός έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία του για την επίθεση στο Ντονμπάς κι αυτή αναμένεται να αρχίσει πολύ σύντομα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτούζιανικ.

Οι άμαχοι συνεχίζουν να φεύγουν από Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ, κυρίως με έξι τρένα που επρόκειτο να αναχωρήσουν την Τρίτη 12/4.

Ο περιφερειάρχης του Ντόνετσκ, Πάβλο Κιριλένκο μιλώντας για τη Μαριούπολη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN είπε πως «μπορούμε να πούμε πως σκοτώθηκαν από 20 ως 22.000 άνθρωποι», ενώ νωρίτερα είχε κάνει λόγο για 10.000 νεκρούς στην πόλη, που είναι αποκομμένη από την υπόλοιπη χώρα και βομβαρδίζεται επί 40 και πλέον ημέρες. «Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων», σημείωσε.

Η κατάληψη της Μαριούπολης θα επέτρεπε στον ρωσικό στρατό να εδραιώσει τα εδαφικά κέρδη του στην παράλια ζώνη της Αζοφικής Θάλασσας και να συνδέσει το Ντονμπάς με τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Πάντως, αναλυτές εκτιμούν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να έχει επιτευχθεί νίκη στο Ντονμπάς ως τις 9 Μαΐου, ημέρα της στρατιωτικής παρέλασης στην Κόκκινη Πλατεία για την επέτειο της νίκης των σοβιετικών επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/SGB1VFW
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη