-->

«Πιο πειστικός και πιο αλαζόνας» ο Μακρόν από την Λεπέν στο ντιμπέιτ: Παραμένει το φαβορί

«Πιο πειστικός και πιο αλαζόνας» ο Μακρόν από την Λεπέν στο ντιμπέιτ: Παραμένει το φαβορί

Ο Εμανουέλ Μακρόν σφυροκόπησε την συνυποψήφιά του για τις σχέσεις της με την ηγεσία της Ρωσίας, τα σχέδιά της για την οικονομία, αλλά και την πολιτική της ενάντια στη Ευρωπαϊκή Ένωση

Σχεδόν τρεις ώρες διήρκησε η τηλεμαχία του Γάλλου πρόεδρου με την ακροδεξιά αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν, που τον ανέδειξε «νικητή», καθώς φέρεται να έπεισε - σύμφωνα με στιγμιαία δημοσκόπηση - το μεγαλύτερο μέρος των θεατών, αν και εμφανίστηκε ξανά αλαζονικός.

Τέσσερις ημέρες πριν από το δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, η πλειοψηφία (το 59%) έκρινε ότι ο Μακρόν ήταν πιο πειστικός από τη Μαρίν Λεπέν (39%), παρότι εμφανίστηκε πολύ καλύτερα προετοιμασμένη από το ντιμπέιτ του 2017.

Μεγαλώνει το προβάδισμα Μακρόν

Δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 24ης Απριλίου υποδεικνύουν πως ο απερχόμενος πρόεδρος έχει διευρύνει το προβάδισμά του και οδεύει να εξασφαλίσει την επανεκλογή του λαμβάνοντας ως και το 56% των ψήφων (έναντι 44% της κυρίας Λεπέν).

Υπενθυμίζεται πως το 2017 ο Εμανουέλ Μακρόν είχε επικρατήσει της Μαρίν Λεπέν με ποσοστό 66,1%. Αναλυτές εκτιμούν, τώρα, πως η χθεσινή τηλεοπτική συζήτηση είναι απίθανο να μεταβάλει τις προθέσεις ψήφου ποσοστού ικανού να ανατρέψει αυτή την εικόνα.

«Ναι, ο Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε, αλλά η αντίπαλός του απέφυγε την επανάληψη της καταστροφής της προηγούμενης φοράς», εκτίμησε ο διπλωμάτης Ζεράρ Αρό μέσω Twitter. Η χθεσινή τηλεοπτική συζήτησε δεν την έθεσε εκτός κούρσας, «όπως το 2017», αλλά «δεν τη βοήθησε να κλείσει την ψαλίδα» της διαφοράς, πρόσθεσε ο άλλοτε πρεσβευτής της Γαλλίας στο Ισραήλ, στις ΗΠΑ και στον ΟΗΕ.

Αιχμές για το δάνειο της Λεπέν από ρωσική τραπέζα

Στην επίθεση βρέθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης ο Μακρόν, ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος στο δάνειο που είχε λάβει το κόμμα της κυρίας Λεπέν για την προεκλογική της εκστρατεία το 2017 από ρωσική τράπεζα.

«Το πρόβλημα είναι πως όταν μιλάτε για τη Ρωσία, μιλάτε για τον τραπεζίτη σας», είπε. «Είσαστε εξαρτημένη από τη ρωσική εξουσία, είσαστε εξαρτημένη από τον (πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν».

Για το ζήτημα του κόστους ζωής, που απασχολεί ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους, ο Μακρόν επιτέθηκε, παράλληλα, στην αντίπαλό του ρωτώντας τη γιατί ψήφισε εναντίον της πρότασής του να τεθεί πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αφού διατείνεται πως θέλει να βοηθήσει τους εργαζόμενους και τους πολίτες με τα χαμηλότερα εισοδήματα στη Γαλλία.

Αλάζονας ο Μακρόν, δίεκοπτε συνέχεια την αντίπαλό του

Πάντως ο γάλλος πρόεδρος δεν κατάφερε να αποφύγει να δώσει μερικές φορές εικόνα υπερόπτη και αλαζόνα, κατά τους χαρακτηρισμούς που του προσάπτουν αρκετοί επικριτές του. Διέκοψε επανειλημμένα την αντίπαλό του με παροτρύνσεις όπως «μην τα αναμιγνύετε όλα», ή παρατηρήσεις όπως «η κυρία Λεπέν είναι πολύ πιο πειθαρχημένη από ό,τι πριν από πέντε χρόνια».

«Κ. Μακρόν, σταματήστε να μου κάνετε διάλεξη», ήταν η αντίδραση της υποψήφιας της άκρας δεξιάς, που πάντως είχε πολύ πιο ήπιο τόνο από ό,τι στο παρελθόν, φθάνοντας στο σημείο να επαινέσει τον γάλλο πρόεδρο για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες του για να αποτραπεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η «κλιματοσκεπτίστρια» και... ο «κλιματοϋποκριτής»

Η Λεπέν επέκρινε τον αντίπαλό της, που χαρακτήρισε ειρωνικά «Μότσαρτ των οικονομικών» για τον «κάκιστο οικονομικό απολογισμό του» και τον «ακόμη χειρότερο κοινωνικό απολογισμό του».

Εκείνος, πάλι, της πρόσαψε πως ωθεί τη Γαλλία σε «εμφύλιο πόλεμο» με την πρόταση να απαγορευθεί η ισλαμική μαντίλα στους δημόσιους χώρους.

Η έρευνα του Elabe έδειξε πως το 50% των τηλεθεατών θεώρησε ότι ο Μακρόν όντως φάνηκε αλαζόνας, ενώ μόλις το 16% έκανε την κρίση αυτή για την Λεπέν. Η υποψήφια της άκρας δεξιάς φάνηκε επίσης να επικεντρώνεται περισσότερο σε όσα απασχολούν τους πολίτες (37%) απ' ό,τι ο αρχηγός του κράτους (34%).

Η Μαρίν Λεπέν πιστώθηκε εξάλλου μια αξιομνημόνευτη ατάκα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει νεότερους ψηφοφόρους που θεωρούν ότι ο γάλλος πρόεδρος δεν κάνει αρκετά για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής: «Δεν είμαι κλιματοσκεπτίστρια, αλλά εσείς είσαστε λιγάκι κλιματοϋποκριτής», πέταξε.

Οι δύο αντίπαλοι έχουν από «μια μεγάλη αδυναμία», εκτιμά ο Μπερνάρ Σανάν της Elabe: «Εκείνος θεωρείται αλαζόνας από πάνω από τον έναν στους δύο τηλεθεατές, εκείνη τρομακτική από τους μισούς».from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/lMk5KGw
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->