Η βύθιση του Moskva αλλάζει την πορεία του πολέμου: «Καμπανάκι» CIA για πυρηνική απειλή

Η βύθιση του Moskva αλλάζει την πορεία του πολέμου: «Καμπανάκι» CIA για πυρηνική απειλή

Η απώλεια του Moskva, ανεξάρτητα από το αν προκλήθηκε από ουκρανική επίθεση ή ένα ατύχημα, απετελεί μια «μείζονα προπαγανδιστική νίκη για την Ουκρανία»

Για «μείζονα προπαγανδιστική νίκη για την Ουκρανία» και μια «σημαντική ανόρθωση για το ουκρανικό ηθικό» κάνει λόγο το αμερικανικό ISW, σχολιάζοντας τη βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας Moskva.

Σύμφωνα με έκθεση του Iνστιτούτου για τη μελέτη του πολέμου, η ικανότητα της Ουκρανίας να στοχεύει πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα μπορεί να αλλάξει το ρωσικό δόγμα των θαλάσσιων επιχειρήσεων, αναγκάζοντας τη Μόσχα να αναπτύξει πρόσθετα εναέρια μέσα ή να αποσύρει πλοία που βρίσκονται κοντά στην ακτή.

Η απώλεια του Moskva, ανεξάρτητα μάλιστα από το αν οφείλεται σε επίθεση του Κιέβου, αποτελεί μεγάλη συμβολική νίκη της Ουκρανίας, παρότι το Κρεμλίνο θα προσπαθήσει να μειώσει τη σημασία της απώλειας ενός από τα πιο σημαντικά πλοία του ρωσικού στόλου.

Το αφήγημα περί βύθισης λόγω τυχαίας πυρκαγιάς και έκρηξης πυρομαχικών, ωστόσο, θα βλάψει περαιτέρω το ρωσικό ηθικό, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Όπως επισημαίνεται, «και οι δύο εξηγήσεις για τη βύθιση του Moskva υποδεικνύουν πιθανές ρωσικές επιχειρησιακές ελλείψεις – είτε κακή αεράμυνα είτε απίστευτα χαλαρές διαδικασίες ασφάλειας στη ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας».

«Η απελπισία του Πούτιν μπορεί να τον οδηγήσει σε χρήση πυρηνικών»

Νωρίτερα ο επικεφαλής της CIA είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών στην Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, στη διάρκεια ομιλίας του στην Ατλάντα, ο Ουίλιαμ Μπερνς δήλωσε πως «δεδομένου ότι είναι πιθανό ο πρόεδρος Πούτιν και οι ρώσοι ηγέτες να βυθιστούν στην απελπισία, λαμβανομένων υπόψη των ηττών που υπέστησαν ως τώρα από στρατιωτική σκοπιά, κανένας μας δεν μπορεί να παίρνει ελαφρά την απειλή της ενδεχόμενης καταφυγής σε τακτικά πυρηνικά όπλα, ή (πυρηνικά όπλα) μικρής ισχύος».

Υπενθυμίζεται πως το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει πως έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας, αλλά «δεν έχουμε δει στ' αλήθεια απτές ενδείξεις όπως ανάπτυξη (πυρηνικών όπλων) ή άλλα στρατιωτικά μέτρα που θα μπορούσαν να μεγεθύνουν τις ανησυχίες μας», συνέχισε ο επικεφαλής της κυριότερης υπηρεσίας κατασκοπείας των ΗΠΑ.



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/gfONeHb
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη