Xρήστος Σταϊκούρας: 16 έργα πνοής για τον Δήμο Καμένων Βούρλων


Συνέντευξη Τύπου για ζητήματα που αφορούν τον Δήμο Καμένων Βούρλων



Καμένα Βούρλα, 20 Απριλίου 2022


       

Δελτίο Τύπου


«16 έργα πνοής για τον Δήμο Καμένων Βούρλων».


Σήμερα, σας προσκάλεσα εδώ, στα Καμένα Βούρλα, στο πλαίσιο της συστηματικής κοινωνικής λογοδοσίας, για να σας ενημερώσω για 16 έργα που έχει υλοποιήσει, δρομολογήσει, ή σχεδιάσει η Κυβέρνηση για τον Δήμο Καμένων Βούρλων.

Είναι η 2η επίσκεψη σε Δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, με τη μορφή της κοινωνικής λογοδοσίας και με σχετικές ανακοινώσεις, και θα ακολουθήσουν, το επόμενο χρονικό διάστημα, και στους υπόλοιπους.

Γιατί αυτά τα έργα είναι σημαντικά, για την καθημερινότητα των δημοτών και επισκεπτών της περιοχής.

Γιατί είναι έργα πνοής, με σημαντική οικονομική αποτελεσματικότητα και ιδιαίτερη κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Συγκεκριμένα:


1ο Έργο: Δίκτυο Αποχέτευσης και Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Αγίου Κωνσταντίνου.

Μετά από μεθοδική και συστηματική συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, και τις Δημοτικές Αρχές Λαμιέων και Καμένων Βούρλων, ολοκληρώθηκε η ένταξη προς χρηματοδότηση του έργου «Δίκτυο Αποχέτευσης και Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Αγίου Κωνσταντίνου».

Όπως είχε τονιστεί και στο σχετικό δελτίο τύπου της 8ης Απριλίου, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής, με ιδιαίτερα αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που λύνει ένα πρόβλημα δεκαετιών στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου.

Λεπτομέρειες με τα χαρακτηριστικά του έργου θα ακολουθήσουν, σε δεύτερο χρόνο.


2ο Έργο: Κεντρικός Αγωγός Αποχέτευσης Καμένων Βούρλων.

Σε συνέχεια συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομικών με το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, εξασφαλίστηκε η Ένταξη της «Κατασκευής Νέου Κεντρικού Αγωγού Αποχέτευσης Καμένων Βούρλων» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Η δαπάνη του έργου ανέρχεται περίπου στα 3,3 εκατ. ευρώ.

Το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

 

3ο Έργο. Ακίνητο Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων.

Η συνολική προς αξιοποίηση έκταση του ακινήτου είναι 457 στρέμματα

Περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Γαλήνη» και το υδροθεραπευτήριο «Ιπποκράτης», τα οποία είναι εν λειτουργία, καθώς και άλλα σημαντικά κτίρια (Ξενοδοχείο Ράδιο και Θρόνιο και υδροθεραπευτήριο Ασκληπιός).

Εντός του ακινήτου βρίσκεται η Ιαματική Πηγή Γεωργαλά, η οποία καλύπτει τις ανάγκες του ξενοδοχείου και του υδροθεραπευτηρίου, και η οποία αναγνωρίσθηκε με ΦΕΚ του 2020 (1444/Β/16.04.2020). 

Για το ακίνητο έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ), η οποία έχει παρουσιασθεί και εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ), στις 25 Ιουνίου 2021

Η δημόσια διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) ολοκληρώθηκε στις 22 Μαρτίου 2022

Η εισήγηση της ΔΙΠΑ ολοκληρώνεται σήμερα – αύριο. 

Στην συνέχεια, θα παρουσιασθεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στο ΚΣΔ, πιθανώς εντός Μαΐου 2022.

Μετά την έγκριση του σχεδίου, θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία, εκτιμάται Μάιο ή Ιούνιο του 2022.

Η ανάπτυξη του ακινήτου προβλέπεται να γίνει σύμφωνα με τις χρήσεις που έχουν δοθεί από το ΕΣΧΑΔΑ, ως τουριστική ανάπτυξη ευεξίας, με μίσθωση 40 ή 50 χρόνων. 

Η αξιοποίηση θα περιλαμβάνει και την ανακατασκευή και ανακαίνιση των διατηρητέων κτιρίων, καθώς και την ανακαίνιση του υπάρχοντος ξενοδοχείου «Γαλήνη» και του υδροθεραπευτηρίου «Ιπποκράτης». 

Επίσης, διασφαλίζεται η προστασία και η προώθηση των θεραπευτικών ιδιοτήτων της ιαματικής πηγής.

 

4ο Έργο: Ακίνητο Camping Καμένων Βούρλων (Κονιαβίτης).

Η αξιοποιούμενη επιφάνεια είναι 593 στρέμματα.  

Εντός του ακινήτου βρίσκονται δύο ιαματικές πηγές, εκ των οποίων, η ιαματική πηγή «Καλλυντικών» είναι αναγνωρισμένη, και η δεύτερη, αυτή του «Μύλου», σε διαδικασία αναγνώρισης.

Υπήρξε, στις 9 Δεκεμβρίου 2021, η πρώτη έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ) Δημόσιας Περιουσίας.

Η διαβούλευση επί της Στρατηγικής Μελέτης ξεκίνησε στις 7 Απριλίου 2022, και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περί το τέλος Ιουνίου 2022

Στην συνέχεια, θα ακολουθήσει η έγκριση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) από το ΚΣΔ.

Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει εντός Οκτωβρίου 2022, υπό την προϋπόθεση να έχει διευθετηθεί το θέμα της αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού και της μετατόπισης του αγωγού διάθεσης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Δήμος θα υποβάλλει άμεσα, σχετική πρόταση χρηματοδότησης του έργου, αφού αυτή περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η αξιοποίηση του ακινήτου προβλέπει την δημιουργία τουριστικού προορισμού ευεξίας και θερμαλισμού, στοχευμένου κυρίως στον ιατρικό τουρισμό.

 

5ο Έργο: Έργο Επέκτασης Λιμένα Αγίου Κωνσταντίνου.

Το πολύ σημαντικό - για τον Δήμο, τη Φθιώτιδα, τη Στερεά Ελλάδα - έργο αναβάθμισης του Λιμένα του Αγίου Κωνσταντίνου προχωράει, με Φορέα Υλοποίησης την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Το έργο, ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είναι προϋπολογισμού 9,8 εκατ. ευρώ, με τον ΦΠΑ.

Κατασκευάζεται με επίβλεψη της Περιφέρειας, και, σύμφωνα με την ενημέρωση, έχει ποσοστό υλοποίησης 87%.

Κατά τη φετινή θερινή περίοδο, ο Λιμένας του Αγίου Κωνσταντίνου θα εξυπηρετεί δύο επιβατικά οχηματαγωγά με προορισμό τις Βόρειες Σποράδες, το ένα μάλιστα 1.000 επιβατών και 200 οχημάτων.

Έτερο πλοίο θα μεταφέρει καύσιμα με βυτιοφόρα οχήματα στον Διεθνή Αερολιμένα Σκιάθου, καθώς και καύσιμα στα πρατήρια των νήσων Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου.

Τέλος, ο Λιμένας θα εξυπηρετεί σκάφη που θα μεταφέρουν καθημερινά επιβάτες προερχόμενους από το εξωτερικό, με προορισμό τη νότια Εύβοια.

 

6ο Έργο: Μελέτη Αλιευτικού Καταφυγίου Αγίου Κωνσταντίνου.

Το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας χρηματοδοτήθηκε με 170.000 ευρώ, προκειμένου να συνταχθεί οριστική μελέτη επέκτασης και εκσυγχρονισμού του Αλιευτικού Καταφυγίου του Αγίου Κωνσταντίνου.

Η μελέτη βρίσκεται στην τελική φάση δημοπράτησης.

Με την ολοκλήρωσή της, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις υλοποίησης αυτού του σημαντικού – για την περιοχή – έργου.

 

7ο Έργο: Τουριστικό Καταφύγιο Καμένων Βούρλων.

Μετά από συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών με τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Τουρισμού και Πολιτισμού & Αθλητισμού, υπεγράφη η τροποποίηση χωροθέτησης και περιβαλλοντικών όρων Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών στα Καμένα Βούρλα.

Με την τροποποίηση χωροθέτησης, προωθείται η αναβάθμιση του καταφυγίου τουριστικών σκαφών, το οποίο θα μπορεί να παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες θαλάσσιου τουρισμού.

Τα έργα αναβάθμισης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

 

8ο Έργο. Χρηματοδοτικά Πρόγραμμα.

Μετά από συνεργασία του Υπουργού Οικονομικών με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κατόπιν πρότασης του Δήμου Καμένων Βούρλων, εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το έργο «Συντήρηση και επισκευή δημοτικών ανοιχτών αθλητικών χώρων, σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων, καθώς και διασφάλιση της πρόσβασης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) σε παραλίες του Δήμου Καμένων Βούρλων», με ποσό χρηματοδότησης περίπου 1,9 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για έργο που αναμένεται να παράξει σημαντικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα για τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής, με ισχυρή κοινωνική ανταποδοτικότητα.

 

9ο Έργο. Έκτακτη Χρηματοδότηση Δήμου.

Με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, σε συνέχεια στενής συνεργασίας με τον Υπουργό Οικονομικών, ο Δήμος Καμένων Βούρλων χρηματοδοτήθηκε με επιπλέον 158.800 ευρώ

Συγκεκριμένα:

1ον. Με 50.000 ευρώ, για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες, που αφορούν τη Δημοτική Κοινότητα Σκάρφειας.

2ον. Με 108.800 ευρώ, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού

Μέρος του ποσού αυτού, αφορά τη Δημοτική Κοινότητα Ρεγκινίου.

Αναμένεται η υλοποίηση των σχετικών έργων από τη Δημοτική Αρχή.

 

10ο Έργο. Λειτουργία Κέντρου Υγείας Καμένων Βούρλων.

Η Κυβέρνηση, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, έθεσε σε 24ωρη, πλήρη λειτουργία το Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων.

Ένα Κέντρο Υγείας «κόσμημα» για την ευρύτερη περιοχή.

Ένα Κέντρο Υγείας υψηλής τεχνολογίας, με υψηλό επίπεδο κτιριακού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, με εξαιρετικό ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό.


11ο Έργο. Ζητήματα αποζημιώσεων.

Σε συνέχεια συνεργασίας του Υπουργού Οικονομικών με τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, αποζημιώθηκαν οι δικαιούχοι για εκτάσεις που έχουν απαλλοτριωθεί, σχετικά με το έργο «Βελτίωση της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, τμήμα Παράκαμψης Καμένων Βούρλων», με ποσό ύψους περίπου 24,8 εκατ. ευρώ.

Το Υπουργείο Οικονομικών, ως εποπτεύον Υπουργείο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, παρακολούθησε στενά τη σχετική διαδικασία, διασφαλίζοντας τον ελάχιστο δυνατό χρόνο αναμονής των δικαιούχων.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε, οι αποζημιώσεις καταβλήθηκαν.

 

12ο Έργο. Ανακατασκευή παραλιακής οδού Αγίου Κωνσταντίνου.

Κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργού Οικονομικών, συντονίστηκαν οι ενέργειες μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών (Υπουργείο Οικονομικών, Υποδομών & Μεταφορών, Κτηματική Υπηρεσία Φθιώτιδας) και εκδόθηκε σχετική απόφαση για τον επανακαθορισμό των οριογραμμών αιγιαλού – παραλίας και τον καθορισμό παλαιού αιγιαλού, στη θέση «Λιμένας Αγ. Κωνσταντίνου». 

Με αυτόν τον τρόπο μεταφέρεται το διοικητικό όριο του αιγιαλού εκτός της Παλαιάς Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας, επιλύοντας το χρόνιο πρόβλημα νομιμοποίησης αυτής. 

Έτσι, καθίσταται δυνατή η έναρξη εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας μετακίνησης των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 8,6 εκατ. ευρώ, και η σύμβαση του 2016, ήταν περίπου στα 3,9 εκατ. ευρώ

Οι εκτελεσθείσες εργασίες ήταν περίπου 475.000 ευρώ.

Για την επανα-δημοπράτηση του έργου, με προϋπολογισμό δημοπράτησης 10,5 εκατ. ευρώ, απαιτούνται:

1ον. Επικαιροποίηση – συμπλήρωση των μελετών που αφορούν τις υπολειπόμενες εργασίες της διαλυθείσας σύμβασης, καθώς και μελετών που τυχόν απαιτηθούν για νέες εργασίες από αναπροσαρμογή του φυσικού αντικειμένου.

2ον. Έλεγχος κατά πόσο περιλαμβάνεται το σύνολο των εργασιών στην περιβαλλοντική αδειοδότηση και έκδοση τυχόν άλλων αναγκαίων αδειοδοτήσεων.

3ον. Ένταξη του επαναδημοπρατούμενου έργου σε ΣΑΕ και ενάριθμο έργου.

4ον. Έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας (Προκήρυξη - Δημοπράτηση).

Για την επίτευξη των παραπάνω, προωθείται η ανάθεση των σχετικών υπηρεσιών στη Σύμβαση του Συμβούλου που προκήρυξε η Διεύθυνση Δ11 του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

 

13ο Έργο. Χρηματοδότηση Καμένων Βούρλων.

Δρομολογείται, σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, η χρηματοδότηση της Κοινότητας Καμένων Βούρλων, ύψους 250.000 ευρώ, για την αποκατάσταση τοπικού οδικού δικτύου μέσω εργασιών ασφαλτόστρωσης.

Η σχετική πρόταση, μαζί με το επισυναπτόμενο Τεχνικό Δελτίο, υποβλήθηκε από τον Δήμο Καμένων Βούρλων, στις 6 Απριλίου 2022.

Η σχετική απόφαση αναμένεται αύριο, Μεγάλη Πέμπτη.

 

14ο Έργο. Βελτίωση Προαύλιου Χώρου Εκκλησίας Αγίου Κωνσταντίνου.

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών, εξασφαλίστηκε σημαντική χορηγία ύψους 25.000 ευρώ για την ανάπλαση του προαύλιου χώρου του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης.

Τα έργα ανάπλασης έχουν ολοκληρωθεί.

 

15ο Έργο: Έχει κατατεθεί αίτημα του Δήμου, και θα επιδιωχθεί η άμεση χρηματοδότησή του, ύψους 200.000 ευρώ, για την αποκατάσταση καθιζήσεων στο τοπικό οδικό δίκτυο της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου.

 

16ο Έργο: Η μεγαλύτερη πολεοδομική μεταρρύθμιση της χώρας προχωράει, με την προκήρυξη των  πρώτων 15 Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων που περιλαμβάνει ο δεύτερος - από τους συνολικά τέσσερις - κύκλους του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Οι Δημοτικές Ενότητες Μώλου, Καμένων Βούρλων και Αγίου Κωνσταντίνου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΕΝ, έχουν ενταχθεί σε μελέτες Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων στον Γ’ κύκλο του Προγράμματος.

Η Κυβέρνηση, με τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης, υλοποιεί μία πολύ σημαντική πολεοδομική μεταρρύθμιση στη χώρα, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

 

 

Προσπάθησα, συνοπτικά, να αποτυπώσω τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για τον Δήμο και τους Δημότες του την τελευταία τριετία.

Συνεχίζουμε!

Συνεχίζουμε, και σε αυτόν τον Δήμο, βήμα - βήμα, με σοβαρότητα, ρεαλισμό και υπευθυνότητα.

Καλή Ανάσταση!


Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη