Το 10 Regional Growth Conference έρχεται σε καθοριστική συγκυρία με σημαντικές συνεργασίες και περιεχόμενο

Το 10 Regional Growth Conference έρχεται σε καθοριστική συγκυρία με σημαντικές συνεργασίες και περιεχόμενο

Σε ένα περιβάλλον κοσμοϊστορικών γεγονότων, με αντίκτυπο σε όλους μας, και την ανάπτυξη της χώρας να περνά μέσα από έργα που γίνονται ή σχεδιάζονται στις Περιφέρειες, το Regional Growth Conference αποτελεί μια ανοικτή πλατφόρμα ανάδειξης ερευνητικού υλικού και διαλόγου που καλεί όλες τις δυνάμεις να συνεισφέρουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, τονίζει σε συνέντευξη του ο Εκδότης της Εφημερίδας «Πελοπόννησος» Θεόδωρος Λουλούδης.

Διαβλέποντας τεράστια περιθώρια περαιτέρω Περιφερειακής Ανάπτυξης, θεωρεί αναγκαίο οι εμπλεκόμενοι να αποκτήσουν τη γνώση, να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που υπάρχουν και να συνεργαστούν για την επίτευξη των στόχων. Ο κ. Λουλούδης αποδίδει στην Αυτοδιοίκηση ρόλο συνδιαμορφωτή σε οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, και εκφράζει την πεποίθηση ότι οι Περιφέρειες διαθέτουν μια τεράστια δυναμική, η οποία ακόμη και σήμερα δεν έχει αποδεσμευθεί.

Στο 10ο Regional Growth Conference (RGC) που διοργανώνεται, στην Πάτρα, στις 9-11 Ιουνίου, από την ιστορική εφημερίδα «Πελοπόννησος», συμμετέχουν κορυφαίοι Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ακαδημαϊκοί.

κ. Λουλούδη η 10η διοργάνωση του Regional Growth Conference για την περιφερειακή ανάπτυξη έρχεται σε μια περίοδο όπου συντελούνται σημαντικές εξελίξεις οι οποίες άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν τις Περιφέρειες στο σύνολό τους. Τι να αναμένουμε απ' την φετινή διοργάνωση;

Πράγματι, στις μέρες μας συντελούνται κοσμοϊστορικά είναι η αλήθεια γεγονότα που έχουν αντίκτυπο σε όλους μας. Αλλάζουν οι προτεραιότητες και οι σχεδιασμοί σε παγκόσμιο επίπεδο. Προφανώς αυτό αφορά και την Ευρώπη και τη χώρα μας. Και αφορά και στην Περιφερειακή της ανάπτυξη. Είναι ίσως η πρώτη φορά μέσα στις τελευταίες δεκαετίας που η ανάπτυξη της χώρας περνά μέσα από έργα που γίνονται ή σχεδιάζονται στις Περιφέρειες. Το φετινό συνέδριο δίνει λοιπόν την ευκαιρία σε όλους τους εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων αξιωματούχων της Κυβέρνησης, των Ευρωπαϊκών θεσμών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συζητήσουν πάνω στη νέα αυτή βάση. Ο χρονισμός του φετινού συνεδρίου είναι σημαντικός. Και οι συμμετέχοντες παίζουν καθοριστικό ρόλος στην επόμενη μέρα της Ανάπτυξης σε περιφερειακό επίπεδο και όχι μόνο.

Ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που κάνει το Regional Growth Conference να ξεχωρίζει;

Η ιστορία του αλλά και η προοπτική του. Μετά από 10 χρόνια συγκεντρώνει πλέον το ενδιαφέρον από το σύνολο των ανθρώπων που έχουν καθοριστικό ρόλο και λόγο σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης, Σε όλους τους τομείς και σε όλες τις Περιφέρειες. Επίσης, ως πλατφόρμα διαλόγου, το RGC χαρακτηρίζεται από το περιεχόμενό του. Κάθε χρόνο, πέραν των σημαντικών τοποθετήσεων από τους συμμετέχοντες, επιχειρούμε να συνδράμουμε στο δημόσιο διάλογο με νέο και ουσιαστικό περιεχόμενο. Έρευνες, μελέτες, δημοσκοπήσεις.

Η εξέλιξη του θεσμού του RGC σημαίνει νέες συνεργασίες και συνέργειες;

Ασφαλώς. Πάντα προσθέτουμε και συνθέτουμε. Είμαστε μια ανοικτή πλατφόρμα διαλόγου που προσκαλεί όλες τις δυνάμεις να συνεισφέρουν σε αυτό που ως κοινωνία επιδιώκουμε, τη βιώσιμη ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό προσβλέπουμε σε συνεργασίες και συνέργειες εντός και εκτός συνόρων όπως κάνουμε φέτος με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ΕΛΙΑΜΕΠ, τη διαΝΕΟσις, το Ινστιτούτο ΕΝΑ και άλλους. Τέτοιες συνεργασίες δε δίνουν μόνο σημαντικές αφορμές διαλόγου εντός του συνεδρίου αλλά και ευκαιρία ανάδειξης χρήσιμου ερευνητικού υλικού. Σταθερός στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της ανάπτυξης μέσα από την επιστημονικά τεκμηριωμένη ανάδειξη των θεμάτων που κάθε φορά ανακύπτουν.

Υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω Περιφερειακή Ανάπτυξη;

Τεράστια. Και υπάρχουν πλέον και τα κατάλληλα εργαλεία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Με τα όποια προβλήματά τους αλλά υπάρχουν. Αυτό που οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να κάνουν είναι να αυξήσουν τις δυνατότητές τους να αξιοποιούν και να βελτιώνουν τα εργαλεία αυτά. Πρέπει να έχουν τη γνώση, τα μέσα και από εκεί και πέρα την πρόθεση να συνεργαστούν σε διαφορετικά επίπεδα. Σε επίπεδο ΟΤΑ και κεντρικής διακυβέρνησης πρωτίστως. Η δυναμική σχεδόν κάθε τόπου της πατρίδας μας είναι σημαντική. Και η σημερινή ευκαιρία μεγάλη.

Ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στο γενικότερο «γίγνεσθαι»;

Μία από τις βασικές επιδιώξεις του RGC από το 2013, οπότε και «γεννήθηκε» ο θεσμός, είναι η προώθηση της ιδέας ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι θα πρέπει να έχουν ρόλο και λόγο στη διαμόρφωση των πολιτικών, Εθνικών και Ευρωπαϊκών. Αυτό το πιστεύουμε ακράδαντα γνωρίζοντας ότι οι Περιφέρειες διαθέτουν μια τεράστια δυναμική, η οποία ακόμη και σήμερα δεν έχει αποδεσμευθεί. Γι' αυτό το λόγο εκτιμάμε ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι συνδιαμορφωτής σε οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα Αποτελεί «αναγκαία συνθήκη» η ουσιαστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον προγραμματισμό που γίνεται σε εθνικό, διαπεριφερειακό και περιφερειακό επίπεδο. Αυτό βέβαια προϋποθέτει και τη διαρκή αναβάθμιση των δυνατοτήτων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κι αυτό απαιτεί επίμονη και συστηματική δουλειά από την πλευρά τους και εποικοδομητικές συνεργασίες σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ποια είναι η προοπτική του Regional Growth Conference;

Η απόφασή μας, δέκα χρόνια πριν, να δημιουργήσει η εφημερίδα «Πελοπόννησος», η ιστορικότερη εφημερίδα της χώρας, μια πλατφόρμα δημόσιου λόγου και συζήτησης που να έχει ως κέντρο την περιφερειακή ανάπτυξη, σήμερα μας δικαιώνει. To Regional Growth Conference αναμφισβήτητα πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς και συνάντησης όλων των εμπλεκομένων φορέων σε επίπεδο περιφερειακής ανάπτυξης. Οι πολυεπίπεδες εργασίες του συνεδρίου αποτελούν μία στιβαρή πλατφόρμα συνάντησης και διαλόγου των ανθρώπων που έχουν ευθύνη στη διαμόρφωση των περιφερειακών πολιτικών. Για εμάς αποτελεί μεγάλη χαρά και ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση να συνεισφέρουμε ουσιαστικά προετοιμάζοντας ένα καλύτερο έδαφος για τις επερχόμενες γενιές. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με όποιον τρόπο κρίνουμε περισσότερο πρόσφορο για να πετυχαίνουμε το στόχο μας.

#RGC #ΠΑΤΡΑ #ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ #ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/Wj1X9NP
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη