Το θρίλερ στο Ιράν άρχισε από την... Κάρυστο - Οι διάλογοι των Ελλήνων ναυτικών με τους κομάντο των Φρουρών της Επανάστασης

Το θρίλερ στο Ιράν άρχισε από την... Κάρυστο - Οι διάλογοι των Ελλήνων ναυτικών με τους κομάντο των Φρουρών της Επανάστασης

Συνεχίζεται το θρίλερ στον Περσικό Κόλπο μετά την καταδρομική επιχείρηση και την κατάληψη των δύο ελληνόκτητων τάνκερ από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Οπως μετέδωσε το ΒΒC η κίνηση αυτή των Ιρανών φαίνεται ότι είναι απάντηση στην κίνηση της Ελλάδας να δεσμεύσει προσωρινά ένα ρωσικό τάνκερ ανοικτά της Καρύστου το οποίο μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο με την υποψία ότι παραβίαζε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Οι στρατιώτες της λεγόμενης «Φρουράς της επανάστασης» του Ιράν έκαναν έφοδο στα δυο πλοία ελληνικών συμφερόντων, με εννέα Ελληνες ναυτικούς και έναν Κύπριο. Το Ιράν πάντως υποστηρίζει ότι οι ναυτικοί των δύο πλοίων δεν κρατούνται αλλά βρίσκονται πάνω στο πλοίο.

Το πλοίο Delta Poseidon ξεκίνησε από το λιμάνι Μπασρά του Ιράκ με προορισμό την Ελλάδα. Είκοσι δύο μίλια από τις ακτές του Ιράν ένα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο τάνκερ και 7 ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα. Το Prudent Warrior που είχε ξεκινήσει από το ίδιο λιμάνι το προσέγγισαν δύο ταχύπλοα και επτά Ιρανοί κομάντο και το ακινητοποίησαν.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, την ώρα που οι Ιρανοί κομάντος πάτησαν το πόδι τους στα ελληνικά πλοία, ακολούθησαν έντονοι διάλογοι μεταξύ των στρατιωτών και των Ελλήνων ναυτικών.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι Ιρανοί κομάντος σημάδεψαν με τα όπλα τους τους ναύτες και τους είπαν να μείνουν ακίνητοι και να παραδώσουν τον έλεγχο του πλοίου.

Οι Ελληνες ναυτικοί αρχικά πίστεψαν ότι έχουν να κάνουν με πειρατές, στη συνέχεια όμως τους αποκάλυψαν ότι είναι Ιρανοί κομάντος, μέλη του σώματος «Φρουροί της Επανάστασης».

Ο συγκλονιστικός διάλογος μεταξύ των Ελλήνων ναυτικών και των Ιρανών κομάντος, όπως τον μετέφερε το Star:

Iρανοί: Μην κουνηθεί κάνεις. Αν έχετε όπλα παραδώστε τα τώρα.

Πλήρωμα: Δεν είμαστε οπλισμένοι. Είμαστε ένα εμπορικό πλοίο. Τι είστε εσείς; Καταπατάτε τους νόμους.

Ιρανοί: Εμείς είμαστε ο νόμος εδώ. Συγκεντρωθείτε όλοι στην γέφυρα και ακινητοποιήστε το πλοίο. Παραδώστε τα κινητά σας. Κλείστε τον ασύρματο. Η μόνη επικοινωνία σας θα είμαστε εμείς.

Πλήρωμα: Έχουμε οικογένειες. Μη μας κάνετε κακό. Είμαστε νόμιμοι.

Ιρανοί: Δε θα πάθει κάνεις κακό. Αρκεί να μη δημιουργήσετε πρόβλημα. Είμαστε ο στρατός του Ιράν.

 Η αντίδραση του Foreign Office

«Η κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τους IRGC (Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης) είναι απαράδεκτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια της ναυτιλίας στα στενά του Ορμούζ». Αυτό απάντησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών όταν του ζητήθηκε η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για την κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ από τους Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2019 και η Βρετανία αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα όταν τότε οι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν δύο βρετανικά πετρελαιοφόρα: το Stena Impero και το Mesdar. Το δεύτερο το άφησαν ελεύθερο σχεδόν άμεσα μετά από οδηγίες που πήραν από τις ιρανικές αρχές. Το Stena Impero όμως, αφού «ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία και ξεκίνησαν οι απαραίτητες έρευνες», σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης, κατασχέθηκε γιατί «δεν τηρούσε τους διεθνείς θαλάσσιους κανονισμούς».

Η Βρετανία όπως και άλλες δυτικές χώρες υποστήριζαν ότι η κατάσχεση του Stena Impero αποτελούσε αντίποινα για την κατάσχεση του ιρανικού υπερ-δεξαμενόπλοιου Grace 1 κοντά στο Γιβραλτάρ, 15 μέρες πριν. Οι Βρετανοί τότε κατηγόρησαν το Grace 1 ότι παραβίασε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Συρίας.

Τελικά το Stena Impero απελευθερώθηκε δύο μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Την εποχή εκείνη, για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να στείλει πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας τα οποία συνόδευαν τα υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοια κατά τη διέλευσή τους από τα Στενά του Ορμούζ.

«Δεν είναι κρατούμενοι»

Την ίδια ώρα οι αρχές του Ιράν που είναι υπεύθυνες για τη ναυτιλία και τη ναυσιπλοΐα ανακοίνωσαν, πριν από λίγο ότι το πλήρωμα των δύο κατασχεθέντων ελληνικών τάνκερ δεν τελεί υπό κράτηση, αλλά βρίσκεται πάνω στα πλοία και είναι καλά στην υγεία του, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim News και αναμεταδίδει το Reuters.

«Το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος... είναι καλά στην υγεία τους και προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», αναφέρει ο κρατικός Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν σε ανακοίνωση που μετέδωσε το Tasnim.

#ΙΡΑΝ #ΠΛΟΙΑ #ΚΑΤΑΛΗΨΗ #ΦΡΟΥΡΟΙ_ΤΗΣ_ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ #ΤΑΝΚΕΡ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/fDeKc3w
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη