Νέα έρευνα για τον κορονοϊό: Οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι λιγότερο μεταδοτικοί

Νέα έρευνα για τον κορονοϊό: Οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι λιγότερο μεταδοτικοί

Πλήρως εμβολιασμένα άτομα κατά του κορονοϊού είναι λιγότερο μεταδοτικά. Τι δείχνει νέα έρευνα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.

Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα που μολύνονται από τον κορονοϊό μεταδίδουν τη λοίμωξη σε λιγότερα άτομα και είναι μεταδοτικά για μικρότερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με άτομα που είναι μερικώς ή καθόλου εμβολιασμένα, σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.

Τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής συνοψίζουν οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Νότια Κορέα και συμπεριέλαβε 173 εργαζόμενους σε διάφορα νοσοκομεία που παρουσίασαν λοίμωξη με COVID-19. Από αυτούς 50 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ιός είχε μεταδοθεί από τα άτομα αυτά σε άλλους στο ίδιο νοσοκομείο σε ποσοστό 7% σε σύγκριση με 26% στην ομάδα των μη εμβολιασμένων. Να σημειωθεί ότι οι δύο ομάδες είχαν παρόμοια ιικά φορτία στη διάγνωση.

Μάλιστα, σε μια υποομάδα 45 ατόμων με ήπια COVID-19 που βρίσκονταν σε καραντίνα οι ερευνητές παρατήρησαν αποβολή σωματιδίων μολυσματικού ιού για 4 ημέρες στα 6 άτομα που είχαν εμβολιαστεί πλήρως, για 8 ημέρες στα 11 μερικώς εμβολιασμένα άτομα και για 10 ημέρες στα 28 άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου.

Όλες οι λοιμώξεις παρουσιάστηκαν πριν κυκλοφορήσει η μετάλλαξη Όμικρον.

Συμπερασματικά, πλήρως εμβολιασμένα άτομα με COVID-19 φαίνεται να είναι λιγότερο μεταδοτικά και σε ένταση και σε χρονική διάρκεια. Η μελέτη αυτή ενισχύει ακόμη περισσότερο τη σπουδαιότητα της στρατηγικής εμβολιασμού έναντι COVID-19.

#ΕΜΒΟΛΙΟ #ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ #ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ #ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ #ΜΕΤΑΔΟΣΗ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/qcBAukz
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη