-->

Κυριακάτικο... σόου και Ερντογάν εναντίον όλων - Ακραία ρητορική και απειλές κατά Συρίας, ΝΑΤΟ και «νεοβυζαντινών»

Κυριακάτικο... σόου και Ερντογάν εναντίον όλων - Ακραία ρητορική και απειλές κατά Συρίας, ΝΑΤΟ και «νεοβυζαντινών»

Ξεσπάθωσε εναντίον όλων σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος φαίνεται να κλιμακώνει στην ένταση σε όλα τα μέτωπα που έχει ανοίξει.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου στάθηκε και όπου βρέθηκε σ΄ήμερα, Κυριακή, είχε να πει κάτι για το κάθε τι που απασχολεί τους νεοοθωμανικούς σχεδιασμούς του. Για τη Συρία, για το ΝΑΤΟ και την ένταξη της Φινλανδίας και της Συρίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, φυσικά για την Ελλάδα με έμμεσες ωστόσο αναφορές στη φιέστα που έστησε στην Κωνσταντινούπολη την επέτειο της Άλωσης της Πόλης, το 1453 και φυσικά για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Κατά Μητσοτάκη

Επιστρέφοντας από το Αζερμπαϊτζάν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Όπως αναφέρει η Yeni Safak, «o Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου. Γιατί; Αντιμετωπίζω ανθρώπους που ασκούν πολιτική με σωστό τρόπο. Θα μου μιλήσεις, θα φάμε, θα πούμε, «ας μην βάλουμε τρίτες χώρες ή πρόσωπα ανάμεσά μας», θα το υποσχεθείς. Θα περάσουν 15 μέρες μετά, θα πας στις ΗΠΑ, θα μιλήσεις κατά της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο. Τι είναι αυτό; Για το χειροκρότημα πήγε εκεί. Συγγνώμη. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με αυτούς», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος. και υπογράμμισε πως «Yπάρχει μόνο ένα πράγμα να κάνουμε. Είμαστε φίλοι με αυτούς που είναι φίλοι μαζί μας, αλλά πρέπει να ξέρουν καλά πως θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται με αυτούς που μας βλέπουν ως εχθρό», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε ξανά και για τη στάση της Τουρκίας σχετικά με το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ επισήμανε και πάλι ότι η χώρα του δεν πρέπει να κάνει ξανά «το ίδιο λάθος» όπως με την Ελλάδα.

«Οι άνθρωποι που έκαναν την Ελλάδα να ξαναμπεί στο ΝΑΤΟ στο παρελθόν ήταν της ίδιας νοοτροπίας. Εκπρόσωποι αυτής της νοοτροπίας είχαν συμβουλεύσει και στο παρελθόν την Ελλάδα να επανέλθει στο ΝΑΤΟ. Άρα η πραγματική τακτική εκεί ήταν λάθος. Τώρα πληρώνουμε το τίμημα», είπε ο Ερντογάν.

«Φυσικά, να πω και αυτό. Δεν είναι μόνο η Σουηδία, είναι και η Φινλανδία. Τώρα η Γερμανία κάνει το ίδιο λάθος, η Ολλανδία κάνει το ίδιο λάθος και η Γαλλία κάνει το ίδιο λάθος. Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ τους», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στη συνέχεια, διευκρίνισε ότι: «Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε το λάθος που έγινε στο παρελθόν σχετικά με τις χώρες που αγκαλιάζουν και τροφοδοτούν τέτοιους τρομοκράτες στο ΝΑΤΟ, το οποίο είναι ένας οργανισμός ασφαλείας. Τι ήταν αυτό; Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είχε εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ στο παρελθόν και η τότε τουρκική διοίκηση άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ ξανά. Η Ελλάδα έλεγε τα ίδια, έλεγε ότι δεν θα γίνει τίποτα. Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα χρωστάει στην Ευρώπη 400 δισ. ευρώ, πάνω κάτω.»

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και πάλι στις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. «Λοιπόν, εναντίον ποιων δημιουργούνται αυτές οι βάσεις, γιατί υπάρχουν αυτές οι βάσεις; Να τι λένε: «Ενάντια στη Ρωσία… Ψέματα… Δεν είναι ειλικρινείς», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι παραπάνω δηλώσεις επιβεβαιώνουν όσους έχουν την εκτίμηση ότι θα έχουμε ένα «θερμό» καλοκαίρι στα ελληνοτουρκικά

«Τι θα κάνουμε στη Συρία»

Επίσης, κατά την επιστροφή από το Αζερμπαϊτζάν ο «Σουλτάνος» δήλωσε σε μέσα της χώρας του ότι η Τουρκία δεν θα περιμένει την «άδεια» των Ηνωμένων Πολιτειών για να εξαπολύσει νέα επίθεση στη Συρία.  «Δεν μπορούμε να καταπολεμάμε την τρομοκρατία περιμένοντας την άδεια από οποιονδήποτε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομάδα δημοσιογράφων κατά την επιστροφή του από επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν.

«Τι θα κάνουμε αν οι ΗΠΑ δεν κάνουν αυτό που τους αναλογεί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας; Θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι», πρόσθεσε απαντώντας σε μια προειδοποίηση της Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ, μέσω του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, δήλωσαν την Τρίτη ότι «ανησυχούν βαθιά» από την ανακοίνωση που έκανε τη Δευτέρα ο Ερντογάν για προσεχή έναρξη νέας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία με στόχο να εξασφαλίσει στην Άγκυρα τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» πλάτους 30 χιλιομέτρων στα σύνορά της.

«Καταδικάζουμε κάθε κλιμάκωση. Υποστηρίζουμε τη διατήρηση των υφιστάμενων γραμμών εκεχειρίας», υπογράμμισε ο Πράις.

Από το 2016, η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει τρεις επιθέσεις στη βόρεια Συρία κατά των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της κουρδικής πολιτοφυλακής την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική. Ωστόσο, η YPG υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ κυρίως για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Παραλήρημα και στην Κωνσταντινούπολη

Στο αποκορύφωμα μιας παραληρηματικής ημέρας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στην καθιερωμένη ετήσια φιέστα για την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Μά΄λιστα Στο αεροδρόμιο «Αττατούρκ» βρέθηκαν περισσότεροι από 500 χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως της νέας γενιάς για την οποία όπως τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, είναι ιδιαίτερα περήφανος.

Εκεί, ο πρόεδρος της Τουρκίας βρήκε την ευκαιρία να κακοποιήσει για μια ακόμη φορά την ιστορική μνήμη κάνοντας αστόχαστες αναγωγές στο παρόν. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Ερντογάν ίλησε για την νέα γενιά της χώρας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους εθνικούς στόχους που έχει βάλει για το όραμα του 2053 για μια ισχυρή και ενωμένη Τουρκία. Όπως είπε, «πρέπει να είναι ενωμένοι οι Τούρκοι» και ότι «τα εθνικά συμφέροντα της χώρας είναι πιο σημαντικά από την πολιτική. Όπως οι πρόγονοι μας έθαψαν το Βυζάντιο, ας ελπίσουμε ότι σήμερα χτίζοντας το όραμα μας για το 2053 καταφέρουμε και εμείς να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους σημερινούς Βυζαντινούς που στήνουν ίντριγκες εναντίον μας», τόνισε.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στον πόλεμο της Ουκρανίας λέγοντας ότι η κατάσταση μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας πρέπει να σταματήσει. Διερωτήθηκε τι πρέπει να κάνει η Τουρκία απέναντι σε αυτό και απάντησε ότι πρέπει να σταματήσει την αιματοχυσία. Μίλησε και για την Λωρίδα της Γάζας όπου γίνονται και εκεί, όπως είπε αιματοχυσίες.

«Λέμε στοπ στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, τη Μεσόγειο και το Αιγαίο», τόνισε προκλητικά ο Τούρκος πρόεδρος ενώ για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι λέμε στοπ στην Κριμαία.

{https://twitter.com/PresserWatch/status/1530934619939524609?s=20&t=-748JmznevMfL76LZylhog}

#ΡΕΤΖΕΠ_ΤΑΓΙΠ_ΕΡΝΤΟΓΑΝ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ_ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ #ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/ZvjPG5f
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->