Η ακρίβεια «κατάπιε» τo επίδομα βενζίνης και η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα μέτρα, τι έρχεται

Η ακρίβεια «κατάπιε» τo επίδομα βενζίνης και η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα μέτρα, τι έρχεται

Με σπασμένα φρένα τρέχει η ακρίβεια και στο πέρασμα της καταπίνει οποιαδήποτε πρωτοβουλία λαμβάνεται προκειμένου να στηθούν αναχώματα. Το επίδομα βενζίνης «χάθηκε» και η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα μέτρα.

Ήδη τα στοιχεία του πληθωρισμού δείχνουν ότι το επίδομα βενζίνης χάθηκε από την ξέφρενη πορεία των τιμών. Το 10,2% του πληθωρισμού για τον μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με εκτιμήσει τον Μάιο θα προσεγγίσει το 11%.

Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα σενάρια προκειμένου να διευρύνει τη λίστα των μέτρων, διατηρώντας παράλληλα αρκετά από αυτά που ήδη έχει εξαγγείλει.

Προτεραιότητα έχει η παρέμβαση στις τιμές του ρεύματος, καθώς τα νοικοκυριά αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς, οι οποίοι κατά κύριο λόγο οφείλονται στην ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ταυτόχρονα όμως με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος η κυβέρνηση εξετάζει τα περιθώρια που υπάρχουν προκειμένου να επαναληφθεί και η επιδότηση βενζίνης. Τα πρώτα δείγματα από την εφαρμογή του fuel pass έδειξαν ότι το ενδιαφέρον των καταναλωτών ήταν αυξημένο, ωστόσο δεν επηρέασε την τιμή της βενζίνης στην αντλία.

Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι αρκετοί από τους δικαιούχους επέλεξαν η επιδότηση να κατατεθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, σημαίνει ότι η επιδότηση χρησιμοποιήθηκε για διαφορετικούς λόγους.

Αντίθετα, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εκτιμούν ότι πολύ επιτυχημένο ήταν το μέτρο της άμεσης επιδότησης του πετρελαίου κίνησης στην αντλία. Όπως εκτιμάται η παρέμβαση έφτασε κατευθείαν στους καταναλωτές και ταυτόχρονα επηρέασε την τιμή στη λιανική.

Με αυτά τα δεδομένα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρούν ότι είναι επιβεβλημένη η παράταση, αλλά και η ριζική αναμόρφωση του μέτρου για την επιδότηση της βενζίνης. Ωστόσο, τα δεδομένα για τη βενζίνη είναι διαφορετικά σε σχέση με το πετρέλαιο κίνησης.

Ως εκ τούτου στην κυβέρνηση εξετάζουν πλέον το ενδεχόμενο να υπάρξει παρέμβαση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) προκειμένου η κίνηση να φανεί κατευθείαν στην αντλία και κυρίως στις ταμπέλες με την τιμή της βενζίνης.

Στόχος είναι η παρέμβαση να έχει αποτέλεσμα σε ολόκληρη της εφοδιαστική αλυσίδα προκειμένου οι τιμές να υποχωρήσουν αρχικά στην χονδρική και στη συνέχεια στη λιανική.

Οριστικές αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν πριν τον Ιούνιο, όταν δηλαδή η κυβέρνηση θα καταλήξει αναφορικά με το μηχανισμό «αδρανοποίησης» της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος.

#ΑΚΡΙΒΕΙΑ #ΜΕΤΡΑ_ΣΤΗΡΙΞΗΣ #ΕΠΙΔΟΜΑ_ΒΕΝΖΙΝΗΣ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/zRY2q9l
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη