Πώς θα πάρετε βεβαίωση rapid test και πιστοποιητικό νόσησης από φαρμακεία και διαγνωστικά

Πώς θα πάρετε βεβαίωση rapid test και πιστοποιητικό νόσησης από φαρμακεία και διαγνωστικά

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ που ορίζει πώς θα γίνεται η έκδοση για ψηφιακό πιστοποιητικό νόσησης ή ψηφιακή βεβαίωση σε έλεγχο covid μέσω rapid test από φαρμακεία ή διαγνωστικά κέντρα. Προσοχή η χορήγηση δεν είναι υποχρεωτική.

Κάθε φυσικό πρόσωπο που υποβάλλεται σε δοκιμασία ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid test) ή μοριακής μεθόδου ανάλυσης (pcr test) σε φαρμακείο ή σε κάθε ιδιωτικό διαγνωστικό θα μπορεί να λαμβάνει πιστοποιητικό νόσησης από τον κορονοϊό και βεβαίωση θετικού ή αρνητικού rapid test σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Η χορήγηση δεν είναι υποχρεωτική για τους φαρμακοποιούς ή τα διαγνωστικά κέντρα αλλά όπως ορίζει το σχετικό άρθρο εξηκοστό του Νόμου 4917/2022 ΦΕΚ τεύχος Α 67/31.03.2022, δύναται να χορηγεί, κατά περίπτωση, στον ενδιαφερόμενο που το επιθυμεί.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ:

Διαδικασία για τα Φαρμακεία

1.Ο φαρμακοποιός, ως φορέας διενέργειας δοκιμασιών ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid test) και αφότου προηγουμένως καταχωρήσει μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής σε Βάση Δεδομένων Επιδημιολογικών Ελέγχων, που λειτουργεί στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, τα στοιχεία ταυτοποίησης του φυσικού προσώπου που ελέγχθηκε, το αποτέλεσμα του ελέγχου (θετικό ή αρνητικό), εισέρχεται στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) της παρ. 3 του άρθρου πρώτου της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 87), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4806/2021 (Α' 95), για την έκδοση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 ή στην ηλεκτρονική εφαρμογή της παρ. 5 του άρθρου 5 της υπ' αρ. 2650/10.4.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας και Επικρατείας (Β' 1298), ως τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία ΓΠ. οικ. 27119/27.04.2021 κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Επικρατείας (Β' 1770), σχετικά με την έκδοση βεβαίωσης αρνητικού ή θετικού διαγνωστικού ελέγχου, η οποία είναι προσβάσιμη, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr- ΕΨΠ). Για την είσοδο του φαρμακοποιού-διαπιστευμένου χρήστη στις ηλεκτρονικές εφαρμογές κατά το προηγούμενο εδάφιο, απαιτείται προηγουμένως η αυθεντικοποίηση του με τη χρήση των μοναδικών κωδικών πρόσβασης στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ), που διαθέτει.

2.Ο φαρμακοποιός- διαπιστευμένος χρήστης εισάγει τα εξής στοιχεία του φυσικού προσώπου: α) τον ΑΜΚΑ β) το όνομα, γ) το επώνυμο και δ) την ημερομηνία γέννησης.

3.Για τον σκοπό της έκδοσης του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 ή της βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου ή νόσησης από τον κορπνοϊό COVID-19, σύμφωνα με την παρούσα, τα πληροφοριακά συστήματα των ως άνω εφαρμογών, διασυνδέονται με το Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19 του άρθρου εικοστού ένατου της από 30.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 75), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4684/2020 (Α' 86) και το Εθνικό Μητρώο ΑΜΚΑ- ΕΜΑΕΣ της Η.Δ.Ι.Κ.Α. Α.Ε., από τα οποία αντλούν τα αναγκαία στοιχεία, εφαρμόζοντας κατάλληλα τεχνικά μέτρα κρυπτογράφησης.

4.Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω ενεργειών, ο φαρμακοποιός προβαίνει στην έκδοση είτε του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19, είτε της βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου ή της βεβαίωσης θετικού ελέγχου σε κορωνοϊό, για λογαριασμό του φυσικού προσώπου, που υποβλήθηκε σε δοκιμασία ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid test) στο κατάστημά του.

Διαδικασία για τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια

1.Κάθε ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο που διενεργεί δοκιμασία ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid test) ή μοριακής μεθόδου ανάλυσης (PCR test), μέσω του διαπιστευμένου χρήστη του και αφότου προηγουμένως καταχωρήσει μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής σε Βάση Δεδομένων Επιδημιολογικών Ελέγχων, που λειτουργεί στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, τα στοιχεία ταυτοποίησης του φυσικού προσώπου που ελέγχθηκε, το αποτέλεσμα του ελέγχου (θετικό ή αρνητικό) εισέρχεται στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) της παρ. 3 του άρθρου πρώτου της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 87), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4806/2021 (Α' 95), για την έκδοση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 ή στην ηλεκτρονική εφαρμογή της παρ. 5 του άρθρου 5 της υπ' αρ. 2650/10.4.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας και Επικρατείας (Β' 1298), ως τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία ΓΠ.οικ. 27119/27.04.2021 κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Επικρατείας (Β' 1770), σχετικά με την έκδοση βεβαίωσης αρνητικού ή θετικού διαγνωστικού ελέγχου, η οποία είναι προσβάσιμη, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr- ΕΨΠ). Γ ια την είσοδο του διαπιστευμένου χρήστη (θεράποντος ιατρού) του ιδιωτικού διαγνωστικού εργαστηρίου στις ηλεκτρονικές εφαρμογές του προηγούμενου εδαφίου, απαιτείται προηγουμένως η αυθεντικοποίηση του με τη χρήση των μοναδικών κωδικών πρόσβασης στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ), που διαθέτει.

2.Ο διαπιστευμένος χρήστης εισάγει τα εξής στοιχεία του φυσικού προσώπου: α) τον ΑΜΚΑ β) το όνομα, γ) το επώνυμο και δ) την ημερομηνία γέννησης.

3.Για τον σκοπό της έκδοσης του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 ή της βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου ή νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19, σύμφωνα με την παρούσα, τα πληροφοριακά συστήματα των ως άνω εφαρμογών, διασυνδέονται με το Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19 του άρθρου εικοστού ένατου της από 30.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 75), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4684/2020 (Α' 86) και το Εθνικό Μητρώο ΑΜΚΑ- ΕΜΑΕΣ της Η.Δ.Ι.Κ.Α. Α.Ε., από τα οποία αντλούν τα αναγκαία στοιχεία, εφαρμόζοντας κατάλληλα τεχνικά μέτρα κρυπτογράφησης.

4.Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω ενεργειών, ο διαπιστευμένος χρήστης του ιδιωτικού διαγνωστικού εργαστηρίου προβαίνει στην έκδοση είτε του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19, είτε της βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου ή της βεβαίωσης θετικού ελέγχου σε κορωνοϊό, για λογαριασμό του φυσικού προσώπου, που υποβλήθηκε είτε σε δοκιμασία ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid test) είτε σε δοκιμασία μοριακής μεθόδου ανάλυσης (PCR test) στο εργαστήριό του.

Δείτε το ΦΕΚ ΕΔΩ



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/bkYPamR
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη