«Καμπανάκι» λοιμωξιολόγων: Αύξηση 41% στους νοσηλευόμενους σε μία εβδομάδα, ίσως και πάνω από 20.000 κρούσματα σύντομα

«Καμπανάκι» λοιμωξιολόγων: Αύξηση 41% στους νοσηλευόμενους σε μία εβδομάδα, ίσως και πάνω από 20.000 κρούσματα σύντομα

Συναγερμός από τους λοιμωξιολόγους, αύξηση 41% στους νοσηλευόμενους την τελευταία εβδομάδα, πρόβλεψη ακόμα και για περισσότερα από 20.000 κρούσματα τις επόμενες ημέρες.

Στην αύξηση των κρουσμάτων κορoνοϊού και των εισαγωγών στη χώρα μας αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook, μόνο την τελευταία εβδομάδα υπήρξε αύξηση νοσηλευόμενων στην Ελλάδα κατά 41%.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη οι 29 από τις 45 Ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν αύξηση των διαγνώσεων εντός της τελευταίας εβδομάδας, εκ των οποίων οι 15 παρουσίασαν αύξηση πάνω από 30%.

Η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη:

«Η ταλάντωση των Ο4/Ο5 στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει.

Οι 29 από τις 45 Ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν αύξηση των διαγνώσεων εντός της τελευταίας εβδομάδας, εκ των οποίων οι 15 παρουσίασαν αύξηση πάνω από 30%. Προς το παρόν μόνοι οι 8 παρουσίασαν αύξηση στον αριθμό των θανάτων.

Με την ολοκλήρωση της εβδομάδας επιβεβαιώνεται η συστημική αύξηση και η έλευση της ταλάντωσης των Ο4/Ο5. Η ταλάντωση είναι συστημική σε όλη την Ευρώπη και ΔΕΝ οφείλεται σε τοπικά-ελληνικά αίτια.

Στην Ελλάδα εντός της τελευταίας εβδομάδας παρατηρήθηκε αύξηση των διαγνώσεων κατά 48% αλλά και αύξηση των νοσηλευόμενων με COVID-19 κατά 41%. Προς το παρόν δεν διαφαίνεται αύξηση στις ΜΕΘ, αλλά αυτή συνήθως καθυστερεί κατά περίπου 7 ημέρες στην Όμικρον (λόγω βραχύτερης επώασης).

Το βασικό σενάριο για αυτήν την ταλάντωση προβλέπει ραγδαία αύξηση στις διαγνώσεις για 1-2 εβδομάδες και μετά ένα πλατώ με βραδεία αποκλιμάκωση που θα διαρκέσει 1-2 μήνες. Η εκτίμηση για την πίεση στο σύστημα υγείας αν και έχει μεγάλη αβεβαιότητα προβλέπει ότι:

1) σίγουρα θα δούμε μικρή ως μέτρια αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων με COVID-19,
2) η πίεση στο σύστημα υγείας πιθανότατα θα είναι διαχειρίσιμη χωρίς την ανάγκη λήψης επιπλέον οριζόντιων μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει παρακολούθηση του φαινομένου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ταλαντώσεις σε αυτήν την φάση

Ένα σημαντικό στοιχείο στην αντιμετώπιση και επιτήρηση της ταλάντωσης είναι και τo testing. Όσο η πανδημία περνάει σε περισσότερο διαχειρίσιμα επίπεδα το testing θα μειώνεται, και σε 1 χρόνο από τώρα είναι λογικό να είναι πολύ χαμηλότερο από ότι σήμερα.

Η Ελλάδα έχει ακολουθήσει μία από τις πιο συντηρητικές πολιτικές και έχει διατηρήσει το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο testing στην Ευρώπη με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες. Επίσης έχει εκτελέσει ένα γιγαντιώδες πρόγραμμα self-test με αποτέλεσμα κάθε σπίτι στην Ελλάδα σήμερα να ξέρει πώς να ακολουθήσει την διαδικασία έυκολα και οικονομικά.

Στην περίοδο της ταλάντωσης θυμόμαστε: να κάνουμε self-test αν έχουμε συμπτώματα ή έχουμε εκτεθεί σε γνωστό κρούσμα ή έχουμε έκθεση σε συγχρωτισμό.

Τζανάκης: Αναμένονται πάνω από 20.000 κρούσματα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για ακόμη μία φορά ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Τα κρούσματα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20.000 ημερησίως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.  Θα υπάρχουν τόσα πολλά ωστόσο δεν θα οδηγούνται στη ΜΕΘ όσοι νοσούν.

Αντιθέτως, και ελπίζω να μην επιβεβαιωθώ, θεωρώ ότι θα δούμε πάλι τον αριθμό των θανάτων να αυξάνεται σημαντικά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Υψηλά τα κρούσματα σήμερα για Κυριακή, στο «επίκεντρο» η Αττική

Την ίδια ώρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 5.689 κρούσματα σήμερα Κυριακή 19 Ιουνίου και 864 επαναλοιμώξεις με την Αττική να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Παράλληλα, οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν και πάλι τους 100, ενώ οι νέοι θάνατοι είναι 8.

Ο «χάρτης διασποράς» για τα κρούσματα σήμερα Κυριακή 19 Ιουνίου:

Κρούσματα σήμερα 19/6

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα σήμερα 19/6:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 5.689. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.545.112 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 48.7% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 864 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 148.251(4.0% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.087 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 101 (54.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 91.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 46 (45.54%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 55 (54.46%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.  Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.711 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 176 (ημερήσια μεταβολή +31.34%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 130 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

 

#ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ #ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ #ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ #ΜΕΘ #ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/cR84PoY
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη