Απάτες στο διαδίκτυο: Χρηστικές συμβουλές για να προστατευτείτε

Πηγή: pixabay

Σχεδόν διπλάσιες καταγράφονται οι απάτες μέσω διαδικτύου με θύματα Θεσσαλούς το 2021 σε σχέση με το 2020, ενώ αυξημένες εμφανίζονται και τους πρώτους μήνες του 2022.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου της Γεν.Αστυνομικής Δ/νσης Θεσσαλίας Πέτρος Παπαδημητρίου, το 2020 έγιναν 131 περιστατικά απάτης, το 2021 237 και το α πεντάμηνο του 2022 καταγράφηκαν 167.

Πρόκειται για απάτες που αφορούν κυρίως αγοραπωλησίες οχημάτων και άλλων προϊόντων μέσω αγγελιών στο ίντερνετ, αλλά τελευταία και εξαπάτηση ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων.

Τι να προσέξετε 

Οι επιτήδειοι εμφανίζονται ως υποψήφιοι αγοραστές ή τουρίστες , ζητούν αριθμό λογαριασμού για να καταβάλουν προκαταβολή και τεχνιέντως αποσπούν πληροφορίες για τον αριθμό της καρτας και το pin.

Επιπλέον, συχνά είναι και τα email με υπερσύνδεσμο που οδηγεί σε αληθοφανές περιβάλλον τραπεζικού ιστότοπου, στο οποίο ζητώνται προσωπικά δεδομένα.

Σε μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες, οι δράστες μπορεί να εμφανιστούν δια ζώσης ή τηλεφωνικά ως υπάλληλοι της ΔΕΗ, ως αστυνομικοί ή ακόμη και ως γιατροί ζητώντας χρήματα για να διεκπεραιώσουν "επειγουσες" υποθέσεις που αφορούν συγγενικά τους πρόσωπα.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας και ο προϊστάμενος του Γρ.Τύπου δημιούργησαν ένα χρηστικό βίντεο στο οποίο απεικονίζονται σχηματικά οι περιπτώσεις απάτης, έτσι ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες και να αποτραπούν και νέα περιστατικά.

Δείτε αναλυτικά τις συμβουλές ΕΔΩ.

#ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ #ΑΠΑΤΕΣ #ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ #ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/AO9X3kq
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη