-->

Ουκρανία: «Καθαρίστηκαν» τα λιμάνια Μαριούπολης και Μπερντιάνσκ για να ξεκινήσουν και πάλι οι εξαγωγές σιτηρών

Ουκρανία: «Καθαρίστηκαν» τα λιμάνια Μαριούπολης και Μπερντιάνσκ για να ξεκινήσουν και πάλι οι εξαγωγές σιτηρών

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι λιμάνια του Μπερντιάνσκ και της Μαριούπολης, τα οποία έχουν καταληφθεί ρωσικές δυνάμεις, έχουν εκκαθαριστεί από νάρκες και είναι έτοιμα να ξεκινήσουν και πάλι τις εξαγωγές σταριού.

Συγκεκριμένα ο Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε πως «η αποναρκοθέτηση του λιμανιού της Μαριούπολης έχει ολοκληρωθεί. Λειτουργεί κανονικά και έχει υποδεχθεί τα πρώτα του εμπορικά πλοία».

Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από τη νότια Ουκρανία έχουν μπλοκαριστεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου, οδηγώντας σε άνοδο τις τιμές σιτηρών.

Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι κλέβει ζωτικής σημασίας προμήθειες σιτηρών -ισχυρισμούς που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έχει χαρακτηρίσει «αξιόπιστους»- ενώ η Μόσχα δηλώνει πως οι κυρώσεις της Δύσης είναι αυτές που ευθύνονται για την κατάσταση αυτή, που απειλεί να πυροδοτήσει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Ο Σοϊγκού δήλωσε επίσης σήμερα ότι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δημιουργήσει «τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την πλήρη αποκατάσταση της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Ρωσίας, Ντονμπάς, Ουκρανίας και Κριμαίας» και έχει ξεκινήσει την παράδοση φορτίων στις ουκρανικές πόλεις της Μαριούπολης, του Μπερντιάνσκ και της Χερσώνας.

Η δημιουργία ενός «χερσαίου διαδρόμου» μεταξύ Ρωσίας και της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014, αποτέλεσε σημαντικό τμήμα της στρατηγικής της Ρωσίας από τότε που ξεκίνησε η επίθεσή της.

Σύμφωνα με τον Σοϊγκού, 6.489 Ουκρανοί, μέλη των δυνάμεων του στρατού, έχουν παραδοθεί στις ρωσικές δυνάμεις από τότε που ξεκίνησε η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», συμπεριλαμβανομένων 126 προσώπων τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται να αποναρκοθετήσει τα σημεία πρόσβασης στα λιμάνιά της πριν ο ρωσικός στρατός δώσει άδεια στα πλοία για να εξάγουν σιτηρά.

«Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει: η Ουκρανία πρέπει να αποναρκοθετήσει τις προσβάσεις στα λιμάνια της», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη που είχε με δημοσιογράφους. «Αυτό θα επιτρέψει σε πλοία, μόλις ελεγχθούν από τον στρατό μας, να εισέλθουν στα λιμάνια, να φορτώσουν σιτηρά και με τη βοήθειά μας να προχωρήσουν σε διεθνή ύδατα», συμπλήρωσε ο κ. Πεσκόφ.

#ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΛΙΜΑΝΙΑ #ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ #ΣΙΤΗΡΑ #ΕΞΑΓΩΓΕΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/QvyBPei
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->