Σενάρια για «ψαλίδι» στο τέλος επιτηδεύματος, ποιοι γλιτώνουν ήδη την πληρωμή

Σενάρια για «ψαλίδι» στο τέλος επιτηδεύματος, ποιοι γλιτώνουν ήδη την πληρωμή

Σε επεξεργασία βρίσκεται το σενάριο αρχικά του «κουρέματος» και σε βάθος χρόνου της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αναζητά τα απαραίτητα δημοσιονομικά περιθώρια, έχοντας ήδη την τεχνοκρατική συναίνεση των Βρυξελλών.

Το τέλος επιτηδεύματος ως απομεινάρια των μνημονιακών δεσμεύσεων επιβάλλεται σε περισσότερους από 600.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες οι οποίοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι σκέψεις για την κατάργηση του δεν είναι «φρέσκες», αφού στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τις πιθανότητες κατάργηση του από την αρχή της σημερινής διακυβέρνησης, ωστόσο η πανδημία άλλαξε τις ισορροπίες και τους σχεδιασμούς. Το σενάριο που εξετάζεται πλέον είναι η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ξεκινώντας με μια μείωση της τάξης του 50% στις φορολογικές δηλώσεις που θα κατατεθούν το 2023, για τα εισοδήματα του 2022.

Ο χρόνος λήψης των οριστικών αποφάσεων τοποθετείται μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο, ωστόσο οδηγός θα είναι η πλήρης απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος που έχει συμφωνηθεί για τα φορολογικά έτη 2022, 2023 και 2024 σε καλλιτέχνες και χειροτέχνες, οι οποίοι είχαν κλείσει τα βιβλία τους από την έναρξη της οικονομικής κρίσης (1.1.2010) έως την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου, εφόσον προβούν εκ νέου σε έναρξη επιτηδεύματος.

Παράλληλα προβλέπεται μερική απαλλαγή για τα φορολογικά έτη 2022, 2023 και 2024 από το τέλος επιτηδεύματος για όσους έχουν ενεργή δραστηριότητα σε έναν από τους ΚΑΔ καλλιτεχνών - χειροτεχνών, οι οποίοι θα καθοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση. Συγκεκριμένα για τους ανωτέρω περιορίζεται το τέλος από τα 650 ευρώ στα 400 ευρώ.

Ενδεικτικό είναι ότι οι Βρυξέλλες προτρέπουν την κυβέρνηση να καταργήσει το τέλος επιτηδεύματος, τονίζοντας ότι οδηγεί σε επιβαρύνσεις με πολύ υψηλούς πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές τις επιχειρήσεις με χαμηλό τζίρο και λειτουργεί ως φραγμός στην επιχειρηματικότητα καλώντας τις ελληνικές αρχές να επαναξιολογήσουν το νομοθετικό πλαίσιο.

Το τέλος σήμερα διαμορφώνεται ως εξής:
• 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
• 1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,
• 650 ευρώ ετησίως για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες,
•600 ευρώ ετησίως για κάθε υποκατάστημα

σε περίπτωση που το τέλος επιτηδεύματος μειωθεί οριζόντια κατά 50% το ετήσιο ποσό θα διαμορφωθεί:
- σε 400 από 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους

- σε 500 από 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους

- σε 325 από 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες σε 325 ευρώ.

- σε 300 από 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

- σε 200 από 400 ευρώ τις Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες καθώς και για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια» που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή με περισσότερα από 3 φυσικά ή νομικά πρόσωπα αλλά το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από 1 φυσικό ή νομικό πρόσωπο και η έδρα τους βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

- σε 250 από 500 ευρώ για τις παραπάνω κατηγορίες εφόσον η έδρα τους βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

#ΤΕΛΟΣ_ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ #ΠΛΗΡΩΜΗ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/6NkEMbj
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη